facebook
Friday, December 8, 2023
spot_imgspot_imgspot_img
SustenabilitateCum arată peisajul investițional al tehnologiei alimentare. „Fie dau...

Cum arată peisajul investițional al tehnologiei alimentare. „Fie dau faliment, fie trebuie să se adapteze”

-

spot_imgspot_imgspot_img

La summitul Future Food Tech Summit de la Rethink Events de la Londra, luna trecută, investitorii au discutat despre provocările trecutului, prezentului și viitorului investițiilor în tehnologie alimentară.

„Cele mai bune companii sunt create în vremuri de criză. Cei mai buni antreprenori se formează în vremuri de criză”, a declarat Martin Davalos, partener la firma de investiții în domeniul tehnologiei alimentare și al serviciilor alimentare McWin Partners.

Criza rezultată din inflație, lanțuri de aprovizionare și piețe în schimbare a fost punctul central al panelului.

Scăderea inflației și revenirea consumatorului

În timp ce inflația „este încă acolo”, a spus Kiran Sanchit, director general și șeful Food & Agri EME la banca olandeză ING Group, „ea este mai mică decât anul trecut. Este încă foarte activă pe anumite companii alimentare, dar industria a oprit cu succes criza într-un grad ridicat. Deci, este clar un punct de cotitură acum, mediul inflaționist este mai mic, costurile cu energia sunt mai mici, prețul a scăzut, cu câteva excepții, vedeți că va exista o revenire la niveluri puțin mai scăzute (de inflație).

Niccolo Manzoni, partener fondator al companiei de capital de risc alimentar Five Seasons Ventures, a adăugat: „ În ciuda titlurilor despre inflație, război și criza costului vieții, despre care se vorbește mult, mai ales aici, în Marea Britanie ,” a spus el, „consumatorul a rezistat puternic pe poziții. Există o mulțime de motive; desigur, economiile în exces provenite de la Covid; rata șomajului excepțional de scăzută; dar sentimentul pesimist și el destul de scăzut. M-am gândit că, atunci când oamenii s-au întors din vacanța de vară, anul trecut, vor începe să cheltuiască mai puțin. Și nu au făcut așa.”

„ Consumatorul este destul de puternic în ceea ce privește serviciile alimentare ”, a adăugat Davalos de la McWin. „ Nu am văzut că cifrele s-au redus deloc și, în ciuda inflației, consumatorul este încă acolo în privința restaurantelor.”

Întreprinzătorii, sugerează paneliştii, trebuie să înveţe că acum capitalul nu mai vine la fel de uşor ca în ultimii ani.

„Cea mai mare preocupare a noastră”, a spus Manzoni, de la Five Seasons Ventures, „este o mică lipsă de competențe (cu) experții tineri din ziua de azi. Au crescut în zece ani pe o piață cu adevărat optimistă în care capitalul era liber și a fost foarte rapid și ușor să strângi bani. Acum, ei trebuie să ia măsuri pentru îmbunătățirea profitabilității – luarea de decizii dificile, strângerea curelei – și asta, din punct de vedere psihologic, este foarte greu de acceptat pentru unii finanțatori și chiar pentru unele echipe. De altfel, trebuie să treacă prin asta și fie dau faliment, fie trebuie să se adapteze. Este antreprenoriat darwinian.”

Xin Ma, Managing Director al companiei de capital de risc pentru tehnologie alimentară și agrotehnologie Capagro, a fost de acord.

„Nu este ușor. Încercăm să le spunem companiilor noastre să aibă doar răbdare, să-și acumuleze baza de utilizatori și să aprofundăm, să construim relații cu mai mulți parteneri industriali, să discutăm cu mai mulți investitori și să avem o serie de investitori. Este într-adevăr un maraton lung. Chiar nu este vorba despre cât este evaluarea mai mare. Este într-adevăr o strângere de fonduri dar nu ca marfă; ci este vorba, mai ales despre resursele din spatele companiei finanțate.”

