Probe de vin au demonstrat etichetarea unor cantitati de vin spaniol ca fiind vin frantuzesc

0
678

Un producator de vinuri din sudul Frantei a fost prins vanzand vin spaniol ca fiind vin frantuzesc, sporind tensiunea din regiune, dupa ce un transport de vin din Spania a fost atacat la inceputul acestui an.

Oficialii vamali francezi au acuzat un cultivator din regiunea Aude Languedoc-Roussillon de vanzarea de vin spaniol etichetat ca vin de masa din Franta. Conform unui alt raport publicat in ziarul local L’Independant, un producator francez cu sediul aflat aproape de Narbonne (sudul Frantei, in apropierea granitei cu Spania, n.ed.) a vandut 30.000 de hectolitri de vin etichetat in mod gresit, catre un mare comerciant din regiune. Cantitatea este echivalenta cu aproximativ patru milioane de sticle de vin.

vin4Cultivatorul, care nu a fost numit, a fost amendat cu 97.000 de euro pentru etichetarea vinului spaniol drept vin frantuzesc, se arata in raport, care mai mentioneaza ca respectivul cultivator a cumparat vinul din Spania, cu un pret cuprins intre 25 și 35 de euro pe hectolitru și l-a vandut la un pret dublu.

Sindicatele locale ale producatorilor de vinuri prezinta cazul ca pe o dovada in plus a unei probleme cu care ei se confrunta, respectiv traficul transfrontralier de vin spaniol catre Franta, care apoi ajunge pe mesele consumatorilor ca fiind vin frantuzesc.

Cumparatorul francez este o victima“, a declarat Frédéric Rouanet, liderul Uniunii Vinului din Aude, vorbind despre cazul de frauda al comerciantului prins și amendat de autoritatile franceze.

Au existat proteste impotriva camioanelor care vin de peste granita cu vin spaniol, in Franta. Acest lucru a culminat cu actiunea unui grup de militanti din randul vinificatorilor locali, care in luna aprilie 2016 au oprit o cisterna plina cu vin spaniol și au varsat tot vinul pe o autostrada care face legatura intre Franta si Spania. Conducatorul auto al cisternei nu a avut de suferit in timpul acestui incident.

vin1
http://keyassets.timeincuk.net/inspirewp/live/wp-content/uploads/sites/34/2016/04/French-wine-protest-1-630×417.jpg

Rouanet a declarat pentru Decanter.com ca recentul caz de frauda “demonstreaza ca actiunile noastre nu au fost in zadar“. Rouanet a mai sustinut anterior ca o parte din vinul spaniol ce trece frontiera nu respecta reglementarile franceze in domeniu.

Functionarii vamali francezi nu au fost disponibili pentru comentarii in aceasta problema. Se crede ca alte investigatii sunt in curs de desfașurare in regiune.

vin5Franta este cea mai mare natiune producatoare de vin din lume, dar vinul ieftin spaniol este in mod obisnuit importat in Franta, la cererea supermarket-urilor franceze.

Nu este nimic ilegal in acest lucru, atata timp cat vinurile sunt etichetate ca spaniole pe rafturile magazinelor – sau cel putin vinuri ale Uniunii Europene.

Strategia i-a deranjat insa pe unii dintre producatori de vin din Languedoc-Roussillon.