Ziua gastronomiei durabile

0
102

Anul acesta, la 18 iunie, este marcata, pentru prima data, Ziua gastronomiei durabile (Sustainable Gastronomy Day).

In 2016, prin Rezolutia 71/246 adoptata la 21 decembrie, Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) a desemnat 18 iunie drept Ziua gastronomiei durabile, conform www.un.org, site-ul oficial al ONU.

Decizia recunoaste gastronomia ca fiind ”o expresie culturala legata de diversitatea naturala si culturala a lumii”. De asemenea, reafirma faptul ca toate culturile si civilizatiile pot contribui la dezvoltarea durabila si sunt esentiale pentru aceasta.

Totodata, decizia subliniaza necesitatea de a atrage atentia lumii asupra rolului pe care gastronomia durabila il poate juca, datorita legaturilor sale cu cele trei dimensiuni ale dezvoltarii durabile, in atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila, inclusiv prin promovarea dezvoltarii agriculturii, a sigurantei alimentare, a nutritiei, a productiei durabile de alimente si a conservarii biodiversitatii.

Mai mult, ca urmare a declararii anului 2017, de catre Adunarea Generala a ONU, drept Anul International al Turismului Durabil pentru Dezvoltare, Reteaua de Gastronomie a Organizatiei Mondiale a Turismului a ONU (UNWTO) isi propune sa sprijine orasele din intreaga lume sa dezvolte turismul gastronomic intr-o maniera durabila, ingloband etapele stabilite in ambitioasa Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabila, impreuna cu cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila ce urmaresc sa puna capat saraciei, sa protejeze planeta si sa asigure prosperitatea tuturor, arata sursa citata.

Cea de-a treia Conferinta privind turismul gastronomic, organizata de Organizatia Mondiala a Turismului, ce a avut loc in zilele de 8 si 9 mai 2017, in Spania, la San Sebastian, a confirmat angajamentul turismului gastronomic fata de principiile durabilitatii, in diverse domenii precum eradicarea saraciei, utilizarea rationala a resurselor, protectia mediului inconjurator si schimbarile climatice si protejarea valorilor culturale, a patrimoniului si a diversitatii.

Noi toti putem contribui la lupta impotriva schimbarilor climatice si multi dintre noi au adoptat deja, in viata de zi cu zi, obiceiuri in acest sens, cum ar fi stingerea luminii la iesirea din camera, reciclarea deseurilor, reducerea utilizarii pungilor de plastic, facand un dus in loc de o baie etc.

Am fi surprinsi sa stim in ce masura obiceiurile noastre alimentare pot afecta mediul inconjurator. Pierderile alimentare reprezinta o risipa a resurselor care au fost utilizate in productie, cum ar fi terenuri, apa, capital, munca si energie.

Adunarea Generala a ONU invita Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) si Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) sa faciliteze celebrarea Zilei Gastronomiei Durabile, in colaborare cu statele membre, cu alte organizatii ale sistemului Organizatiei Natiunilor Unite, cu alte organizatii internationale si regionale, precum si cu societatea civila, pentru a sensibiliza publicul cu privire la efectul pozitiv pe care il are pentru dezvoltarea durabila.

La Summitul privind dezvoltarea din septembrie 2015, Romania s-a alaturat celor 193 de state membre ale ONU adoptand “Agenda 2030 pentru dezvoltare durabila”, un program de actiune globala in domeniul dezvoltarii cu un caracter universal si care promoveaza echilibrul intre cele trei dimensiuni ale dezvoltarii durabile – economic, social si de mediu.

Pentru prima oara, actiunile vizeaza in egala masura statele dezvoltate si pe cele aflate in curs de dezvoltare, potrivit www.mae.ro.

Agenda 2030 include un set de 17 Obiective de Dezvoltare Durabila (ODD), reunite informal si sub denumirea de Obiective Globale, prin intermediul carora se stabileste o agenda de actiune ambitioasa pentru urmatorii 15 ani, in vederea eradicarii saraciei extreme, combaterii inegalitatilor si a injustitiei si protejarii planetei pana in 2030.