Urmatorii cinci ani pot schimba in totalitate sistemul alimentar, cu ajutorul tehnologiei

0
17
lant alimentar, ultraprocesate

In prezent, populatia Pamantului ajunge la 7,6 miliarde de locuitori, iar estimarile arata ca, in cinci ani, vom trece de 8 miliarde, o cifra considerata record. In aceste conditii, lantul alimentar destinat consumului uman trebuie schimbat in totalitate pentru a sustine aceasta crestere. Urmare a resurselor limitate, se impune gasirea unor solutii de eficientizare a intregului lant alimentar.

Pentru gasirea unor astfel de alternative, lucreaza intens oameni de stiinta, cercetatori, igineri, savanti, iar IBM vine in intampinarea acestei probleme majore prezentand tehnologii care ar putea fi folosite pe scara larga, peste cativa ani.

Utilizand mai putine resurse, tehnologiile digitale in agricultura pot contribui la hranirea unei populatii in crestere. Un fermier fara scoala va beneficia de acces la credit prin digitalizare si surprinderea tuturor aspectelor legate de agricultura, implicand calitatea solului, abilitatile in conducerea tractorului sau pretul produselor comercializate la piata.

Tehnica este cunoscuta sub denumirea Digital Twin, iar in urmatorii cinci ani, cu ajutorul AI, vor putea fi folosite nelimitat aceste date in prognozarea precisa a randamentului culturilor, transmitand institutiilor financiare si bancilor punctele de date necesare pentru a oferi credite necesare extinderii fermierilor.

risipeiRisipa alimentara va fi impiedicata prin tehnologia blockhain. Urmatorii cinci ani vor fi asociati eliminarii unei mari parti a necunoscutelor ale lanturilor de aprovizionare cu alimente, unde fiecare participant va sti cat de mult sa produca, sa comande si sa expedieze. Astfel, va fi redusa semnificativ risipa alimentara, produsele ajungand la consumator mai proaspete, atunci cand tehnologia blockhain, algoritmii AI si dispozitivele IoT vor ajunge sa se uneasca.

Peste cinci ani, cartografierea microbilor ne va scapa de probleme oferind inspectorilor pentru siguranta alimentelor disponibilitatea de folosi milioane de microbi pentru protectia produselor alimentare. Potriviti sau nu pentru consumul uman, acesti microbi se afla constant in ferme, fabrici sau magazine alimentare. Datorita unei noi tehnici, care va permite analizarea in mod rentabil a compozitiei lor, microbii vor devoala multe informatii despre alimentele ce urmeaza a fi consumate.

Senzorii AI vor avea posibilitatea de a detecta agentii patogeni acasa. In cinci ani, producatorii de alimente si consumatorii care prepara hrana acasa vor putea sa detecteze lejer substantele contaminante din produsele alimentare, folosind doar un telefon mobil sau un blat de lucru cu senzori AI. Acesti senzori mobili pentru bacterii ar putea creste considerabil viteza necesara detectarii unui agent patogen. In cateva secunde (fata de cateva zile) va putea fi detectata prezenta unor agenti daunatori, precum Salmonella sau E. Coli, inaintea declansarii unui focar.