Romania se afla in topul cresterii in Uniunea Europeana, dar in acelasi timp este si in topul saraciei

0
482
ferme ecologice1, bioeconomie

in deschiderea conferintei de prezentare a Raportului de tara organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, in parteneriat cu Ministerul Finantelor Publice, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, dna Angela Filote a facut cateva declaratii menite sa evidentieze starea economiei romanesti la acesta data.

“Remarcam cu totii cresterea economica inregistrata de Romania in ultimii ani. Avem de-a face cu o situatie paradoxala: Romania se afla in topul cresterii in Uniunea Europeana, dar in acelasi timp este si in topul saraciei. Aceasta inseamna ca modelul de crestere nu lucreaza in beneficiul cetatenilor. Comisia Europeana doreste sa se asigure ca evolutia economiei Romaniei este echilibrata, avand drept model de competitivitate calitatea si inovarea in locul costurilor reduse cu forta de munca”, a declarat dna Angela Filote,

Raportul mentioneaza progresele inregistrate de Romania si atrage atentia privind riscurile reprezentate de masurile fiscale si de salarizare luate in afara programului anual de bugetare.

Totodata, Comisia Europeana incurajeaza relansarea investitiilor, continuarea reformelor structurale si asumarea unor politici fiscale responsabile, acestea fiind de altfel prioritatile pentru 2016 ale Semestrului european, instrumentul de coordonare la nivel european a politicilor economice nationale.

Romania nu mai are dezechilibre macroeconomice

In plus, saptamana aceasta, Comisia Europeana a anuntat iesirea Romaniei din grupul tarilor care inregistreaza dezechilibre macroeconomice.

„Cresterea economica in Romania este sustenabila si se bazeaza pe investitii. Rata investitiilor a fost printre cele mai ridicate la nivel european, ajungand la 24,9% din PIB, si ne asteptam sa creasca pe termen mediu. Suntem constienti ca pentru mentinerea acestor tendinte pozitive avem nevoie de continuarea si accelerarea reformelor structurale”, a declarat Ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

La evenimentul din data de 9 martie au participat Anca Dana Dragu, ministrul Finantelor Publice, Claudia Ana Costea, ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Liviu Voinea, viceguvernator al Bancii Nationale, Cristian Ghinea, consilier de stat la Cancelaria Primului Ministru, si Ioana Bivolaru, director general la Ministerul Afacerilor Externe.

Comisia Europeana a fost reprezentata de Servaas Deroose, director-general adjunct, si Stefan Olsson, director, precum si alti oficiali implicati in procesul de monitorizare a guvernantei economice. La dezbatere au participat si alti reprezentanti ai autoritatilor romane, precum si ai mediului de afaceri, academic si ai societatii civile.

In noiembrie 2015, Comisia Europeana a prezentat Analiza anuala a cresterii, punctul de pornire al Semestrului european 2016. La finalul lunii februarie 2016 au fost publicate rapoartele de tara ce analizeaza politicile economice si sociale ale statelor membre.

Statele membre urmeaza sa transmita Comisiei Europene, in aprilie, programele nationale de reforma si de convergenta. Pe baza acestora si a rapoartelor de tara, Comisia va prezenta recomandari specifice pentru fiecare stat membru.