Cu toate acestea, Akshat Kshetrapal, director de investiții la dsm-firmenich Venturing, filiala cu capital de risc a companiei de ingrediente dsm-firmench, a subliniat că există încă o mulțime de companii dispuse să investească. „Vă rog să recunoașteți”, a spus el, „ în timp ce simțiți presiunea de a strânge capital, cei care stau pe grămezi de capital simt și ele propriile presiuni pentru a le aloca. Întotdeauna vor exista capitaluri care sunt disperate să găsească oportunități de finanțare.

„Există destul de mult capital de la furnizori pe care aceștia sunt dispuși să-l acorde în condiții foarte bune, așa că există din nou fonduri de capital de accesat .”

Sustenabilitate

„ Cred că avem un consumator care este mai bine organizat, mai conștient de alegerile lor și mai dispus să voteze cu buzunarele, mai ales când vine vorba de alegeri alimentare, alegeri legate de sustenabilitate”, a spus Kshetrapal de la dsm-firmenich Venturing . Mulți dintre participanți, de fapt, au considerat că sustenabilitatea este un lucru care va zgudui peisajul investițiilor în următorii ani.

Sustenabilitatea „conduce marile companii alimentare din ce în ce mai mult ”, a spus Sanchit de la ING Group. „Majoritatea companiilor cu care vorbim s-au angajat pe calea de limitării încălzirii globale și, de asemenea, în domeniul lor de aplicare a reducerii emisiilor. Deci, mai jos în lanțul valoric, acest lucru înseamnă practic că trebuie să aibă loc o mulțime de investiții; după cum vă puteți imagina, nu multe companii au intenția de a finanța acest lucru pe cont propriu.” Companiile își analizează parteneriatele, a sugerat el, pentru a-și optimiza lanțurile valorice și caută să reducă emisiile din domeniul de aplicare.

Ma de la Capargro a menționat importanța acordării unei atenții sporite reglementărilor și modului în care acestea ar putea afecta startup-urile, mai ales când vine vorba de sustenabilitate.

Cred că trebuie să urmăriți dacă autoritățile europene de reglementare vor fi mai îndrăznețe cu unele tehnologii și se vor deschide către noile tehnologii care au fost deja binevenite în altă parte ”, a spus ea.

Reglementarea în jurul carbonului este, de asemenea, neclară, a sugerat ea. „Startup-urile sunt atât de dornice să vină cu soluții, dar nu sunt încă foarte clare cerințele instituțiilor care realizează cadrul de reglementare .”

DIN ACTUALITATE

Știrile ultimelor zile

Record de produse înscrise în competiția ”Ora de Bun Gust”, ediția 8

72 de produse românești participă la cel mai mare concurs de produse alimentare autohtone, întrecându-se în gust, armonie între...

Tone de cacao din depozitele UE riscă să fie distruse din cauza birocrației privind noua lege privind defrișările

Industria de cacao și a ciocolatei a fost avertizată că stocurile de cacao (care se micșorează) din depozitele UE,...

Marcă de carne 100% românească, înscrisă în competiția “Ora de bun gust” 2023

Comtim, producător de carne de porc, cu o tradiție de peste o jumătate de secol,  înscrie în ediția 8...

Oamenii de știință au găsit nutrienți în carne și lactate care ajută la combaterea cancerului

Cercetări recente dezvăluie că un acid gras din carne și produse lactate îmbunătățește capacitatea celulelor imunitare de a lupta...

Suplimentarea dietei cu vitamina D îmbunătățește metabolismul glucozei și lipidelor la pacienții cu diabet de tip 2

Pacienții cu diabet de tip 2 au înregistrat o îmbunătățire semnificativă a nivelului de glucoză din sânge și colesterol...

Reinert ( The Family Butchers Romania S.R.L.) pariază pe produsele cu listă scurtă de ingrediente

Unul dintre cei mai premiați producători din industria cărnii vine la “Ora de bun gust" – premiile Gustul Ales...

Beneficiile nutriționale ale fermentației lactice la prețuri similare produselor convenționale

Compania Oltina Impex Prod Com vine în competiția “Ora de bun gust" – premiile Gustul Ales 2023, cu o...

Mintel: Cele mai importante tendințe de urmărit în 2024: alimente procesate, schimbări climatice, îmbătrânire sănătoasă

Lista de tendințe din 2024 în domeniul produselor alimentare și băuturilor dezvăluite de Mintel pentru America de Nord arată...

