facebook
Friday, May 17, 2024
SiguranțăS-a descoperit o alternativă organică la pesticidele chimice

S-a descoperit o alternativă organică la pesticidele chimice

-

Oamenii de știință cred că au găsit o soluție organică la pesticidele chimice.

Una dintre cele mai mari obiecții la o reducere a utilizării pesticidelor de către fermieri este convingerea că aceasta va duce la randamente mai mici ale culturilor. De fapt, recent, UE a abandonat un proiect de lege pentru reducerea utilizării pesticidelor cu 50%, până în 2030, ca rezultat direct al protestelor acerbe ale fermierilor din toată Europa. Deci o alternativă organică la pesticidele chimice ar putea fi soluția care sprijină fermierii și mediul?

Soluție organică la pesticide

Cercetările efectuate de oamenii de știință de la Universitatea de Știință din Tokyo au descoperit că uleiul esențial de trandafir stimulează genele de apărare la roșii și atrage prădătorii ierbivorelor, protejând astfel plantele, fără utilizarea pesticidelor chimice.

Substanțe chimice organice naturale?

Izoprenoidele, cunoscute și sub numele de terpenoide, sunt o clasă de substanțe chimice organice naturale.

Terpenoidele vegetale sunt folosite pentru calitățile lor aromatice și joacă un rol în remediile tradiționale din plante. Ele contribuie la parfumul de eucalipt, la aromele de scorțișoară, cuișoare și ghimbir, culoarea galbenă la floarea soarelui și culoarea roșie la roșii. Terpenoidele bine-cunoscute includ citral, mentol și camfor.

Terpenoidele și terpenele, compuși bioactivi ai uleiurilor esențiale

Izoprenoidele, o clasă de substanțe chimice organice naturale, sunt abundente în uleiurile esențiale de plante și au primit o atenție pe scară largă pentru capacitatea lor de a regla răspunsurile de apărare a plantelor prin reglarea expresiei genelor de apărare.

De exemplu, plantele de soia și komatsuna, atunci când sunt cultivate lângă mentă, experimentează o îmbunătățire semnificativă a proprietăților de apărare și devin rezistente la ierbivore. Acest fenomen are loc printr-un proces cunoscut sub numele de „interceptare cu urechea”, prin care compușii volatili sunt eliberați din planta de mentă. Acești compuși volatili declanșează activarea genelor de apărare, protejând împotriva potențialelor amenințări ierbivore.

Pericolele utilizării pesticidelor

Pesticidele chimice sunt folosite în prezent de majoritatea fermierilor pentru a ucide dăunători, inclusiv insecte, rozătoare și buruieni, și sunt văzute de mulți ca fiind esențiale pentru producția de recolte puternice. Cu toate acestea, pe lângă uciderea „dăunătorilor”, utilizarea pesticidelor cauzează și daune semnificative mediului.

Potrivit Agenției Europene de Mediu (AEE), „folosirea pe scară largă a pesticidelor este o sursă majoră de poluare – contaminând apa, solul și aerul, provocând pierderea biodiversității și ducând la rezistența dăunătorilor.

În plus, AEE a descoperit că „expunerea umană la pesticide chimice este legată de boli cronice precum cancerul și bolile cardiace, respiratorii și neurologice”.

De ce este pierderea biodiversităţii o problemă atât de gravă?

Biodiversitatea este esențială pentru producția de alimente, ceea ce înseamnă că pierderea biodiversității este o amenințare directă la adresa securității alimentare.

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a descris biodiversitatea drept „rețeaua vieții de care depindem pentru atâtea lucruri – alimente, apă, medicamente, un climat stabil, creștere economică, printre altele”.

Mai mult, se afirmă că „natura este în criză”, cu până la un milion de specii în prezent amenințate de dispariție.

Parlamentul European afirmă că „biodiversitatea, sau varietatea tuturor ființelor vii de pe planeta noastră, a scăzut într-un ritm alarmant în ultimii ani, în principal din cauza activităților umane, cum ar fi schimbările în utilizarea terenurilor, poluarea și schimbările climatice”.

Constatările studiului

Când cauta să găsească o alternativă ecologică la pesticidele chimice, echipa de cercetare, condusă de profesorul Gen-ichiro Arimura, a decis să analizeze eficacitatea uleiurilor esențiale. Ei au evaluat eficacitatea a 11 uleiuri esențiale în activarea răspunsurilor de apărare ale tomatelor.

„Uleiurile esențiale folosite ca parfumuri în diverse scopuri conțin componente de miros, care pot avea capacitatea de a funcționa drept compușii volatili, conferind rezistență la dăunători. Ne-am propus să investigăm efectele acestor uleiuri esențiale asupra rezistenței plantelor la dăunători”, explică profesorul Arimura.

