Romania, pe ultimul loc in UE

0
282

Romania se afla pe ultimul loc in clasamentul statelor membre, cu o singura categorie in care se plaseaza intre primele cinci tari si 15 in care se plaseaza intre ultimele cinci, se arata in Tabloul de bord in domeniul transporturilor, editia 2016, publicat de Comisia Europeana.

Tabloul de bord in domeniul transporturilor, editia 2016, publicat de Comisia Europeana joi, 27 octombrie, este un document de referinta ce compara rezultatele inregistrate de statele membre in 30 de categorii din acest sector. Statele membre vor putea astfel sa identifice domeniile care necesita investitii si interventii prioritare. Acest recapitulativ arata modul in care UE consolideaza piata interna in domeniu si promoveaza trecerea la mobilitatea cu emisii reduse de carbon, prioritati ale Comisiei Europene.

Comisarul UE pentru transporturi, Violeta Bulc, a declarat: „Obiectivul meu este un sistem de transport de inalta calitate, decarbonizat, complet integrat si eficient. Tabloul de bord are rolul unui semn de circulatie in aceasta calatorie, indicand drumul de urmat si distanta care ramane sa fie parcursa. Acesta este un instrument util pentru noi, pentru statele membre si pentru partile interesate, care ne ajuta sa stabilim unde actionam corect si unde sunt necesare investitii si actiuni suplimentare. Este deosebit de incurajator sa constatam ca eforturile depuse de aceasta Comisie pentru a reduce decalajul in materie de investitii in sectorul transporturilor incep sa dea roade.”

Constatarile principale ale tabloului sunt:

– progrese in obtinerea unei mobilitati durabile si ecologice, insa nivelurile sunt inca scazute; exista potential pentru accelerarea tranzitiei;

domeniul_transporturilor2modificarea perceptiei asupra calitatii infrastructurii de transport, ca efect pozitiv al investitiilor in domeniu;

– satisfactie crescuta a consumatorilor in raport cu toate modurile de transport;

– necesitatea intensificarii eforturilor de reducere a numarului de decese din accidentele rutiere;

– cresterea numarului femeilor angajate in domeniu si necesitatea luarii de masuri pentru continuarea acestei tendinte.

Romania se afla pe ultimul loc in clasamentul statelor membre, cu o singura categorie in care se plaseaza intre primele cinci tari si 15 in care se plaseaza intre ultimele cinci. Olanda se afla in fruntea tabloului de bord pentru al treilea an consecutiv, cu rezultate foarte bune la 15 categorii, urmata de Suedia, Germania si Austria. Desi aceste tari au puncte forte in domenii diferite, toate au in comun un cadru pentru investitii robuste, punctaje ridicate in domeniul sigurantei transporturilor si rezultate bune in ceea ce priveste punerea in aplicare a legislatiei UE.

Context

Tabloul de bord in domeniul transporturilor reuneste date provenite din diverse surse publice (Eurostat, Agentia Europeana de Mediu, Forumul Economic Mondial etc.). El poate fi consultat in functie de tara sau in functie de tema (piata interna, investitii si infrastructura, Uniunea energetica si inovarea, oameni).