Program Maratonul Nutritie, Nutrienti, Sanatate 2021

ZIUA 1 >>Tehnologie, alimentatie, sanatate – Soluții nutriționale pentru o viață în permanentă schimbare
 • March 24, 2021 10:45-11:00
  INTRO Claudia BOCEAN

  Prezentare program evenimente RO.aliment in 2021. Prezentare reguli pentru buna desfasurare a evenimentului.

 • March 24, 2021 11:00
  BetaVia™ Complete – Innovative algae-sourced ingredient for immune support

  Conștientizarea consumatorilor pentru sănătatea imunologică nu a fost niciodată mai mare precum în ultimele luni. Atât consumatorii europeni cât și cei globali au clasat în mod constant imunitatea printre cele mai importante probleme de sănătate și pe măsură ce oamenii se adaptează la „noua lume normală”, această tendință a creșterii imunității va continua, consumatorii devenind mai informați cu privire la valoarea pe care o are nutriția pentru a ne menține sănătoși.

  Kemin Human Nutrition and Health a introdus recent pe piața europeană BetaVia™ Complete, un ingredient natural, care întărește imunitatea, provenit din alga Euglena gracilis.

 • March 24, 2021 11:30
  Nutriția oncologică pas cu pas
 • March 24, 2021 12:00
  Health Coach – Antrenorul tău de sănătate

  Medicul tocmai ți-a dat un verdict crunt: suferi de o boală gravă, iar opțiunile medicale sunt puține și extrem de neplăcute.

  Ce este de făcut?

  Vestea bună este că nu mai ești singur în lupta cu boala și ai un aliat nesperat: un Health Coach!

  Despre ce poate face un Health Coach într-o astfel de situație aflați participând la Maratonul de Nutriție, Nutrienți și Sănătate.

  Speakers:
 • March 24, 2021 12:30
  NUTRI-SCORE evaluarea nutrițională a unor alimente

  Evaluarea nutriționala a alimentelor este o activitate destul de complexă care cuprinde pe lângă determinarea compoziției chimice obișnuite (conținutul în apă, substanță uscata, proteine, glucide, lipide) și determinări mai de finețe cum ar fi: conținutul în acizi grași, vitamine, minerale, aminoacizi. Pe baza datelor de compoziție chimică simplă, dar mai ales complexă se pot aplica diverse formule de calcul care să permită o evaluare mult mai detaliată a alimentelor.

 • March 24, 2021 13:00
  “Actualizarea ghidurilor alimentare bazate pe surse locale.”
 • March 24, 2021 13:30-14:30
  Pauză
 • March 24, 2021 14:30
  Importanța iaurtului în cadrul Piramidei Alimentației Carpato - Danubiene - noutăți

  Piramida alimentară carpato-danubiană este o adaptare a modelului mediteranean și parțial al celui Nordic la cultura din țara noastră. Acestea două din urmă au efecte benefice dovedite științific vis-a-vis de importanța aplicării lor în medicina preventivă și curativă, dar și în optimizarea calității și duratei vieții.

 • March 24, 2021 15:00
  OVOIMUNO - Pulberi orodispersabile cu imunoglobuline Y, lizozim și seleniu - suport imunitar și nutritiv - natura și tehnologia împreună

  Dintre darurile naturii, oul este considerat de către nutriționiști un cocktail de principii active, o pilulă care conține vitamine și minerale esențiale necesare pentru o alimentație sănătoasă.
  Biodisponibilitatea elementelor active din ou este limitată în momentul în care consumăm oul, atât de procesele de pregătire culinară, cât și de digestie. Acestea sunt distruse de temperaturile mari și de pH-ul acid . Pentru a păstra nealterate toate aceste componente valoroase s-a folosit ca și procedeu de deshidratare – liofilizarea, în prezența carbohidraților.

 • March 24, 2021 15:30
  Conceptul de cultura a siguranței alimentare – implementare in unitățile de productie a alimentelor printr-un nou regulament european & Cum se aplica procedura de recunoaștere reciprocă în cazul suplimentelor alimentare?
 • March 24, 2021 16:30
  Probioticele >importața pentru sănătate, provocări tehnologice și legislative în punerea lor pe piață

  În ultima vreme, mai ales în contextual actual, probioticele reprezintă un subiect de interes, tot mai multă lume alegând să le includă în dietă. În această comunicare ne propunem să aprofundăm ce sunt mai exact acestea, care sunt beneficiile lor și din ce alimente sau suplimente le putem obține pentru a putea profita de proprietățile lor unice în menținerea echilibrului și a sănătății sistemului nostru digestiv și a întregului organism.

 • March 24, 2021 17:00-17:30
  Concluzii finale
ZIUA 2 >>Provocarea momentului > Contextul pandemic – cum sa mancam sanatos pentru a sustine sistemul imunitar!
 • March 25, 2021 10:45-11:00
  INTRO Claudia BOCEAN

  Prezentare program evenimente RO.aliment in 2021.

  Prezentare reguli pentru buna desfasurare a evenimentului.

 • March 25, 2021 11:00
  Procesarea alimentelor și reducerea alergiilor/intoleranțelor alimentare la consumatori

  Haideți să începem împreună o călătorie în acest domeniu puțin cunoscut de publicul larg, rămânându-vă vouă misiunea de a continua explorarea cunoașterii!