Echipa de cercetare a descoperit că uleiul esențial de trandafir a crescut nivelul de PIR1 și PIN2, genele implicate în apărarea plantelor. În plus, plantele de tomate tratate cu ulei esențial de trandafir au prezentat daune reduse ale frunzelor cauzate de larvele Spodoptera litura (o specie de molii) și Tetranychus urticae (un dăunător din categoria acarienilor). Ei au efectuat apoi un experiment pe teren pentru a măsura activitatea uleiului esențial de trandafiri în condiții de câmp, observând o reducere cu 45,5% a daunelor dăunătorilor de tomate, comparativ cu soluția de control. Cercetătorii cred că uleiul esențial de trandafir ar putea servi ca o alternativă viabilă la pesticidele chimice.

„Uleiul esențial de trandafiri este bogat în β-citronellol, un repelent recunoscut pentru insecte, care îmbunătățește eficacitatea uleiului esențial de trandafir”, spune profesorul Arimura. „Datorită acestui fapt, daunele cauzate de larvele de molii și acarieni au fost semnificativ reduse, confirmând că uleiul esențial de trandafir este un biostimulant eficient.”

În plus, descoperirile au arătat că o concentrație scăzută de ulei esențial de trandafir nu a respins Tetranychus urticae, dar a atras prădătorul său, Phytoseiulus persimilis.

„Studiul nostru sugerează o abordare practică pentru promovarea producției ecologice de tomate care încurajează practicile ecologice și durabile. Această cercetare poate deschide porți pentru noi sisteme de agricultură ecologică. Zorii pesticidelor naturale și puternice ecologice sunt aproape”, conchide profesorul Arimura.

Practici agricole mai prietenoase cu biodiversitatea

Trecerea către practici agricole mai prietenoase cu biodiversitatea este esențială pentru a inversa pierderea biodiversității, așa cum a declarat Annemarie Botzki, militant pentru agricultură pentru Foodwatch, pentru FoodNavigator.

„Aproximativ 50% din terenul arabil (52 de milioane de hectare) din Europa este folosit pentru cultivarea cerealelor precum grâul și porumbul. Fiecare hectar de cereale este pulverizat de 4-6 ori pe sezon de vegetație. Dacă producția de cereale fără pesticide devine norma, aceste 52 de milioane de hectare ar putea fi cheie în inversarea declinului biodiversității și reducerea riscurilor pentru sănătate din partea lucrătorilor din fermă, a oamenilor care trăiesc în zonele rurale și a consumatorilor. În comparație cu producția de fructe și legume, care are loc doar pe o mică parte a terenului agricol, impactul asupra producției de cereale fără pesticide este uriaș.”

Sursa: Articolul Potențialul nou al uleiului esențial de trandafir ca potențial puternic de apărare a plantelor, Publicat online: 18 martie 2024, DOI: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.3c08905, Autori: Eiki Kaneko, Kenji Matsui, Ruka Nakahara, Gen-ichiro Arimura

DIN ACEIAȘI CATEGORIE

Face aceeași treabă ca pasteurizarea, păstrând proteinele intacte

Pasteurizarea a folosit întotdeauna cantități semnificative de căldură. O nouă tehnologie, însă, poate îndeplini aceeași funcție fără această căldură, păstrând astfel proteinele cheie intacte. Pasteurizarea...

Știrile ultimelor zile

Adevărata măsură a culorii – avantajele spectrometriei

P entru asigurarea calității prin măsurarea culorii, 95 din Top 100 Companii din industria alimentară din întreaga lume se bazează...

Prima fabrică de bioreciclare PET din lume

Carbios , o companie de biotehnologie care urmărește să transforme ciclul de viață al materialelor plastice și textilelor, a...

Îndulcitorul artificial neotamul nu crește pofta de mâncare, dar ar putea afecta intestinul

Neotamul este folosit pentru a îndulci băuturi, sosuri și produse de panificație dulci. S-a descoperit recent că neotamul nu are...

Heatflation: Ce este și cum afectează industria alimentară?

Aproape sigur că veți fi auzit de inflație, poate că ați auzit de shrinkflation, dar ați auzit de heatflation? Industria...

Tehnici lean si tehnologie Industrie 4.0 pentru eficientizarea liniilor de producție

În fața unor provocări economice precum inflația și deficitul de materiale / forță de muncă, eficiența producției este crucială...

„Cel mai ușor” capac din PET pentru băuturi răcoritoare carbogazoase

Origin Materials, o companie specializată în dezvoltarea materialelor cu amprentă negativă de carbon, a lansat capacul PET pentru băuturi...

Ce este „sogflația” și cum amenință lanțurile de aprovizionare cu alimente?

Mai întâi a fost inflația, apoi a fost shrinkflation, apoi a urmat heatflation, acum există sogflation. Dar ce este...

Cele mai comandate deserturi în zilele de sărbătoare a Paștelui

Croissantele, gogoșile și tortul de morcovi sunt cele mai comandate deserturi de către români pe Glovo în zilele de...

După trecerea Paștelui, Ciolacu a descoperit fenomenul “shrinkflation” și cere măsuri urgente

Deși unele țări au adoptat deja măsuri împotriva fenomenului...

ANPC: Doar 32 de operatori economici care comercializează legume și fructe au fost în regulă din 1010 controlați

În prima jumătate a lunii aprilie 2024, Autoritatea Națională...

De ce un nou venit cu lactate hibride evită etichetarea „hibridă”

PlanetDairy, fondată de o echipă de foști directori din...

Portretul robot al unei adolescente tipice cu risc de a dezvolta o tulburare de alimentație

O astfel de adolescentă cu tulburare de alimentație se...

Biofilmul – amenințarea ascunsă a industriei alimentare și a băuturilor

Un biofilm este o comunitate structurată de microorganisme (precum bacterii, fungi, alge sau protozoare), care se atașează de o...

Kemin primește autorizație de aliment nou, pentru BetaVia Pure

Kemin Industries a primit autorizație pentru aliment nou de la Comisia Europeană pentru ingredientul său postbiotic BetaVia Pure, o...

Cotnari lansează campania „Crama Transparentă”

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri...

Amenzi de 150.000 de lei, după o acţiune de verificare a originii şi trasabilităţii produselor din pescuit

Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat 13 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 149.400 lei, după o acţiune de verificare a originii...

Interesul pentru alternative pe bază de plante a crescut semnificativ

Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează...

Statele membre aprobă retragere a opt arome de fum de pe piața UE

Astăzi, statele membre au aprobat o propunere a Comisiei de a nu reînnoi autorizația pentru 8 arome de fum...

Face aceeași treabă ca pasteurizarea, păstrând proteinele intacte

Pasteurizarea a folosit întotdeauna cantități semnificative de căldură. O nouă tehnologie, însă, poate îndeplini aceeași funcție fără această căldură,...

Prețul untului continuă să crească. De ce?

Prețul untului a crescut constant în ultimii ani, cu un ritm de expansiune de 18,5% în ultimul an, (variație...

Ce este comerțul paralel?

În 2021, Uniunea Europeană a deschis o investigație oficială asupra Mondelēz International pentru că ar fi restricționat comerțul paralel....

Rottaprint a înregistrat cu cca. 7% mai mulți clienți internaționali în 2023 și a raportat comenzi în 14 țări

Pentru anul în curs, compania are în plan consolidarea poziției și extinderea prezenței pe piețele din Uniunea Europeană. Rottaprint, cea...

NNS 2024: Rolul crucial al implicării partenerului în modelarea comportamentului alimentar

În sfera obiceiurilor alimentare și a adoptării unui stil de viață sănătos, rolul partenerilor apare adesea ca fiind un...

Cercetare: 12 țări sunt responsabile pentru 60% din deșeurile de plastic gestionate prost la nivel mondial

O nouă cercetare a descoperit că 220 de milioane de tone de deșeuri de plastic vor fi generate în...

NNS 2024: Care sunt certitudinile științei referitoare la efectele benefice ale pâinii cu maia, comparativ cu pâinea obținută prin metoda directă? 

În contextul în care nutriția, asemeni oricărui alt domeniu științific, este supusă unor revizuiri, pe măsura apariției informațiilor noi...

Preţul de valorificare al mierii scăzut cu aproape 50%

Războiul din Ucraina a perturbat sectorul apicol nu numai în România ci şi în Europa. Sectorul apicol din România ar...

Țară cu țară, stradă cu stradă: Nestlé despre navigarea prin reglementările globale de reciclare

Reglementările privind reciclarea diferă între țări, regiuni și, uneori, chiar și între străzi. Nestlé speră într-o abordare mai armonizată,...

Șase factori care influențează performanța detectorului de metale

V ă prezentăm mai jos șase factori-cheie care au capacitatea de a influența eficiența detectorului de metale în detectarea...

S-a inventat o metodă de conservare a brânzei fără conservanți

Noua metodă de conservare permite păstrarea produsului la frigider până la 45 de zile. O echipă de oameni de știință...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă