Actualitate Scenarii plauzibile pentru industria produselor lactate (partea 1)

Scenarii plauzibile pentru industria produselor lactate (partea 1)

-

Un proiect de cercetare finanțat de Tetra Pak, întreprins de Universitatea Lund, a detaliat patru scenarii plauzibile pentru viitorul produselor lactate. Acestea includ o „schimbare a sistemului alimentar bazată pe politici” în scenariul Green Dairy și o abordare normală în Dairy Evolution.

Ce ne rezervă viitorul produselor lactate? Între 2019 și 2030, dezvoltarea afacerii va continua să urmeze tendințele actuale sau inovațiile vor schimba regulile jocului modificând semnificativ sectorul?

Prognozele în funcție de tendințele existente se bazează pe date istorice sau, pentru a le spune mai simplu, „privind înapoi în timp”, a explicat Christian Koch, cercetător postdoctoral la Școala de Economie și Management a Universității Lund din Suedia (LUSEM).

Împreună cu o echipă de cercetători, Koch a favorizat o altă abordare pentru a răspunde la aceeași întrebare. „Această abordare alternativă presupune că există tendințe perturbatoare care pot deveni importante și pot pune sub semnul întrebării bazele actuale ale industriei lactate”, a explicat el în timpul unei emisiuni web a Tetra Pak de săptămâna trecută.

Aceste tendințe perturbatoare – altfel cunoscute sub numele de „incertitudini critice” – sunt imprevizibile și ar putea include gusturile consumatorilor, reglementările guvernamentale și noile tehnologii. „Această viziune alternativă reprezintă abordarea din cadrul acestui scenariu, aplicabilă pentru a descoperi rezultate viitoare, plauzibile. Cu alte cuvinte, acest lucru anticipează alte puncte de vedere ce ar putea veni în jurul valoriilor industriei, dar nu este destul de vizibil încă”.

Cu o finanțare de la gigantul Tetra Pak, Koch și colegii săi au întreprins un proiect de cercetare de 18 luni bazat pe această metodologie alternativă. Rezultatele studiului „Tendințele globale care afectează strategiile lactate” sunt și includ acum patru scenarii plauzibile cu rezultate extrem de diferite: „Lactate verzi”, „Evoluția produselor lactate”, „Fuziune nouă” și „Alimente noi curajoase”.

„Green Dairy”: „Schimbare în funcție de politici sistem alimentar“

Scenariul Green Dairy, le-a spus Koch interlocutorilor în timpul conferinței difuzate pe internet, este o lume viitoare caracterizată de puternice restricții socio-ecologice și opoziții. Acestea îi va împinge pe fermierii și procesatorii de produse lactate să „investească masiv” în îmbunătățirea amprentei de carbon.

„Societatea și autoritățile de reglementare realizează că nu numai conținutul alimentar al unui produs îl face sănătos sau nu. Modul în care este produs devine din ce în ce mai important pentru a evalua dacă aduce beneficii sănătății umane și planetei în același timp ”, a explicat el.

Viitorul nu pare luminos pentru întregul sector agricol în acest scenariu. Într-adevăr, în Green Dairy, doar câteva „mega ferme și fabrici” sunt capabile să rămână profitabile, a explicat Koch. Acest lucru se datorează „modificărilor masive” aduse reglementărilor privind subvențiile, care prevede introducerea impozitării alimentelor de origine animală, alături de politici mai stricte privind bunăstarea animalelor.

Din perspectiva costurilor, consumatorii s-ar putea aștepta să plătească mai mult pentru produsele lactate obținute de la vaci – în special în cazul categoriilor unt și brânză. „Imaginea produselor lactate s-a schimbat”, a explicat Koch, „și acum sunt privite ca un produs de mare valoare în loc de un produs de bază ieftin, subvenționat”. Odată cu aceste creșteri de costuri și schimbări de percepție vine și conștientizarea consumatorului că laptele poate și are un gust diferit atunci când provine de la rase sau regiuni diferite.

