Carnea de porc reprezintă a doua mare categorie de exporturi de carne, din punct de vedere volumic și valoric, conform datelor MADR.

Astfel, în 2016, exporturile de carne de animale din specia porcine, proaspătă, refrigerată sau congelată s-au ridicat la valoarea de 49 milioane de euro (29,4 mii de tone).

Categoria a înregistrat o creștere impresionantă în volum a exporturilor, de 64,4%, comparativ cu 2015 (29,4 mii de tone în 2016, față de 17,9 mii de tone în 2015), dar și în valoare (+40% în 2016, față de 2015), în ciuda scăderii prețului mediu al kg de carne de porc exportată (de la 1,95 EUR/kg în 2015 la 1,66EUR/kg în 2016). Creșterea a rezultat atât în urma măririi valorii exporturilor către țările UE, cât și către cele din afara UE.

„După zece ani în care sectorul de creștere a porcilor a fost restricționat sanitar veterinar pentru export și comerț intracomunitar cu porcine vii și carne de porc din cauza PPC, perspectivele pe termen scurt și mediu nu sunt de manieră a indica că România va reveni curând în topul țărilor exportatoare din UE. Activitatea sectorului de creștere a porcinelor s-a redus în această perioadă, România având o balanță import – export net favorabilă importurilor, atât de carne materie primă, cât și de animale vii, respectiv purcei”, ne-a declarat Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).

Dintre țările din afara UE, China este cel mai important partener. Acordul veterinar semnat între autoritățile veterinare române și chineze, dar și faptul că cel mai mare producător din România de carne de porc are acționariat chinez s-au dovedit a fi atuuri importante pentru exporturi.

Smithfield Prod, o companie controlată de chinezii de la WH Group, a cărei activitate se derulează în jurul abatorului din judeţul Timiş, este cel mai mare exportator de carne din România în 2016, potrivit unui clasament realizat de Institutului Naţional de Statistică (INS). Smithfield Prod a înregistrat anul trecut o pierdere de aproape 30 milioane RON. Totuși, investiția WH Group în România este una profitabilă, având în vedere că grupul din China mai deține în țara noastră şi compania Smithfield Ferme, cu activităţi în creşterea porcinelor, care a încasat un profit de 89,3 milioane RON. Grupul Smithfield deţine 52 de ferme active şi produce peste un milion de porci comerciali pe an (adică circa 20% din producția totală a României), potrivit reprezentanţilor companiei.

„Condițiile de piață mai favorabile la nivelul UE, determinate de creșterea cererii în China în a doua parte a anului 2016, oferă oportunități pentru recuperarea costurilor în industria porcină din România. În general, exporturile de porcine sunt foarte scăzute din cauza preocupărilor legate de sănătatea animalelor și a cererii interne”, arată un raport al USDA cu privire la piața românească a cărnii.

În ceea ce privește prețul carcasei, potrivit datelor transmise de Comisia de Clasificare a Carcaselor, prețul mediu al carcaselor în România a rămas peste nivelul mediu al UE în 2015. Prețul intern a scăzut în primul trimestru al anului 2016, ceea ce a dus la un decalaj negativ de 8% față de prețul mediu al UE, dar a revenit în ultimele 6 luni. În prezent, aceasta depășește nivelul mediu al UE, fapt care stimulează importurile de carne de porc și descurajează exporturile.

Elvețienii produc carne de vită în România

Carnea de vită constituie categoria cu cea mai rapidă evoluție, în 2016, din punctul de vedere al exporturilor, atât volumic, cât și valoric, conform datelor MADR. Astfel, în 2016, exporturile de carne de animale din specia bovine, proaspătă sau refrigerată au înregistrat o creștere de 67% în volum și de 28% în valoare față de 2015 (ajungând la 8,2 mii tone și o valoare de 21,4 milioane de euro în 2016, comparativ cu 4,9 mii tone și o valoare de 16,7 milioane de euro în 2015), conform MADR, în condițiile în care prețul a scăzut cu aproape 25% (de la 3,39 EUR/kg în 2015 la 2,6 EUR/kg în 2016).

Totodată, exporturile de carne de animale din specia bovine congelată au crescut cu 58% în volum și cu 71% în valoare față de 2015 (ajungând la o mie de tone și o valoare de 4,7 milioane de euro în 2016, comparativ cu 1,6 mii tone și o valoare de 2,8 milioane de euro în 2015), pe fondul unei creșteri a prețului mediu de vânzare de la 2,68 EUR/kg în 2015 la 2,9 EUR/kg în 2016, potrivit MADR.

În ceea ce privește exportul de carne de animale din speciile ovine sau caprine, proaspată, refrigerată sau congelată, în 2016 comparativ cu 2015, se înregistrează o diminuare a volumelor și valorilor livrate peste hotare: cu 22% în volum și cu 32% în valoare față de 2015 (ajungând la 5,4 mii tone și o valoare de 23 milioane de euro în 2016, comparativ cu 6,8 mii tone și o valoare de 34 milioane de euro în 2015).

Cel mai important exportator de carne de vită (și oaie) din România este compania Maria Trading, administrată de cetăţeanul libanez Jihad El Khalil. Firma abatorizează în jur de 50.000 de vite şi 400.000 de oi pe an și exportă în mai mult de 26 de pieţe din întreaga lume. Se preconizează că sectorul bovin din România își va continua restructurarea. Numărul bovinelor este în continuă creștere după o scădere a șeptelului în 2011.

„România este un exportator tradițional de bovine vii. Lipsa unor practici îmbunătățite de gestionare și hrănire împiedică însă agricultorii să fie competitivi pe piețele de carne de vită din străinătate, de aici provenind și orientarea spre exportul de bovine vii”, se arată într-un raport al USDA.

Datele furnizate de Comisia de clasificare a carcaselor din România sugerează că, începând cu a doua parte a anului 2015 și în 2016, fermierii au luat în considerare măsurile de creștere a eficienței exploatației prin păstrarea în efectiv a celor mai valoroase animale.

În 2014, procentul de vaci sacrificate a variat în jurul valorii de 48-51%, urmat de tauri tineri la 12%, dar a ajuns la 60 la sută în primul trimestru al anului 2016 și a atins 64 la sută în al treilea trimestru din 2016.

Prețul mediu de achiziție al carcaselor de carne de vită la abatoare în anul 2016 a scăzut sub prețul anului 2015, care era deja mai mic decât anul precedent. În general, prețul de achiziție al carcasei de carne de vită este de 36-39% mai mic decât prețul mediu din UE pentru toate tipurile de carcase.

Exporturile de carne de vită au crescut continuu după căderea din 2014, când restricțiile comerciale ruse impuse UE au dus la un excedent de carne de vită pe piață. Această recuperare poate fi atribuită fermelor de carne de vită specializate care și-au început extinderea efectivului prin parteneriate cu fermieri mici de carne de vită. Odată cu strategia de deschidere a unor noi piețe pentru produsele agricole românești, Guvernul României a continuat negocierile cu țările din Orientul Mijlociu și Eurasia, cum ar fi Turcia, Iranul, Arabia Saudită.

În anul 2016, pentru carnea de bovine, principalele ţări de destinaţie au fost: Suedia, Polonia Bulgaria, Bosnia Herțegovina şi Marea Jamahirie Arabă Libiană.