Romanii arunca mii de tone de alimente la gunoi zilnic

0
105

Un studiu ingrijorator realizat de FoodWaste releva ca, la nivel mondial, se arunca la gunoi o treime din alimente, adica de trei ori hrana necesara pentru intreaga populatie a globului, informeaza Adevarul.ro, tara noastra fiind pe locul noua in topul celor mai risipitoare tari din Europa.

Doar la nivelul statelor din UE, risipa ajunge la 89 de milioante de tone, din care 2,5% revine Romaniei. Intr-un an, un roman arunca la gunoi 129 de kilograme de hrana, astfel ca avem anual circa 5 milioane de tone de deseuri alimentare, in timp ce 5 milioane de romani sufera de foame, arata datele Bancii pentru Alimente Bucuresti. In timp ce majoritatea romanilor risipesc mancare, 66% din familiile din mediul rural nu isi pot asigura hrana zilnica, conform Bancii de Alimente Bucuresti.

Cat ne costa sa aruncam alimentele la gunoi
Organizatia Natiunilor Unite estimeaza ca, la nivel mondial, costurile anuale asociate acestui fenomen se ridica la circa 1,7 mii de miliarde de dolari. Pentru a combate risipa alimentara, cateva companii private au infiintat Banca pentru Alimente Bucuresti, in 2016, in Cluj si Roman in 2018, in Brasov in 2019. Acestea constituie bazele pentru prima retea de banci pentru alimente din Romania. In plan se afla deschiderea a inca cinci Banci pentru Alimente, in Timisoara, Oradea, Craiova, Constanta si Galati.

risipa alimentarăObiectivul Bancii de Alimente este colectarea de la producatori si companii private, alimente, dar si produse igienico-sanitare si de uz casnic si personal de stricta necesitate, care nu au iesit din termenul de expirare si distribuirea gratuita a acestora prin ONG-uri partenere, catre persoane aflate in dificultate.

Numai anul acesta, Banca pentru Alimente Bucuresti a colectat in jur de 609.000 kg de produse, care au ajuns la 20.000 de beneficiari. Pe langa asociatiile si institutiile implicate in combaterea risipei, solutia cea mai simpla ramane la indemana tuturor: actiuni simple si zilnice cum ar fi cumparaturi strict necesare pe baza unei liste de cumparaturi, planificarea necesarului saptamanal, depozitarea optima a alimentelor, gatirea si servirea unor portii mai mici de mancare.