Alternativele lactate pe bază de plante, care, ca și categorie, se bucură în prezent de un boom, ar continua să crească în Green Dairy. Acest lucru poate fi asociat cu amprenta de carbon favorabilă pe scară largă a categoriei și cu avantajele crescute ale costurilor în comparație cu produsele lactate tradiționale.

Mai mult, cu consumatorii „înfometați de sănătate publică ecologică”, aceștia vor deveni mai aventuroși în utilizarea alimentelor ca instrument de acțiune pentru mediu, ni s-a spus.

Inovațiile tehnologice și tranziția tehnologică rămân „destul de scăzute”, proteinele lactate cultivate în laborator și pe bază de fermentație rămân produse de „nișă” – cu excepția nutriției sportive premium sau ca ingredient „versatil” în producția de alimente. Acest lucru se datorează faptului că tehnologia va trebui încă să atingă scalabilitatea „masivă”, rentabilitatea și acceptarea consumatorilor.

“Pe scurt, ceea ce vedem în Green Dairy este o schimbare a sistemului alimentar bazată pe politici publice”, a spus Koch.

Impozite, subvenții, noi etichete alimentare

Deci, care sunt implicațiile pentru industrie? Cercetătorii au prezentat, de asemenea, o selecție de evoluții potențiale de-a lungul timpului în acest scenariu, inclusiv modificări de impozite, subvenții și în etichetarea produselor alimentare.

În Green Dairy, se ajunge la un consens politic conform căruia sistemul alimentar este în suferință și trebuie să funcționeze în limitele ecologice, planetare, a explicat Koch. „Produsele lactate încearcă să spună o poveste mai bună, dar se luptă în opinia publică cu „poveștile” despre lactatele care sunt dăunătoare pentru sănătatea animalelor și a planetei. Problemele din fermele de lapte, legate de bunăstarea animalelor și protecția mediului sunt punctul de basculare în societate și pentru liderii politici.“

Prin urmare, a spus cercetătorul postdoctoral, după introducerea unei taxe pe carnea roșie, o taxă pe lactate ar putea fi următoarea.

În Green Dairy, Uniunea Europeană este prima care introduce ghiduri obligatorii de etichetare pentru impactul climatic al produselor alimentare în raport cu valoarea sa nutrițională. Ni s-a spus că această lege creează avantaje competitive pentru produsele pe bază de plante și producătorii lor.

Cei din industria produselor lactate și, în special, fermierii, își vor pierde puterea politică în „majoritatea părților lumii” și, în loc să subvenționeze zootehnia, guvernele vor sprijini tranziția lor la producția vegetală. „Criza din fermele de lactate se va intensifica și numai cei suficient de inteligenți pentru a face rapid tranzițiea sau în măsură să ofere produse premium, artizanale vor înflori.“

Succesul viitor al industriei este dependent de continuitatea politicii guvernamentale, a explicat Koch, care „a început să se erodeze” pe fondul riscurilor și eficienței legate de agricultura mega-fabrică.

„Schimbarea obiceiului cultural înrădăcinat de a cumpăra lapte ieftin s-a dovedit a fi dificilă, dar posibilă”, a adăugat el.

În ceea ce privește segmentele pieței, cercetătorii spun că până în 2030, într-un scenariu Green Dairy, laptele de vacă va avea cota de piață de 60%, alternativele pe bază de plante 35% și produsele cultivate în laborator 5%.

„Consecințele așteptate sunt că majoritatea produselor lactate vor fi obținute de la vaci din ferme de lactate, dar actorii din domeniu ar trebui să vadă că peste o treime din produsele de pe piață vor fi cele pe bază de plante”, a comentat Koch.

Dairy Evolution: „Un fel de scenariu de afaceri în care nu se schimbă nimic“

Un alt scenariu plauzibil subliniat de cercetătorii de la Universitatea Lund s-a axat pe o lume evolutivă – mai degrabă decât pe una revoluționară.

Dairy Evolution se caracterizează prin continuarea consolidării creșterii pieței produselor lactate către mega-producție agricolă, în același timp, cu o creștere continuă a alimentelor pe bază de plante.

