Studiu de piata: “Organicul se vinde inca?”

0
1309
floriol

Organicul se vinde inca? Si tendinta de totul “natural” elimina de pe piata produsele alimentare functionale si cu rol de intarire a unor functii ale organismului? De ce consumatori isi indreapta atentia spre ofertele de tipul ”ce este cel mai bine pentru tine (best for you – BFY)”? Ewa Hudson, sef al departamentului de cercetare a pietei produselor de sanatate si intretinere, din cadrul Euromonitor International, ne spune care a fost situatia pentru piata de sanatate si intretinere, in 2015.

Produsele ”naturale si sanatoase” castiga teren
Percepute ca fiind mai sanatoase decat alimentele cu grad mare de prelucrare, categoria de produse ”naturale si sanatoase” – a atins in valoare, un nivel al vanzarilor de 251 miliarde € in 2015, la nivel global. Aceste segment este castigatorul real, al pietei produselor de sanatate si intretinere in 2015. De altfel, acest segment este si cel mai mare din cadrul pietei produselor de sanatate si intretinere, depasind categoria produselor functionale si de fortifiere atat ca valoare a vanzarilor cu amanuntul (cu aproape 16 miliarde €), cat si in termeni de rata de crestere, conform datelor cuprinse in studiul Euromonitor’s Health and Wellness Global Performance 2015.

Din categoria produselor naturale si sanatoase, fac parte si alimente cum ar fi fulgii de ovaz, apa de izvor, sucurile 100% naturale si gustarile compuse din seminte care sunt percepute ca alimente etichetate corect, neexistand posibilitati prea mari de a fi prelucrate prea mult sau aditivate in exces (cu coloranti, aditivi etc.) si, prin urmare, pot fi de incredere, chiar daca acestea nu contin termenul ”organic” in eticheta.
Categoria produselor naturale si sanatoase este bineinteles o zona de prima mana pentru inovare, cu noi “superalimente” si bauturi ce ajung continuu pe rafturile retailer. Studiul Euromonitor estimeaza cresterea in continuare cu peste 63 miliarde € (la preturile curente ale anului 2015) pana in 2020 a categoriei.

Alimentele functionale si de fortifiere, la fel de cautate, ca si in trecut
sanatate_9In ciuda a ceea ce s-ar putea astepta unii dintre noi, ca urmare a tendintei concertate a consumatorilor de a se indrepta spre produsele etichetate ca ecologice si naturale, alimentele functionale si de fortifiere nu numai ca isi mentin terenul castigat, din punctul de vedere al vanzarilor, dar realizeaza avansuri considerabile in ceea ce priveste ritmul de expansiune al pietei proprii. Exista cerere, in special pe subsegmentul suplimentelor proteice si al energizantelor. Cele mai recente date

Euromonitor International identifica subsegmentul energizantelor ca fiind cel mai dinamic, in 2015, cu o crestere constanta de 8% a valorii vanzarilor.

Daca in trecut, fabricantii acestor produse se orientau in principal catre segmentul barbatilor tineri, acum acestia au lucrat din greu pentru a-si largi publicul tinta prin lansarea de produse care sunt mult mai atragatoare si relevante pentru femei si consumatorii maturi, spre exemplu. La urma urmei, dorinta de a avea un plus de energie la momentul oportun este una universala.
Iaurtul probiotic este, de asemenea, un produs din categoria alimentelor functionale si de fortifiere care merge din ce in ce mai bine din punctul de vedere al vanzarilor. Desi ratele de crestere din Europa de Vest si SUA nu mai sunt la fel de dinamice ca in urma cu un deceniu, la nivel global, probioticele impulsioneaza inca, cresterea cererii de iaurt. Primele cinci piete din lume, in ceea ce priveste cresterea vanzarilor (valoric) de iaurt probiotic, in 2015, sunt India, China, Venezuela, Arabia Saudita si Norvegia.

