PROGRAM ESE 2024

7 FEBRUARIE - SUPLIMENTE ALIMENTARE
 • February 7, 2024 09:00-09:30
  WELCOME CAFE | SALA PLATINUM
7 FEBRUARIE - SUPLIMENTE ALIMENTARE - SALA PLATINUM
7 FEBRUARIE - CURS PRACTIC PENTRU HORECA - SALA PLATINUM
8 FEBRUARIE - INDUSTRIA ALIMENTARĂ
 • February 8, 2024
  MODERATOR - DANA MIHAELA POP
 • February 8, 2024 09:30
  Unregulated claims and risks for your business. How can you communicate safely in areas like sustainability, ethical claims, and unregulated marketing terms (e.g. clean, natural, eco-friendly, zero impact, etc.)

  With the upcoming European elections, all food companies are waiting to see if any of the long-awaited acts of the Green Deal will be published, especially the one related to the so-called "green claims".

  In the absence of regulations, certain claims still present huge risks for the companies, in particular due to the fragmented enforcement and interpretation of the general principles at the EU level.

  Therefore all claims should be substantiated by the companies and technical or ISO standards might be of use. The presentation will address such issues.

 • February 8, 2024 10:10
  Fraude alimentare și metode de fraudare: prin substituire, introducerea de substanțe interzise, diluarea, înlocuirea produselor organice cu unele convenționale, realizarea unor tratamente interzise, falsificarea documentelor

  Frauda alimentară nu este deloc o problemă nouă, în ultimii ani, s-a înregistrat o creștere a cantității și frecvenței fraudei alimentare în întreaga lume. Cele mai frecvente exemple de fraudă sunt produsele care se prezintă ca fiind ceea ce nu sunt sau produsele care conțin ingrediente adăugate care nu sunt conforme cu reglementările.

  Odată cu apariția reglementarii legislative din Regulamentul (UE) nr. 625/2017 în ceea ce privește fraudele alimentare și din cauza creșterii numărului de astfel de situații, Comisia Europeana încurajează Statele Membre să identifice aceste fenomene. Practicile frauduloase sunt favorizate de existența lanțurilor lungi de distribuție, intervenția mai multor operatori din domeniul alimentar in lanțul de distributie al unui aliment, ceea ce face ca trasabilitatea sa fie greu de stabilit.

 • February 8, 2024 10:30
  Inovația produselor alimentare – oportunități și limitări legislative

  Fie ca sunt luate in considerare criterii fiscale, cum ar fi modificarea TVA-ului pentru produse alimentare care contin mai mult de 10 g de zaharuri/ 100g produs finit, fie criterii privind sustenabilitatea produselor, fie disponibilitatea unor noi tehnologii de productie sau a unor alimente noi, reformularea si inovarea produselor alimentare este necesara pentru a raspunde evolutiei asteptarilor consumatorilor.

  Una dintre aceste oportunitati de inovare si diferentiere este si conceptul cunoscut la nivel mondial ca One Health, care implică sinergii între sănătatea plantelor, animalelor şi a mediului în relaţie cu sănătatea umană.

  Conceptul One Health este inclus in Planul sectorial pentru cercetare-dezvoltare din domeniul agricol şi de dezvoltare rurală al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pe anii 2023-2026, "Agricultură şi Dezvoltare Rurală - ADER 2026.

 • February 8, 2024 10:50
  Importanța folosirii tehnologiei fiabile de măsurare pentru garantarea siguranței alimentare

  n sectorul alimentar, consumatorul este întotdeauna pe primul plan. Iar pentru asta, siguranța alimentelor ar trebui să fie prioritatea principală a celor responsabili.

  Utilizarea instrumentelor de măsurare de calitate în domeniu alimentar, vă oferă siguranța că alimentele vor fi întotdeauna conforme, iar consumatorul va fi mereu mulțumit de calitatea acestora.

  Care sunt beneficiile utilizării unei tehnologii de măsurare fiabile de măsurare în sectorul alimentar, veți afla din prezentarea noastră.

 • February 8, 2024 11:10
  Etichetarea alimentelor din perspectiva IFS–pilon esențial pentru livrarea de produse de încredere

  SPEAKER:MIHAELA ARDELEANU, lector, consultant și auditor INAQ CONSULTING

  IFS Food este un standard internațional de auditare a Sistemului de Management al Calității și Siguranței Alimentelor. Îndeplinirea cerințelor acestui standard este solicitat de majoritatea retailerilor (marile lanțuri comerciale internaționale ) producătorilor de produse alimentare care fabrică aceste produse sub brandul (marca) retailerilor.

  Respectarea cerintelor IFS Food de către producătorii de alimente reprezintă o garanție pentru livrarea pe piață de produse alimentare de încredere, adică sigure, conforme cu legislația, autentice, conforme cu specificația și cu cerințele clientului

  Prezentarea conține un top al neconformităților întâlnite în cadrul auditurilor IFS Food – la nivel global, dar și cu personalizare pe România. Etichetarea alimentelor se regăsește în acest top!