Știrile ultimelor 7 zile

Reinert ( The Family Butchers Romania S.R.L.) pariază pe produsele cu listă scurtă de ingrediente

Unul dintre cei mai premiați producători din industria cărnii vine la “Ora de bun gust" – premiile Gustul Ales...

Beneficiile nutriționale ale fermentației lactice la prețuri similare produselor convenționale

Compania Oltina Impex Prod Com vine în competiția “Ora de bun gust" – premiile Gustul Ales 2023, cu o...

Mintel: Cele mai importante tendințe de urmărit în 2024: alimente procesate, schimbări climatice, îmbătrânire sănătoasă

Lista de tendințe din 2024 în domeniul produselor alimentare și băuturilor dezvăluite de Mintel pentru America de Nord arată...

Descoperim ce gust au 30 de ani de tradiție în industria lactatelor. Lacto Solomonescu înscrie 3 produse în concursul “Ora de bun gust”

Experiența, combinată cu pasiunea și implicarea, reprezintă calea sigură spre succes, rețetă ce se aplică perfect în cazul brandului...

Heinz introduce un capac complet reciclabil pentru sticlele de ketchup

Kraft Heinz a colaborat cu Berry Global pentru a introduce primul capac de ketchup 100% reciclabil. Recipientele Heinz pentru ketchup...

Salamurile „Delicatesse” și „de Iarnă”, Baconul și Cârnații Polonezi sunt cele 4 produse de top cu care Meda Prod 98 participă la Gustul Ales...

Compania Meda Prod 98 S.A. a înscris în competiția celor mai bune produse alimentare românești “Ora de bun gust"...

De ce criza de capital ar putea fi o „nouă normă” în 2024 pentru companiile alimentare și de băuturi

Criza de capital cu care s-au confruntat multe companii de produse alimentare și băuturi în 2023 va rămâne o...

A fost lansată pe piață o tulpina probiotică „foarte stabilă”

Scopul noii tulpini probiotice este de a spori stabilitatea în diverse aplicații alimentare, „chiar și pentru o gamă mai...

AUCHAN înscrie 6 produse în competiția “Ora de bun gust” 2023

Auchan Retail România, specialistul alimentar cu cele mai largi game de produse, susține producători români prin înscrierea lor în...

Capsule de cafea pe bază de plante complet compostabile

Neighborhood Coffee Company , un producător de cafea cu sediul în Toronto, a anunțat lansarea capsulei de cafea complet...

Noi forme de paste făcute din mazăre galbenă

ZenB, un producător de paste pe bază de plante și fără gluten, făcute din mazăre galbenă, a introdus în...

O nouă specialitate a gamei de brânzeturi Napolact – Mozzarella, înscrisă în concursul “Ora de bun gust”

B randul Napolact (grupul FrieslandCampina România) aduce în concursul “Ora de bun gust" – premiile Gustul Ales 2023, un produs...

Comtim vă invită să descoperiți autenticitatea culinară în cadrul Festivalului -Concurs D’ALE PORCULUI

În perioada 2-3 decembrie, Oradea devine scena celei de-a X-a ediții a Festivalului-Concurs D'ALE PORCULUI. Un eveniment de referință...

Unilever împărtășește cu industria mai multe brevete pentru a combate emisiile din sectorul înghețatei

Unilever a acordat industriei de înghețată o licență neexclusivă gratuită pentru 12 brevete de reformulare. Această inițiativă urmărește doi...

Italia interzice producția și comercializarea cărnii pe bază de celule

Camera Deputaților din Italia a adoptat o lege care interzice producerea și comercializarea cărnii pe bază de celule și...

Patru produse care “satisfac și cele mai pretențioase gusturi” înscrise în concursul “Ora de bun gust” 2023

Aspectele care caracterizează produsele Five Continents Group sunt gustul, definit de proprietățile laptelui materie primă, și calitatea intrinsecă a...

Acțiuni legale împotriva afirmațiilor „100% reciclabile” sau „100% reciclate” pentru sticlele de plastic

Organizațiile pentru protecția mediului și pentru drepturile consumatorilor inițiază acțiuni legale împotriva Nestlé, Danone și The Coca-Cola Company, din...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă