Rusinea Murfatlar: Lacrima lui Ovidiu, o posirca produsa in Spania

0

Celebrul vin Lacrima lui Ovidiu, mandria Murfatlar si unul din cele mai puternice branduri romanesti, a ajuns o rusine. Licoarea oficiala a Casei Regale a Romaniei este acum produsa in Spania, adusa cu cisternele in tara si imbuteliata apoi cu eticheta pentru care cumparatorul roman plateste cel putin 32 de lei, cu increderea ca ia un vin de calitate superioara.

In septembrie, Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV) respingea categoric probabilitatea ca Murfatlar sau orice alt producator roman sa comercializeze sub eticheta proprie vinuri ieftine din import.

Pe eticheta atat de cunoscuta romanilor scrie, in continuare, la fel: Lacrima lui Ovidiu 5 ani, „vin licoros pastrat si innobilat in butoaie din lemn de stejar”, cu 15% alcool, sub sigla Casei Regale. Descrierea este aceeasi, a unui produs unic, mandria vinului romanesc: „Galbenul auriu pune in lumina un cupaj unic al unor vinuri cu totul speciale. Profunzimea culorii si aroma bogata provin de la vinul pastrat peste 5 ani in butoaie mici de stejar. La acestea se adauga savoarea proaspata a fructelor, dulceata si activitatea echilibrata a noilor vinuri de cupaj”.

Otet licoros
Dupa cum era de asteptat, lichidul din Spania vandut in Romania cu eticheta Murfatlar este un vin de proasta calitate, cu buchet si gust otetite. Un otet la 32 de lei sticla, dar exista magazine in care Lacrima lui Ovidiu 5 ani se vinde si cu 50 de lei. Bodegas Vinival este o afacere de familie din Valencia, infiintata in 1969, un producator si distribuitor en-gros de vinuri de masa, care nu detine nici macar o marca proprie. Vinurile inferioare din Spania nu au, evident, nicio legatura cu viile din Murfatlar, dar sunt vandute cu aceeasi prezentare pompoasa si complet falsa.

Reclama mincinoasa
Aparut la inceputul anilor ’80, Lacrima lui Ovidiu este singurul vin fortifiat de pe piata romaneasca. In 2003, brandul a fost relansat cu imaginea actuala si a devenit unul dintre cele mai puternice si mai medaliate marci romanesti de vinuri.
„Lacrima lui Ovidiu face parte din ADN-ul Murfatlar, este unic pe piata si se identifica pana la perfectiune cu podgoria din care vine“, il caracteriza, la un moment dat, managerul de marketing al Murfatlar Romania.

Doar ca, intre timp, ADN-ul Murfatlar s-a mutat in Spania. Iar ceea ce face acum Murfatlar, cu posirca ieftina din Spania vanduta sub eticheta unui vin nobil, de calitate, este o forma flagranta de reclama mincinoasa.

Licorosul Lacrima lui Ovidiu poarta numele poetului care si-ar fi indulcit amarul exilului in vita barbarilor de la Pontul Euxin. Azi, si-ar fi putut face eventual doar o salata cu el
In 1939, Regele Carol al II-lea a devenit admirator al acestor vinuri de Murfatlar, astfel ca a declarat podgoria printre furnizorii oficiali ai Casei Regale, statut pe care il are si in prezent.

PNVV ne lua in ras
In septembrie, cand „Jurnalul National” publica informatia ca o parte din produsele vandute in Romania cu eticheta Murfatlar sunt, de fapt, vinuri ieftine aduse din import, PNVV a negat vehement ceea ce s-a dovedit, iata, perfect adevarat. „Este exclus asa ceva, nu numai la Murfatlar, ci la toti membrii patronatului. Va pricepeti la vie? Poate era neculeasa cand ati trecut pe acolo, acum poate o culege cineva si nici nu stiu sa fi fost lasata in paragina”, ne-a declarat atunci Ovidiu Gheorghe, directorul general al PNVV.

Sesizam atunci ca viile Murfatlar stateau in paragina, neculese, precum si faptul ca patronii companiei au vandut, pe ascuns, utilajele de producere a vinului, ceea ce poate indica orice, mai putin faptul ca Murfatlar ar mai produce ceva.

Evaziune de 132 de milioane de euro
Luna trecuta, DNA a retinut 10 persoane (asociati ai grupului Murfatlar- Euroavipo si functionari ANAF) intr-un urias dosar de evaziune, cu un prejudiciu de 613,48 milioane lei. A fost arestat, cu acea ocazie, si George Ivanescu, unul din patronii imperiului Murfatlar si un apropiat al Adrianei Saftoiu, important lider PNL implicat, de asemenea, in mega-afacerea Murfatlar.

Potrivit DNA si ANAF, evazionistii de la Murfatlar rulau sume uriase de bani, inregistrand in avans, intre firmele grupului, si facturi de 400 de milioane de euro, plus TVA de 86 de milioane de euro. Cat ratele Romaniei catre FMI in perioada 2012- 2015.

Imperiul Murfatlar, aflat acum in insolventa, cu datorii de 1,3 miliarde de euro, inseamna cateva din cele mai cunoscute marci romanesti aflate pe piata: vinurile Murfatlar, Babanul si Cetera, spirtoasele Hanul Ars, Unirea, Patriot si Minard, votca Sankt-Petersburg, Bitter Mamaia, Zaraza Vinars, ginul Bartender’s, apele minerale Biborteni si Valea Brazilor, sucurile Frizzi, Racorel, Frutta, Bibo si Limo, mezelurile Salonta si Matache Macelaru (vandut intre timp, in 2011, la Cris-Tim).