În mod similar cu Green Dairy, lactatele obținute prin procedee pe bază de fermentație rămân un produs de nișă. Cu toate acestea, spre deosebire de Green Dairy, în Dairy Evolution se fac doar îmbunătățiri de mediu incrementale și problemele de bunăstare a animalelor continuă. „Industria produselor lactate reușește să spună o poveste convingătoare pentru autoritățile de reglementare din întreaga lume și pentru majoritatea consumatorilor.“

În ceea ce privește cota de piață, într-un scenariu de evoluție a produselor lactate, cercetătorii spun că 85% din produsele lactate vor proveni de la vaci, cele pe bază de plante vor reprezenta 13%, iar în laboratoare se vor produce doar 2% din lactatele care vor ajunge la consumator.

„Având în vedere caracterul moderat al scenariului Dairy Evolution, marea majoritate a produselor lactate își vor menține în continuare originea tradițională (de la o ferme de lactate), în timp ce produsele pe bază de plante vor prezenta o creștere notabilă în acest scenariu”, a spus Koch.

Studiul „Tendințe globale care afectează strategiile lactate” a fost realizat de Thomas Kalling, Matts Kärreman, Magnus Johansson și Christian Koch, de la LUSEM. Echipa a analizat șase piețe globale – SUA, Marea Britanie, China, India, Nigeria și Brazilia – pentru a veni cu patru scenarii plauzibile: „Green Dairy”, „Dairy Evolution”, „New Fusion” și „Brave New Food” .

FoodNavigator va investiga scenariile „New Fusion” și „Brave New Food” în a doua parte a articolului său despre viitorul plauzibil al produselor lactate .


Sursa: FoodNavigator

DIN ACTUALITATE

Fără tarabe cu preparate din carne, lapte sau ouă în Mamaia

Un nou activ normativ interzice comercializarea preparatelor din carne, lapte sau ouă, ori a produselor de patiserie și de cofetărie în stațiunile turistice a...

Valoarea pieței de mâncare gătită și băuturi out-of-home, minus 29%

Studiul National Foodservice Research, realizat de Hospitality Culture Institute, a concluzionat că valoarea totală anuală a pieței de mâncare gătită și băuturi out of...

Probleme pentru producătorii de ciocolată

Organizația Internațională a Producătorilor de Cacao (ICCO) a estimat că India ar putea deveni piaţa cu cel mai puternic ritm de creştere pentru ingredientul...

Din aceiasi categorie

Valoarea pieței de mâncare gătită și băuturi out-of-home, minus 29%

Studiul National Foodservice Research, realizat de Hospitality Culture Institute, a concluzionat că valoarea totală anuală a pieței de mâncare...

Un alt consens se clatină: unitatea țărilor UE împotriva legii etichetării probioticelor

Ministrul Danemarcei pentru Alimentație, Agricultură și Pescuit și-a propus să colaboreze cu Spania și alte țări ale UE în...

Probleme pentru producătorii de ciocolată

Organizația Internațională a Producătorilor de Cacao (ICCO) a estimat că India ar putea deveni piaţa cu cel mai puternic...

Carlsberg va testa utilizarea sticlelor de bere obținute cu emisii reduse de carbon

Carlsberg Marston's Brewing Company a colaborat cu Encirc pentru a testa o sticlă de bere care are potențialul de...
- Advertisement -

Stirile ultimelor 7 zile

Conferinte si Webinarii RO.aliment

Ce sunt psihobioticele și cum te ajută în pandemie, afli participând la conferința NNS 2021

Psihobioticele sunt bacterii intestinale cu beneficii asupra funcționării creierului. Cum pot să ne ajute în lupta împotriva noului coronavirus...

Rodica Segal, profesor universitar emerit va vorbi despre “Compusii antiinflamatori prezenti in alimente”, la MNNS 2021

Intensele studii care se efectueaza in prezent referitoare la cauzele maladiilor cu care se confrunta civilizatia moderna conduc din...
Zona rezervata bannerelor publicitare

Alte stiri din aceiasi categorieNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar