Specializarea regionala în domeniul productiei de lapte, in UE

0
770
Lapte_UE

Majoritatea laptelui produs în cadrul UE (mai mult decât 95%) provine de la vaci, se arată în anuarul statistic al Uniunii Europene, ediția din 2015. Există, totuși, cantități semnificative de lapte produs de ovine, caprine și bivolițe în unele state membre (în special sudice) ale UE.

În decembrie 2014, UE-28 contabiliza o populație estimată de bovine de 88,4 milioane de capete, cu puțin peste un sfert dintre acestea fiind vaci de lapte (23,6 milioane de capete). De asemenea, UE deține 409.000 de bivoli și bivolițe, 90% dintre aceștia fiind în Italia.

România ocupă locul 2 în UE la efectivele de ovine și locul 3 la cele de caprine

Datele pentru ovine și caprine sunt incomplete. Cel mai mare număr de capete de ovine se înregistrează în Spania (11,7 milioane de oi și mielușele), România (7,9 milioane de capete – datele sunt din anul 2013), Grecia (6,8 milioane de capete – datele sunt din anul 2012) și Italia (6,2 milioane de capete), în vreme ce cele mai mari efective de caprine se înregistrează în Grecia (4,2 milioane de capete – datele sunt din anul 2012), Spania (2,7 milioane de capete) și România (1,4 milioane de capete).

Efectivele mari de vaci pentru lapte se găsesc cel mai adesea în acele regiuni caracterizate ca având suprafețe mari de pajiști, climă temperată și un grad relativ ridicat de precipitații, regiuni care se află în Benelux, Danemarca, Germania, Irlanda, vestul Angliei și cele mai multe regiuni din Franța și centrul Poloniei, precum și în multe regiuni alpine. La nivel regional, numărul cel mai mare de vaci de lapte a fost înregistrat în Bavaria (Germania), urmată de Regiunea de Sud-Est (Irlanda), Niedersachsen (Germania) și Bretagne (Franța).

În regiunile în care pășunile ocupă suprafețe mai restrânse, crescătorii de animale confruntându-se cu peisaje relativ aride și condiții climatice mai puțin favorabile (de exemplu, în jurul Mediteranei sau în regiunile de sud-est europene, precum și în regiunile montane) fermele cu vaci de lapte tind a fi mai puțin răspândite, acestea fiind însă înlocuite de ferme de creștere a ovinelor (prezentate pe hartă cu maro).

Productie_lapte_UE

Laptele de oaie, urmare a conținutului mai mare în grăsimi și proteine în raport cu cel de vacă,este utilizat în principal pentru a face brânză. Din punct de vedere regional, cel mai mare număr de oi se înregistrează în România, care, cu regiunile sale ocupă cinci dintre primele șase locuri, singura regiune ”intrusă” fiind regiunea franceză Midi-Pyrénées. Top 10 regiuni cu cel mai mare număr de ovine este completat de către Sicilia și Sardinia (ambele Italia), Castilla și León (Spania) și Yuzhen central (Bulgaria).

În mod similar, regiunile specializate în producția de lapte de capră sunt de cele mai multe ori situate în în statele sudice ale UE, deși există mai multe regiuni franceze campioane în domeniu. Cel mai mare număr de capre montate și care au fătat s-au înregistrat în regiunile franceze Rhône-Alpes si Poitou-Charentes, în regiunea italiană Piemont și regiunea românească Sud-Vest Oltenia.

În ceea privește producția de lactate din lapte de bivoliță în UE există opt regiuni cu această specializare, cinci dintre ele fiind localizate în Italia. Laptele de bivoliță are un conținut ridicat de calciu, fapt care facilitează, de asemenea, folosirea sa la producerea de brânză, și este utilizat în principal pentru fabricarea de mozzarella. Cel mai mare număr de bivolițe se înregistrează în trei regiuni italiene Apulia, Lazio și Campania; aceasta din urmă este renumită pentru producția sa de Mozzarella di Bufala Campana, care deține și denumirea de origine protejată (DOP).

Specializarea productiei de lapte in UE2