11.4 C
Bucharest
Sunday, February 28, 2021
Siguranta Stiai ca.. 1 aprilie (nu este pacaleala) este data...

Stiai ca.. 1 aprilie (nu este pacaleala) este data la care intra in vigoare limita de acizi grasi trans-nesaturati din alimente?

-

Uniunea Europeană a stabilit ca nivelul de acizi grași trans, alții decât acizii grași trans prezenți în mod natural în grăsimea de origine animală, din alimentele destinate consumatorului final și din alimentele destinate vânzării cu amănuntul, să nu depășească 2 g la 100 g de grăsime.

Regulamentul CE nr. 1925/2006, prin modificarea căruia a fost introdusă această reglementare, permite ca produsele alimentare neconforme să mai poată fi comercializate pe piața unică europeană doar până la 1 aprilie 2021.

Acizii grași trans sunt nutrienți a căror prezență în dietă trebuie limitată sever, deoarece cresc semnificativ riscul de deces prin boli cardiovasculare. Aceștia sunt prezenți în mod natural în grăsimile animalelor rumegătoare, inclusiv în cea a laptelui, sau se formează în timpul prelucrării chimice ori fizice/termice a grăsimilor alimentare.

Operatorii alimentari, inclusiv cei din industria ospitalității, trebuie să asigure conformitatea produselor comercializate, atât prin utilizarea unor ingrediente și tehnologii adecvate, cât și prin efectuarea de investigații de laborator.

Totodată, furnizorii de ingrediente din sectorul alimentar sunt obligați să ofere beneficiarilor informații cu privire la cantitatea de acizi grași trans, alții decât acizii grași trans care se găsesc în mod natural în grăsimile de origine animală, dacă aceasta depășește 2 grame la 100 g de grăsime.

Regulamentul CE nr. 1169/2011 definește acizii grași trans ca acizi grași cu cel puțin o legătură dublă neconjugată carbon-carbon în configurație trans. Acizi grași individuali care să corespundă acestei definiții se regăsesc atât în grăsimile provenite de la animalele rumegătoare, generați prin procesul de biohidrogenare ce are loc la nivelul rumenului, cât și în grăsimile prelucrate, rezultați din reacții de izomerizare.

Cu alte cuvinte, grăsimile derivate de la rumegătoare conțin aceeași acizi grași trans – deși în proporții diferite – ca și grăsimile denaturate prin prelucrare. Mai mult, grăsimile rumegătoarelor conțin niveluri variabile de acizi grași trans, cuprinse între 3,2 și 6,2 g/100g pentru larga majoritate a produselor.

Acest fapt face dificilă măsurarea nivelului de acizi grași trans, alții decât acizii grași trans prezenți în mod natural în grăsimea de origine animală, în vederea asigurării conformității produselor cu noua reglementare.

acizi grasi ICA R&D este singurul laborator de terță parte din România care efectuează în sistem acreditat determinarea profilului în acizi grași al grăsimilor alimentare. Metoda de lucru este una gaz- cromatografică, bazată pe seria ISO 12966, și se poate aplica tuturor matricelor alimentare cu fază grasă.

Serviciul este oferit neîntrerupt clienților de mai mult de 10 ani, ca parte a seriei de determinări necesare alcătuirii informațiilor nutriționale.

În plus, specialiștii ICA R&D au elaborat o metodă complexă de calcul pentru determinarea conținutului de acizi grași trans, alții decât acizii grași trans prezenți în mod natural în grăsimea de origine animală.

Acest serviciu complementar determinării gaz-cromatografice, este oferit clienților în vederea asigurării conformității produselor cu noua reglementare privind acizii grași trans, chiar și a celor problematice, care conțin grăsimi derivate de la rumegătoare.

Calculul aplicat este bazat pe distribuția statistică acizilor grași în grăsimile alimentare și garantează conformitatea produselor fără să dezavantajeze operatorii din sectorul alimentar – riscul subestimării cantității de acizi grași trans de origine naturală este minim.

DIN ACTUALITATE

Nestlé va înjumătăți emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030

Compania multinațională Nestlé a anunțat că va reduce la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră (GES) până în 2030, pentru a ajunge...

Meniu unic fără carne pentru elevii din Lyon

Primăria din Lyon a impus tuturor celor 206 de școli din orașul francez să ofere meniuri unice elevilor, pentru a grăbi servirea copiilor și...

Cooperativa Țara Mea a înființat un departament de export

Cea mai mare cooperativă agricolă din România, cooperativa Țara Mea, anunță înființarea unui nou departament, dedicat activităților de export pentru produsele românești. Într-o declarație acordată...

Din aceiasi categorie

Cooperativa Țara Mea a înființat un departament de export

Cea mai mare cooperativă agricolă din România, cooperativa Țara Mea, anunță înființarea unui nou departament, dedicat activităților de export...

Viitorul „etichetei curate”? Transparență radicală și sănătate în mod natural

„Etichetă curată” este un termen din industrie care se referă la cererea consumatorilor de ingrediente recunoscute. Dar, fără o...

Meniu unic fără carne pentru elevii din Lyon

Primăria din Lyon a impus tuturor celor 206 de școli din orașul francez să ofere meniuri unice elevilor, pentru...

Smithfield România investește aproape un milion de lei în programul „Adoptă o școală”

Pentru al patrulea an consecutiv, Smithfield România continuă implementarea programului „Adoptă o școală”, destinat sprijinirii instituțiilor școlare de învățământ...
- Advertisement -

Stirile ultimelor 7 zile

Viitorul „etichetei curate”? Transparență radicală și sănătate în mod natural

„Etichetă curată” este un termen din industrie care se...

Fondatorul Microsoft: „toate țările bogate ar trebui să treacă la vită sintetică”

Bill Gates, fondatorul corporației Microsoft, îndeamnă națiunile bogate să...

Meniu unic fără carne pentru elevii din Lyon

Primăria din Lyon a impus tuturor celor 206 de...

Conferinte si Webinarii RO.aliment

Centrul Managerial IBA Suport – obiectivul unuia dintre proiectele recent demarate de catre IBA Bucuresti.

Proiectul, cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, încheiat cu Ministerul Educației și Cercetării în calitate de Organism Intermediar...

Cel puțin 12 milioane de motive pentru a începe azi promovarea online

Trendul ascendent al oamenilor care își petrec timpul online a accelerat pe parcursul pandemiei, astfel că acum putem vorbi...
Zona rezervata bannerelor publicitare

Alte stiri din aceiasi categorieNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar