Uscarea: trei procese inovatoare pentru îmbunătățirea calității

0
51

Uscarea este una dintre cele mai scumpe operațiuni de prelucrare a pulberilor, scrie Process Alimentaire.

Numărul de strategii care concurează cu atomizarea sau liofilizarea sunt în creștere, precum cele trei tehnologii prezentate la Powtech 2017 (următoarea ediție a Powtech va avea loc la Nurnberg între 9 și 11 aprilie 2019).

Pentru produse umede termosensibile, Italvacuum a proiectat sistemul Planex, un uscător orizontal cu vid, care se distinge prin agitatorul său excentric, cu două mișcări independente: o rotație în jurul axei sale și o mișcare tangențială în camera de uscare.

Suprafața produsului este complet expusă la evaporare pentru o uscare mai rapidă. Lamele mici specifice împiedică în același timp supraîncălzirea produsului prin frecare cu rezervorul.

Distanța mică dintre pereți și lame reduce riscul lipirii sau aglomerării, ceea ce facilitează golirea. Producătorul estimează că, pentru acest echipament, consumul de energie este de trei ori mai mic decât cel al unui uscător tradițional, în condițiile care solicitările mecanice și termice la care este supus echipamentul sunt mai reduse în aceleași proporții.

În Franța, noul echipament este distribuit de compania Feucht, care oferă în prezent un uscător orizontal cu vid cu o capacitate de 300 de litri. Gama va cuprinde uscătoare cu capacități de la 300 la 4400 l de volum brut.

Fluid Air vine cu o nouă tehnologie care concurează cu atomizarea și uscarea prin congelare

Unitatea de uscare Polar Dry, dezvoltată de divizia Fluid Air a Spraying Systems, revine într-o o gamă extinsă.

„Cu această tehnologie de pulverizare electrostatică, ne poziționăm ca un substitut pentru liofilizare pentru produsele cu valoare adăugată ridicată, cum ar fi vitaminele sau probioticele”, spune Michel Thénin, președintele Fluid Air.

Metoda asigură migrarea apei sau a solventului de pe suprafața produsului și din miezul său, păstrând ingredientului activ. Temperatura necesară pentru evaporare este redusă și, prin urmare, ingredientele active sunt mai bine conservate. De asemenea, este posibil să se producă particule umede, lipicioase sau aglomerate.

„Operăm cu capacități de 1, 4 și 32 kg ce pot fi ajustate în funcție de necesități, până la 50 – 200 kg. Acest lucru ne permite să furnizăm o capacitate de evaporare de până la 200 de litri de apă pe oră”, completează el.

Kreyenborg „îmblânzește” radiațiile infraroșii

Producătorul german Kreyenborg a dezvoltat un uscător cu tambur, ce folosește radiații infraroșii. Se numește FoodSafety-IRD, putând igieniza (debacteriza), prăji, usca – grație dispozitivelor de vaporizare – o mare varietate de produse în vrac. Sistemul este proiectat pentru a fi mai simplu de utilizat decât un echipament cu abur, fără a compromite însă calitatea procesului de igienizare. Kreyenborg anunță reducerea contaminării cu cel puțin  5 log. Utilizarea radiațiilor infraroșii oferă o încălzire rapidă (de ordinul a câteva minute), fără a afecta culoarea produsului. Rotirea tamburului garantează un tratament omogen al lotului. Un senzor specific verifică faptul că produsul atinge, fără a depăși, o temperatură predefinită.