Noi reglementari legislative cu privire la protectia indicatiei geografice a bauturilor spirtoase

0
12

In cadrul Sedintei de Guvern din 27 februarie 2019 a fost adoptata o Hotarare menita a stabili cadrul institutional si unele masuri pentru punerea in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008 al Parlamentului European si al Consiliului din 15 ianuarie 2008 privind definirea, desemnarea, prezentarea, etichetarea si protectia indicatiilor geografice ale bauturilor spirtoase si abrogarea Regulamentului (CEE) nr. 1576/89 al Consiliului.

Actul normativ adoptat are drept scop desemnarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) ca autoritate competenta cu atributii in verificarea documentatiei pentru inregistrarea si protectia indicatiei geografice a bauturilor spirtoase.

MADR este responsabil sa efectueze controale in ceea ce priveste obligatiile instituite prin Regulament si autoritatea competenta cu atributii in monitorizarea si verificarea activitatii si recunoastere a organismelor de certificare a bauturilor spirtoase.

In acelasi timp, prin ordinul ministrului Agriculturii, vor fi aprobate ulterior procedura de verificare a documentatiei pentru inregistrarea unei indicatii geografice si dobandirea protectiei bauturilor spirtoase, procedura de declarare a opozitiei la nivel national si procedura de transmitere catre Comisia Europeana a cererii de inregistrare a indicatiei geografice a bauturilor spirtoase. Toate acestea, in vederea dobandirii protectiei la nivelul UE, precum si regulamentul privind recunoasterea organismelor de certificare a bauturilor spirtoase care au obtinut protectia indicatiilor geografice (I. G) si monitorizarea acestor organisme.

Pentru producatori, pentru consumatori si – nu in ultimul rand – pentru sectorul agricol din cadrul Comunitatii Europene, sectorul bauturilor spirtoase este unul important. Masurile aplicabile in aceasta zona trebuie sa impuna o contributie reala la atingerea unui nivel superior de protectie a consumatorilor, la obtinerea transparentei pietei, la prevenirea practicilor dolosive si la pastrarea unei concurente loiale pe acest segment de piata.

Tara noastra are inscrise un numar de 9 bauturi spirtoase cu indicatii geografice in anexa III la Regulamentul (CE) nr. 110/2008 al Parlamentului European si al Consiliului din 15 ianuarie 2008.