Soc pentru comertul global: al 7-lea transportator maritim din lume a dat faliment

0
600

Compania coreeana de shipping Hanjin s-a pus sub protectia legii falimentului, in conditiile in care bancile i-au retras sprijinul, neincrezatoare ca datoria echivalenta cu 5,5 miliarde dolari a societatii este sustenabila. Navelor consortiului maritim li se refuza intrarea in porturi.

Zeci de nave de transport containere ratacesc prin marile si oceanele lumii, izgonite din porturi. Sunt parte din flota de 200 de vase a celei de-a saptea companii maritime din lume, Hanjin Shipping din Coreea de Sud, care a pierdut sprijinul creditorilor.

Compania s-a pus sub protectia legii falimentului contra acestora ieri, dupa ce Banca de Dezvoltare din Coreea, in proprietate de stat, si-a retras linia de credit in valoare de un trilion de woni (896 milioane dolari). Institutia de credit este neincrezatoare in capacitatea companiei-mama de a sustine datoriile totale ale companiei, care in iunie se ridicau la 5,5 miliarde dolari, scrie Wall Street Journal.

shipping3Este cel mai mare soc pentru industria de shipping afectata de prabusirea preturilor de contractare a cargourilor si navelor de transport containere, reflectata de atingerea unor minime la inceputul acestui an pentru doi indici de referinta: Baltic Dry pentru transportul de marfuri si Cass Index pentru cel de bunuri finite.

Intr-un context international al supracapacitatii in industrie si al unei cereri reduse, Hanjin Shipping a raportat in primul semestru al acestui an pierderi de 473 miliarde woni (423 milioane dolari), transmite Reuters.

Curtea din Seul ar urma sa delibereze in urmatoarele 2 luni daca societatea de transport maritim va continua sa opereze sau daca este mai bine sa se treaca la lichidarea acesteia, insa procesul chiar ar putea fi urgentat având in vedere dificultatea cazului, a declarat un judecator.

shipping4In acest timp, activele companiei sunt in deriva. Porturi din China pâna in Spania refuza intrarea navelor Hanjin Shipping, in timp ce de pe coasta Californiei 3 vase au fost escortate de autoritatile americane in larg, potrivit Bloomberg. Nava Hanjin Rome, a fost arestata inca de luni in portul Singapore la solicitarea unui creditor, potrivit informatiilor furnizate de companie curtii si preluate de Reuters.

Ce nu s-a mai vazut de 30 de ani

De la colapsul din 1986 al companiei United States Lines, acesta este cel mai important faliment din sector, noteaza compania de consultanta Alphaliner. Un soc major si pentru Coreea de Sud, a carei economie si-a bazat cresterea din ultimele decenii pe industria de constructii navale si pe transportul maritim. Hanjin, cu o capacitate de preluare de 25.000 de containere, asigura 7% din transportul de bunuri in Asia.

shipping7Este un domeniu economic ce s-a deteriorat puternic in ultimii ani. Daca in anul 2010 costul mediu de contractare in regim charter a unei nave de transport containere de domensiuni medii era de 26.000 de dolari pe zi, acum acest pret s-a injumatatit la 13.000 de dolari pe zi, potrivit companiei de consultanta in shipping Clarkson. De asemenea, costul mediu pentru un container de 3,72 metri patrati transportat din Shanghai catre coasta de vest a SUA s-a redus de la 2.000 de dolari per container in ianuarie 2010, la 596 de dolari per container saptamâna trecuta, conform datelor Shanghai Shipping Exchange.