Un nou instrument pentru evaluarea siguranței enzimelor

0
275

EFSA a dezvoltat un instrument de măsurare a expunerii consumatorilor la enzimele alimentare, pentru a evalua mai bine siguranța acestora. Metoda va fi folosită în cazul celor peste 300 de aplicații curente, informează Process Alimentaire.

În conformitate cu legislația (CE 1332/2008) de armonizare a utilizării enzimelor în Uniunea Europeană, EFSA a dezvoltat un instrument de măsurare a expunerii consumatorilor la enzimele alimentare. Această metodă va fi utilizată pentru a evalua mai bine siguranța acestora.

„Prin armonizarea ambelor niveluri ale utilizării enzimelor alimentare și a consumului de alimente, putem estima expunerea consumatorilor la aceste substanțe mult mai precis decât înainte”, spune Karl-Heinz Engel, președintele grupului de lucru despre enzimele alimentare din cadrul EFSA.

Instrumentul ia în considerare factorii de conversie tehnici și permite combinarea datelor privind consumul de alimente cu nivelurile de utilizare a enzimelor din produse.

Din punct de vedere istoric, enzimele sunt considerate netoxice și nu reprezintă o problemă de siguranță pentru consumatori, deoarece sunt prezente în mod natural în ingredientele utilizate pentru a produce alimente. Cu toate acestea, apariția unor metode de producție mai eficiente și utilizarea de noi surse de enzime (inclusiv OMG-uri) au condus la utilizarea unor enzime mai complexe, a căror siguranță trebuie validată.

O metodă aplicată noilor enzime

Această metodă va fi utilizată și în cazul celor 300 aplicații curente. Ea a fost deja testat pe câteva enzime, incluzând β-amilaza din orz, grâu și soia și pe endo-1,4-β-xilanază obținută de pe o tulpină Aspergillus niger modificată genetic. Recomandările științifice privind siguranța acestor enzime au apărut la 10 mai, odată cu anunțarea utilizării acestui nou instrument.

Regulamentul se referă la enzimele alimentare produse industrial, fie că sunt extrase din țesuturi vegetale sau animale sau produse prin fermentarea microorganismelor. Legislația europeană din 2008 nu acoperă enzimele utilizate în scopuri nutriționale sau digestive sau utilizate în producția de aditivi alimentari. În plus, culturile microbiene utilizate în mod tradițional în producția de alimente (brânzeturi, vinuri) care pot produce, în mod accidental, enzime, dar care nu sunt utilizate în mod specific în acest scop, nu sunt considerate enzime alimentare.

Armonizarea legislației europene

Înainte de 2009, numai Franța și Danemarca aveau reglementări privind evaluarea siguranței enzimelor utilizate ca adjuvanți tehnologici. Scopul este, prin urmare, de a standardiza legislația în Uniunea Europeană, așa cum este prevăzut de Regulamentul (CE) nr. 1332/2008. O listă a enzimelor autorizate ar trebui, prin urmare, să fie dezvoltată odată ce toate înregistrările au fost evaluate. Între timp, reglementările franceze continuă să se aplice. Procedura de autorizare a fost redusă cu șase luni în noiembrie 2016.

Începând cu anul 2009, au fost deja publicate documente de orientare pentru a ajuta producătorii să își elaboreze dosarul de autorizare pentru noi enzime. Până în 2014, EFSA a publicat o listă suplimentară de documente care trebuie furnizate pentru cererea de autorizare de introducere pe piață.