 • March 25, 2021 11:30
  Despre imunitatea antivirală
 • March 25, 2021 12:00
  Concepte emergente noi pentru funcționalizarea alimentelor prin tranziția de la probiotice la metabolice ca strategie de promovare a sănătății

  Tranziția de la probiotice la postbiotice (metaboliți sintetizați de bacteriile probiotice în procese fermentative dirijate) și paraprobiotice (celule probiotice inactivate prin diferite procedee) reprezintă concepte moderne pentru obținerea de ingrediente și alimente funcționale utilizând culturi de microorganisme selecționate, în procese fermentative optimizate, prin controlul și parametrilor biotehnologici, precum substratul fermentativ, culturile starter, condițiile de fermentare și de postprocesare a mediului fermentat.

 • March 25, 2021 12:30
  Glicoproteinele (Gc) și imunitatea celulară – Efectul imuno-modulator al peptidelor cu greutate moleculară mică din colostrul fermentat în kefir

  Macrofagele sunt celule de santinelă fagocitară, cu o plasticitate ridicată, ce menține homeostazia. Ca răspuns la diferiți stimuli de mediu (citokinele și alți factori), își modifică în mod constant starea funcțională (fenotipul). Funcția macrofagelor e suma desemnării lor, a mediului celular în care trăiesc și a tipului de situație sau agent patogen la care sunt expuse. Prin reprogramare la starea homeostatică, contribuie la fiziopatologia bolilor multiple, inclusiv cancerul și diferite tulburări inflamatorii.

 • March 25, 2021 13:00
  Rezultatele testării nutrigenetice și influența factorilor epigenetici (nutriție, stres, somn) asupra expresiei genelor

  Testarile nutrigenetice pot contrinui la reducerea sau prevenția apariției unor afecțiuni, ajutând astfel organismul la menținerea sănătății pe termen lung . Deși citirea unei pozitivități în testul genetic înseamnă doar predispoziție genetică, interpretarea statistică a unui rezultat raportat la o populație, reprezintă un indicator relevant pentru măsurile de prevenție. Este cunoscut faptul că anumite variații (polimorfisme) comune combinate între ele și asociate comportamental pot crește riscul anumitor afecțiuni.

 • March 25, 2021 13:30-14:30
  Pauză
 • March 25, 2021 14:30
  Compușii antiinflamatori prezenți în alimente

  Intensele studii care se efectueaza in prezent referitoare la cauzele maladiilor cu care se confrunta civilizatia moderna conduc din ce in ce mai mult la concluzia, acceptata atat de medici cat si de nutritionisti, ca in majoritatea cazurilor sunt prezente procesele inflamatorii. Iar maladia care ne-a lovit in ultimul an a adus zilnic in atentia noastră gravitatea si consecințele acestor fenomene. Si, nu de putine ori, ne-au parvenit informații despre importanța unor nutrienti in proțectia antivirală.

 • March 25, 2021 15:00
  Psihobiotice în contextul pandemiei cu noul coronavirus

  Psihobioticele sunt bacterii intestinale cu beneficii asupra funcționării creierului. Multe studii din literatură se adresează comunicării bidirecționale dintre intestin și creier, subliniind impactul pe care îl are asupra întregii stări de sănătate și asupra tulburărilor care pot fi generate de aceasta relație.

 • March 25, 2021 15:30
  Managementul fluxului de diagnostic pentru noul coronavirus în cadrul IDSA București

  Pentru a veni in ajutorul sistemului de sanatate public si avand la baza o experienta de 18 ani in domeniul biologiei moleculare, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) a semnat un protocol de colaborare cu Spitalul Universitar de Urgenta – Bucuresti. Astfel, in data de 23 martie 2020, in cadrul institutului a inceput testarea probelor provenite de la pacientii si personalul Spitalului Universitar de Urgenta – Bucuresti, in vederea detectiei virusului SARS-CoV-2.

 • March 25, 2021 16:00
  Ivermectina - de la antiparazitar la antiviral!?

  Ivermectina este un antibiotic cu proprietati antiparazitare dovedite care se gaseste ca substanță activa în mai multe medicamente de uz veterinar și de uz uman. Pentru că s-au făcut comentarii controversate privind utilizarea ivermectinei la oameni, precizez că ivermectina se utilizează la oameni încă din anul 1987 sub forma de comprimate și atenție, ”pentru utilizarea ivermectinei în tratamentul unor afecțiuni umane” s-a decernat premiul Nobel în anul 2015.( OMS il recomanda pentru utilizare pe scara larga la oameni)

 • March 25, 2021 16:30-17:00
  Concluzii finale

PARTENERI SI SUSTINATORI AI MARATONULUI

TARIFE DE PARTICIPARE

Pachet SIMPLE

Participare ONLINE in auditoriu, 1 zi, la alegere
Acces pe platforma ZOOM
Posibilitatea de a intercationa LIVE cu participantii si vorbitorii
Prezentarile format PDF
Inregistratea video a intregului maraton
Diploma de participare

100 lei (TVA inclus)
Pachet BUSINESS

Participare in auditoriu in ambele zile
Acces pe platforma ZOOM
Posibilitatea de a intercationa LIVE cu participantii si vorbitorii
Prezentarile format PDF
Inregistratea video a intregului maraton
Diploma de participare

150 lei (TVA inclus)
Pachet ACADEMY
Pachetul este special creat pentru mediul academic

Participare in auditoriu in ambele zile
Acces pe platforma ZOOM
Posibilitatea de a intercationa LIVE cu participantii si vorbitorii
Prezentarile format PDF
Inregistratea video a intregului maraton
Diploma de participare

75 lei (TVA inclus)