  Aceasta prezentare subliniaza de fapt aspectele esențiale din orice organizatie pentru a obține în final produse de încredere, iar etichetarea este unul dintre ele!

 • February 8, 2024 11:30-12:00
  PAUZĂ DE CAFEA
 • February 8, 2024 12:00
  Sesiune Q&A - ANPC

  📌 Vor răspunde întrebărilor:

  Mădălina Popescu - Comisar Șef Adjunct - sectorul 1
  Cătălin Leca - Comisar Șef Adjunct - sectorul 2

 • February 7, 2023 12:20
  Aplicatii pentru etichete si folii imprimate specifice industriei alimentare

  Speaker: Ovidiu Florean, Rottaprint România

  Prezentarea va conține informații despre solutii si aplicatii specifice pentru etichete și folii imprimate dedicate industriilor de lactate, carne și preparate din carne, dulciuri și băuturi răcoritoare.

 • February 8, 2024 12:40
  Cum etichetăm produsele BIO?

  Certificarea agriculturii ecologice europene este destinată fermierilor, producătorilor, procesatorilor, distribuitorilor, importatorilor, exportatorilor, proprietarilor de restaurante și oricărei alte părți interesate din sectorul agroalimentar.

  Pentru a obține sigla verde a UE și mențiunea ecologic, produsele dumneavoastră trebuie să fie certificate de un organism de certificare autorizat de autoritățile competente, ar fi Ecocert, pentru a atesta conformitatea acestora cu regulamentul UE privind produsele ecologice.

  Dar după obținerea certificării și a siglei, care sunt condițiile pentru a eticheta corect, conform legilor în vigoare?

 • February 8, 2024 13:00
  Current requirements and future challenges of exporting to the UK and Ireland

  The United Kingdom (UK) left the European Union on 1st January 2021. At this time, all EU laws enacted or directly applicable in the UK were retained as law in the UK.
  However, the introduction of the Northern Ireland Protocol on 31st December 2020 and the Windsor Framework on 27th February 2023and subsequent diversification of regulations in Great Britain (GB) from the EU means exporting into Great Britain and Ireland is complex.

  This session will highlight the current key differences and watch outs exporters need to be aware of as well as highlight upcoming GB regulatory changes.

 • February 8, 2024 13:30-14:20
  PRÂNZ
 • February 8, 2024 14:20
  Etichetarea alimentelor. Interpretarea rezultatelor analitice obținute în urma analizelor de laborator

  Speaker: DANIELA MICU, DSVSA Timiș

  Etichetarea alimentelor se poate face fie prin calcul fie prin analize de laborator repetate. Clienții trebuie să cunoască modul de interpretare al rezultatelor și să dețină informații despre capabilitățile laboratorului furnizor de servicii, fie pentru PROGRAME DE AUTOCONTROL fie pentru ETICHETARE.

 • February 8, 2024 14:40
  Descoperă Lumea Consumului Etic: O Perspectivă Nouă în 2023 – date comparative 2022/2023

  Speaker: Cori Cimpoca, MKOR CONSULTING

  Într-o lume în continuă schimbare, consumul etic devine o temă din ce în ce mai prezentă în viețile noastre. Studiul nostru din 2023 dezvăluie o perspectivă unică asupra modului în care oamenii percep și practică etica în cumpărăturile lor zilnice.

  Unul dintre cele mai intrigante rezultate ale studiului nostru arată că există o diviziune semnificativă între diferitele tipuri de consumatori. Găsim "Consumatorii Etici", cei care sunt profund conștienți și angajați în practici sustenabile, "Consumatorii Indeciși", care se află la mijlocul spectrului, și "Consumatorii Ne-etici", care nu acordă o mare importanță eticii în alegerile lor. Această diversitate de atitudini și comportamente scoate în evidență complexitatea și provocările pe care le aduce tranziția către un consum mai responsabil.

  Rezultatele studiului nostru aruncă o lumină asupra modului în care diferite grupuri de vârstă, niveluri de educație și contexte socio-economice influențează deciziile de cumpărare. De la etichete ecologice la preferințe pentru produse locale și organice, studiul oferă o perspectivă bogată asupra tendințelor actuale.

 • February 8, 2024 15:00
  TVA de 9% sau 19% la alimentele cu zahăr adăugat – Legea 296/2023

  SPEAKER: Alina Potorac, Vice-Președinte PACR – Patronatul Antreprenorilor Contabili din România

  Începând cu 1 ianuarie 2024, se vor implementa modificări semnificative în ceea ce privește cota de TVA aplicabilă pentru anumite categorii de alimente (in cazul nostru) conform Legii 296/2023.

  Începutul anului 2024 aduce TVA mai mare pentru alimentele cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs, și anume majorarea cotei de TVA la 19%.