In China, de exemplu, iaurtul probiotic a inregistrat o impresionanta rata de crestere de 31% a vanzarilor in 2015. Datorita promovarii intense a diverselor beneficii de sanatate oferite de acest produs (cum ar fi prelungirea duratei de viata), precum si a ambalajelor atractive in care acest produs este comercializat, consumatorii chinezi cumpara iaurtul probiotic pentru a-l face cadou prietenilor sau rudelor. Un factor care ar putea restrange potentialul de crestere al iaurtului probiotic pe piata chineza este faptul ca chinezii au tendinta de a evita consumarea produselor refrigerate la micul dejun, crezand ca acestea au un impact negativ asupra digestiei, atunci cand sunt consumate devreme.
China este, de asemenea, tara in care alimentele functionale si de fortifiere sunt prognozate a realiza cel mai mare ritm de crestere (rata de crestere anuala de 12%) din intreaga lume, pe tot intervalul de timp (pana in 2020) avut in vedere de studiul Euromonitor. Rata anuala de crestere pentru restul economiilor emergente luate impreuna este de doar 3,5% pe an, pentru intervalul 2015-2020.

Produse fara gluten
sanatate_4Alimentele antialergenice se pozitioneaza aproape la paritate cu energizantele in ceea ce priveste rata de crestere a vanzarilor in 2015, care s-a situat la aproape 8%. Produsele fara gluten au luat lumea cu asalt, se arata in raport, facand diferentierea intre retaileri in comertul modern. Spre exemplu, vanzarile de paine si paste fainoase sunt in scadere la nivel global, in timp ce versiunile fara gluten castiga cote de piata in ritm impresionant. Piata painii fara gluten, singura, a crescut in valoare cu 924 milioane € la nivel global, in 2015.

Vanzarile de alimentele fara gluten poate ca au inregistrat o dinamica mai scazuta in 2015, comparativ cu anii precedenti, dar cu toate acestea a reusit sa realizeze o medie a ritmului annual de expansiune de circa 9,6%, in ultimii cinci ani. Vanzarile de prajituri fara gluten au fost in topul cresterii pietei produselor fara gluten, realizand o expansiune a pietei de 14% din punct de vedere valoric, demonstrand cat de mult tanjesc consumatorii dupa astfel de produse, mai ales aunci cand sunt obligati sa adopte o dieta restrictiva. Utilitatea este un alt factor major care a impulsionat vanzarile pe aceasta piata.

O categorie prezenta in datele Euromonitor pentru prima data in 2015 – gustarile compuse din produse fara continut de gluten – a crescut de la vanzari de 260 milioane €, la 369 milioane €, la nivel global intre 2010 si 2015, fapt datorat nu doar cresterii popularitatii felurilor de mancare preparate in stil asiatic, pe baza de orez, care sunt tot mai des promovate ca optiuni fara gluten, ci si inlocuirii in dieta a alimentelor cu un continut foarte mare de gluten.

Produsele organice sunt inca pe crestere
sanatatePoate veni ca o surpriza pentru unii sa auda cat de bine inca se vand produsele organice. Cu o crestere de 4,5% a valorii vanzarilor in 2015, segmentul a depasit ritmul de expansiune al pietei produselor de sanatate si intretinere pe ansamblu “cu 2%, ajungand la un nivel de 31,4 miliarde €, la nivel mondial. Europa de Vest a cunoscut o crestere constanta a pietei de 4%, care a fost in conformitate cu performanta din perioada anterioara (ultimii cini ani), in vreme ce vanzarile pe piata Americii de Nord s-au marit cu 3%. Italia s-a situat pe locul 2, dupa Turcia in ceea ce priveste vanzarile de alimente ecologice ambalate cu o valoare de 11% in perioada 2010-2015. Topul primelor zece state din punctul de vedere al ritmului de crestere al pietelor alimentelor ecologice este populat din plin de tari cu economii emergente, precum China, Argentina, Turcia, Maroc, Columbia, India si Romania.