Cercetatori din 28 de tari s-au intalnit la Bruxelles

0
294

Cercetatorii din 28 de tari (in principal din Europa) s-au intalnit la Bruxelles pentru demararea actiunii  Eurocaroten Cost.

Cost (Cooperarea europeana in domeniul stiintei si tehnologiei) este un mecanism de coordonare a cercetarii europene ce are ca scop imbunatatirea competitivitatii industriei alimentare prin coordonarea cercetarii asupra carotenoidelor. Acesti compusi pot fi utilizati ca si coloranti naturali, antioxidanti, surse de vitamina A si ca ingrediente functionale. Cu toate acestea, din cele 750 de carotenoizi identificati, doar zece au fost bine studiati.

carotenoide2Prin intermediul acestor studii, cercetatorii cauta sa identifice noi surse de carotenoide si, de asemenea, sa  determine alte efecte benefice asupra sanatatii.

Reteaua Euroten este condusa de Antonio J. Meléndez Martínez de la Universitatea din Sevilia (Spania). Franta este reprezentata de INRA, INSERM si Universitatea din Aix-Marseille (UMR Nort si SQPOV). Alti participanti la studii, din domeniul academic, sunt, de asemenea, Universitatea din Gent (Belgia), universitatile din Frankfurt, Düsseldorf, Stuttgart si Jena din Germania, Universitatea din Londra si Newcastle din Marea Britanie si  Universitatea din Wageningen din Olanda.