Strainii, incantati de branzeturile romanesti cu trufe si ierburi aromate sau de cele maturate.

0
158
Penny, branzeturile, Rocinante

Branzeturile fabricate in Romania au ajuns in toata lumea, cucerind indeosebi Europa, unde vanzarile micilor fabrici ardelene Unilact, au crescut cu 15%. Pentru a se sustine pe aceasta linie, producatorii vin in intampinarea consumatorilor cu noi sortimente deosebite.

O afacere de familie inceputa in urma cu 24 de ani, la poalele muntilor Trascau din judetul Alba, exporta acum in Europa brazeturi maturate, care au nevoie de doi ani pentru a ajunge la o calitate atractiva si un gust aparte. Printre cele mai apreciate sortimente se numara cele condimentate cu busuioc, cimbrisor sau piper, care au nevoie de pana la 6 luni pentru a se intrepatrunde. Laptele este colectat de la fermele apropiate, fiind procesati zilnic peste 17.000 de litri. Un kilogram de branza fina ajunge la 50 de lei.

„In ultimii ani se observa o crestere la branzeturile maturate, in special in orasele mari. Vanzarile au crescut in ultimii ani intre 10-15%. Branzeturile cu condiment au o mare apreciere pe piata de larg consum. Facem vreo 8 sortimente cu diverse condimente’ sustine Marius Chiorean, proprietarul fabricii.

De asemenea, retetele unice de branza maturata sunt puse in aplicare si la Cund, in judetul Mures. Ascunsa intre dealuri si paduri, in centrul localitatii sasesti, se afla o mica fabrica de branzeturi al carei proprietar este un tanar localnic, care si-a desavarsit aceasta ocupatie in Elvetia. In cei trei ani de la deschiderea propriei fabrici, a invatat ca branzeturile fine pot fi obtinute numai cu rabdare si cu materie prima de calitate superioara.

„Am ajuns acum sa avem 12 arome de branzeturi, cu mirodenii, cu ciocolata, cu nuci, cu vin. Se poate observa un trend crescator, in general, in privinta branzeturilor maturate”, este de parere proprietarul fabricii Varga Istvan.

In localitatea Unirea, judetul Alba, Marius Bicu,  un tanar IT-ist, a preluat afacerea cu branzeturi de la parintii sai si, in cativa ani, branza produsa a ajuns sa fie foarte apreciata de straini. 20 de tone de branza, reprezentand 60% din cantitatea obtinuta , sunt vandute exclusiv in Europa.

„Am maturat branza de burduf in cantitati mari. O pastram in jur de 10 grade si intotdeauna asteptam mai mult de o luna. Am dublat vanzarile fata de 2017”, evalueaza proprietarul fabricii, Marius Bicu.