Gigantii din industria petrochimica doresc sa utilizezeze resturi din industria alimentara pentru producerea de biocombustibili

0
277

Suez si Total au facut un apel catre industria alimentara a Europei de a colecta si vinde catre companiile petrochimice uleiul de gatit utilizat,  pentru conversia sa in biocombustibil, dupa ce acestea au promis ca vor mari cantitatea de ulei de gatit care este colectat si reciclat cu 20%.

Suez a declarat ca deja colaboreaza cu procesatorii de alimente prajite, cu fabrici de ulei din plante, cu producatori de produse alimentare congelate, cu firme de catering, cu fabrici de bere, cu brutarii si cu distribuitori de produse alimentare, dar nu ar divulga niciun nume. Un purtator de cuvant al companiei a declarat pentru FoodNavigator ca acordul ce urmeaza a fi incheiat vizeaza in principal companii din Franta, dar ca producatorii din tarile vecine – Belgia, Germania, Olanda si, de asemenea, Polonia – ar putea si ei sa se numere printre participanti.

Uleiul de gatit folosit va fi transformat in biocombustibil la biorafinaria firmei Total de la La Mède, in apropiere de Marsilia, care va deveni una dintre cele mai mari din Europa, din domeniul productiei de biocombustibili.

In prezent, in Franta sunt colectate pe an 45.000 de tone de ulei de gatit uzat, dintr-un total estimat de peste 100.000 de tone metrice.

Prim vice-presedintele executiv al Suez Recycling and Recovery Europe (Suez Reciclare si Recuperare Europa),  Jean-Marc Boursier, a declarat ca acest tip de solutie adaptata face din ecologia industriala o realitate, prin optimizarea utilizarii resurselor.

“Colaborarea noastra cu Total pentru procesarea uleiului de gatit utilizat si transformarea sa in biocombustibil este o ilustrare de succes a economiei circulare,” a adaugat el.

Obiectivul general este de a inlocui uleiul nou, vegetal pentru biocombustibili cu surse mai durabile, cum ar fi uleiul uzat de gatit sau cu uleiul de palmier distilat bogat in acizi grasi (PFAD- Palm Fatty Acid Distillate), care este rezultatul procesului de rafinare a uleiului de palmier brut, chiar daca – pe piata, in prezent – este mai scump.

“Uleiul de gatit utilizat este mai scump, deoarece este mai greu de obtinut decat uleiurile vegetale noi, fiind disponibil doar in cantitati mici si in numeroase locatii, astfel incat logistica necesara colectarii sale este mai complicata si mai costisitoare decat recoltarea materiei prime de pe camp,” a declarat purtatorul de cuvant. 

“Dar uleiul de gatit utilizat, folosit in producerea de biocombustibili este mai eficient in reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera decat biocombustibilii obtinuti din uleiul nou.

 ”Pesti mari si pestii mici”

Toate tipurile de ulei de gatit pot fi folosite pentru producerea de biocombustibili, inclusiv uleiurile vegetale  nevandute (expirate) si uleiurile si margarina care au fost folosite pentru a praji carnea si pestele.

“[Cu toate acestea], in functie de originea uleiului, [cum ar fi] ulei de palmier sau de rapita, de cate ori a fost folosit, de timpul scurs de la momentul producerii sale, acesta va fi mai mult sau mai putin bogat in acizi grasi liberi si apa. Acest lucru il va face mai mult sau mai putin eligibil pentru a fi transformat in biocombustibil. “

biocombustibil2Pretul pe care clientii il vor primi va depinde, de asemenea, de procentul de ulei care poate fi transformat in biodiesel si de calitatea uleiului, determinata de continutul sau de acizi grasi liberi.

Compania franceza Suez va testa uleiul inainte de a incepe un contract cu un client interesat, analizand mostre de ulei. Nu va exista o cantitate minima necesara, pentru incheierea unui contract, compania declarand ca este interesata sa lucreze atat cu producatori mari, cat si cu cei mici, care pot furniza cantitati incepand de la 30 de litri, la tancuri (de pastrare) intregi.

 Mai ecologici

“Producatorii au deja obligatia in Franta de a recicla uleiul utilizat. Aruncarea sa in mediu sau in conductele de apa este strict interzisa de lege, deoarece dauneaza conductelor si statiilor de tratare a apei”.

Prin colaborarea cu Suez si Total, producatorii de alimente vor beneficia de un jucator de incredere, international si vor avea garantia ca uleiul utilizat va fi reciclat in modul cel mai ecologic.

“Marea majoritate a producatorilor de alimente au deja companii cu care colaboreaza pentru transformarea uleiului folosit in biocombustibili, dar riscul este ca unele dintre aceste companii, care nu sunt certificate, vor utiliza uleiul uzat intr-un mod care nu este eficient pentru mediu. Un exemplu comun in Franta, este utilizarea uleiului incorporat direct in combustibil, la tractoare. Totusi, motoarele nu sunt construite pentru a arde ulei fara pre-procesare si acest lucru genereaza mai multa poluare, in cele din urma. Acesta este motivul pentru care este important pentru producatorii de ulei folosit sa se asigure ca lucreaza cu colectori ti procesatori autorizati. “