  Astfel, prin zahăr adăugat se întelege zahăr din trestie, zahăr brun, zaharoza cristalina, zahăr invertit, dextroza, melasa, zaharuri din miere, melasa si siropuri, cum ar fi sirop de malț, sirop de fructe, sirop de malț de orez, sirop de porumb, sirop de porumb bogat in fructoza, sirop de arțar, sirop de glucoza, glucoza-fructoza, fructoza, zaharoza, glucoza, lactoza, lactoza hidrolizată și galactoză adăugate ca ingrediente, zaharuri in nectaruri, cum ar fi nectarul de flori de cocos, nectarul de curmale, nectarul de agave, zaharuri din sucurile de fructe neîndulcite, concentrat de suc de fructe, zaharuri din piureuri de fructe și dulceață.

  De asemenea, cota de 5% aplicată produselor eco/bio/de înalta valoare calitativă se va modifica în 9%.

 • March 8, 2024 15:15
  Taxarea zaharului adăugat și impozitarea fericirii

  SPEAKER: Conf. Dr. Mihail Marcoci

  Fiscalitatea impredictibila și legislația ambiguă, riscuri majore pentru dezvoltarea industriei alimentare.

 • February 8, 2024 15:30
  Evoluțiile recente privind etichetarea vinurilor și orientările Comisiei Europene (UE)2021/2117 & Calcul practic

  Etichetarea vinurilor și orientările Comisiei Europene
  Având în vedere că din 8 decembrie 2023, anumite vinuri și produse vinicole sunt obligate să aducă pe etichetă, sau prin coduri QR, lista de ingrediente și tabelul nutrițional.

  Aceasta reglementare a creat o mulțime de probleme pentru companii, parțial soluționate de ghidul recent publicat de Comisie, ghid care va fi examinat în această scurtă prezentare.

  O prezentare tehnică aplicată de calcul a valorii energetice a unui vin sec, a unui vin dulce și a unui spumant, în lumina cerinţelor Regulamentului CEE 2117/2021 care se aplică din luna ianuarie a acestui an – etichetare e-label cu cod qr.

  Obligatoriu! Noua lege impune ca, începând cu data de 08 decembrie 2023, toți producătorii, distribuitorii și importatorii oricărui tip de vin sau băutură pe bază de vin să ofere consumatorilor informații despre ingredientele, valorile nutriționale, alergenii și conținutul energetic al produselor. De asemenea, vor puse în aplicare și alte modicări la etichetarea produselor de vinuri.

  În cadrul reformelor UE ale Politicii Agricole Comune (PAC), prin Regulamentul 2021/2117, s-a adoptat această schimbare legislativă, cu scopul de a spori transparența ȋn industria vinului și de a asigura consumatorilor accesul la informații esențiale.

 • February 8, 2024 16:00-17:00
  CURS de ETICHETARE prin exemple practice susținut de Av. Cesare Varallo & Q&A

  CE VEI AFLA PARTICIPÂND LA CURSURILE SUSȚINUTE DE CESARE VARALLO?

  Cum să realizați o etichetă fără greșeli de la A la Z;
  Cum să îți armonizezi produsul cu toate legile în vigoare – naționale și europene;
  Cum să comunici etic detalii precum curat, natural, ecologic, impact zero etc.) sau informații despre sustenabilitate
  Cum să evitați amenzile și scoaterea marfurilor din raftul supermarketurilor;
  Daca eticheta ta este corecta; - pentru cei ce trimit etichetele pentru a fi analizate;

  + SESIUNE DE Q&A
  Raspunsuri la intrebarile trimise in prealabil pe email-ul RO.aliment;
  Raspunsuri la intrebarile puse direct in sala de curs.

8 FEBRUARIE - GALA DECERNARE PREMII GUSTUL ALES 2023
 • February 8, 2024 17:00 - 20:00
  Eveniment conex – Decernarea premiilor Gustul Ales 2023

  Competiția ”Ora de Bun Gust”, ediția cu numărul 8 și-a desemnat câștigătorii! În urma unui proces elaborat de jurizare, 22 de produse de calitate, care reflectă atenția acordată de producători fiecărui detaliu, au convins cei 10 specialiști prin caracteristicile deosebite. De la brânzeturi maturate, cu trufe, chili sau praz, la produse din carne delicioase de curcan, pui sau porc, cu trufe sau cânepă decorticată, până la iaurturi, creme de brânză, paste sau uleiuri făcute cu măiestrie, câștigătorii ediției 2023 s-au întrecut în gust, miros, textură, ingrediente curate, procese tehnologice și prezentări de marketing.

 • February 8, 2024 17:00-17:30
  Șampanie de întâmpinare & Networking
 • February 8, 2024 17:30-18:30
  Decernare premii Gustul Ales 2023
 • February 8, 2024 18:30-19:30
  Finger food - Networking