ESE – Etichetare Siguranță Etică 2022

ESE = Seminar informativ organizat anual dedicat noutăților legislative din domeniul etichetării, siguranței și eticii alimentelor și suplimentelor alimentare.

Pentru a putea răspunde intrebărilor ce apar permanent datorită schimbărilor legislative dar și pentru a discuta pe subiecte sensibile legate de noutătile legislative și procedurile de control, RO.aliment organizează anual seminarul informativ „ESE – Etichetare Siguranță Etică”. A 7-a ediție va avea loc în perioada 9-10 noiembrie 2022, în format fizic la Hotel Courtyard Floresca București.

Evenimentul este organizat susținut de autoritățile (ANSVSA) și asociațiile de profil (ROMALIMENTA, APRIL, ARC, PRISA, ROMPAN, ANNS, FEDIMA).

➡️ La această ediție participanții – producători de alimente și de suplimente alimentare din România vor putea să participe la două cursuri de etichetare de la “A la Z” susținute de avocatul Cesare Varallo (9 și 10 noiembrie) împreună cu Gerald Filip-Flintoacă (10 noiembrie).


CUI SE ADRESEAZĂ SEMINARUL ȘI CURSUL ESE 2022

Specialiștilor din departamentele de Calitate și/sau Producție;
Directorilor de fabrică, directorilor generali, administratorilor;
Specialistilor din departamentele de Cercetare-Dezvoltare;
Departamentelor de Marketing și de Vânzări.  


CESARE VARALLO – avocat specializat în domeniul alimentar, expert în scheme de calitate și etichetarea privind țara de origine

CE VEI AFLA PARTICIPÂND LA CURSURILE SUSȚINUTE DE CESARE VARALLO?

 • Cum să realizați o etichetă fără greșeli de la A la Z;
 • Cum să îți armonizezi produsul cu toate legile în vigoare – naționale și europene;
 • Ce înseamnă clean label și cum se transpune corect într-o etichetă;
 • Cum să evitați amenzile și scoaterea marfurilor din raftul supermarketurilor;

GERALD FILIP-FLINTOACĂ – medic cu experiență în domeniul farma de peste 10 ani, secretar general PRISA, membru în Consiliul Director FSE

CE VEI AFLA PARTICIPÂND LA CURSUL SUSȚINUT DE GERALD FILIP-FLINTOACĂ?

 • Cum trebuie scrisă o mențiune nutrițională sau de sănătate
 • Cine autorizează mențiunile
 • Care sunt limitele între care poți comunica efectele unui supliment alimentar
 • Cum se poate realiza o comunicare care să respecte Regulamentul 1924/2006

CE VEI AFLA PARTICIPÂND LA ESE 2022

 • Eticheta ta respectă legislația în vigoare și nu ești pasibil de amenzi?!
 • Cum să respecți întocmai Reg. UE 1169/2011
 • Aproape totul despre etichetarea nutrițională în fața ambalajului, etichetarea țării de origine, etichetarea de mediu
 • Cum poți să eviți re-etichetarea produsului
 • Cum poți să eviți amenzile usturatoare din cauza lipsei totale/parţiale a elementelor de identificare
 • Cum trebuie să traduci corect eticheta produsului tău
 • Care sunt cerințele pe care trebuie să le întrunească un produs „clean label”
 • Care sunt aspectele de imagine care fac diferența la raft, în alegerea consumatorului
 • Cum trebuie scrisă o mențiune nutrițională sau de sănătate
 • Cine autorizează mențiunile
 • Cum se poate realiza o comunicare care să respecte Regulamentul 1924/2006

🍊Participând la seminarul infomativ ESE 2022, aflați de la specialiști ce aveți nevoie să știți dar nu vă spune nimeni!

Event Details

SPEAKER: LILIANA AMARITEI, Cosilier în cadrul Direcției de Siguranța Alimentelor de origine Non-Animală - ANSVSA

Durata perioadei de conservare este parte integrantă a siguranţei produselor şi identificarea agenţilor patogeni relevanţi, inclusiv Listeria monocytogenes, în materiile prime şi în mediul de producţie este esenţială pentru evaluarea reuşită a unei perioade de conservare sigure.
...
Este important să se conştientizeze faptul că abaterile de la condiţiile normale (ex. nivelul ridicat de contaminare iniţială a materiilor prime, temperaturile prea ridicate din timpul depozitării sau transportului) sau o durată prea mare a perioadei de conservare ar putea avea un impact semnificativ asupra siguranţei produsului.

SPEAKER: DANIELA MICU
Inginerul chimist Daniela Micu, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș, având o experiență de peste 30 de ani în activitatea de laborator

Deși Ordinul președintelui ANPC 201-2022 provoacă noi insomnii unităților de alimentație, cerința nu este chiar nouă iar Regulamentul UE 1169/2011, intrat în vigoare pe 14 decembrie 2015, nu preciza exonerări de la regulă. Ca de obicei, unii s-au aliniat cerințelor, alții nu.

Măsura instituită prin Ordinul președintelui ANPC 201-2022 poate părea abuzivă, mai ales că HORECA trece de trei ani prin mari provocări de supraviețuire, dar dincolo de lamentare și proteste n-ar fi mai bine să înțelegem cerința?

Reglementare eficientă a fraudei alimentare de astăzi trebuie să țină seama de complexitățile comerțului modern și interesul sporit al consumatorilor pentru autenticitatea și integritatea alimentelor. Nu mai puțin complexă este reglementarea fraudelor alimentare la scară mai mică, care poate include, de asemenea, înlocuirea ingredientelor cheie cu alternative de calitate inferioară, vânzarea de alimente convenționale ca și alimente organice sau etichetarea incorectă a greutății.

SPEAKER: MIHAI MĂTIEȘ, Director General al Mastermind Communications SRL

„Vom pune întrebări și vom ridica anumite probleme deoarece credem că a le aduce în atenția oamenilor de afaceri este mai important decât să ne grăbim să oferim soluții. Fiecare își poate gândi un set de răspunsuri asa cum consideră mai bine. Dar atunci principiile unanim valabile își mai au locul?,” arăta Mihai Mătieș.

CE VEI AFLA PARTICIPÂND LA CURSURILE SUSȚINUTE DE CESARE VARALLO?

Cum să realizați o etichetă fără greșeli de la A la Z;
Cum să îți armonizezi produsul cu toate legile în vigoare – naționale și europene;
Ce înseamnă clean label și cum se transpune corect într-o etichetă;
Cum să evitați amenzile și scoaterea marfurilor din raftul supermarketurilor;
Daca eticheta ta este corecta; - pentru cei ce trimit etichetele pentru a fi analizate;

+ SESIUNE DE Q&A
Raspunsuri la intrebarile trimise in prealabil pe email-ul RO.aliment;
Raspunsuri la intrebarile puse direct in sala de curs.

SPEAKER: Monica Maria Cojanu, consilier ANSVSA

Aplicarea cerinţelor legislative privind siguranţa alimentelor la importul şi comerţul intracomunitar de produse alimentare de origine nonanimală:
- Apecte generale privind derularea importului şi comerţului intracomunitar de produse alimentare de origine nonanimală inclusiv suplimentele alimentare care conțin produse vegetale.
- Responsabilităţile operatorilor economici pentru efectuarea importului şi comerţului intracomunitar şi asigurarea trasabilităţii produselor şi ingredientelor alimentare de origine nonanimală.

Funcția mitocondrială (exprimată prin cantitatea de CoQ10 din organism) a fost direct asociată cu îmbătrânirea și bolile cronice. În acest context, eforturile producătorilor de suplimente alimentare de a dezvolta produse cu o biodisponibilitatea crescută a coenzimei Q10 au condus la lansarea pe piață a unor agenți anti-îmbătrânire valoroși.

Din multitudinea de produse similare disponibile, numai specialiștii din domeniile medico-farmaceutic și nutriție-dietetică sunt în măsură să selecteze și să recomande un supliment de calitate (farmaceutică), cu o disponibilitatea biologică ridicată, documentată științific - ca garanție a eficienței și profilului de siguranță.

- Libera circulație a mărfurilor în UE, noile prevederi ale Reg. 515/2019 privind recunoașterea reciprocă a mărfurilor comercializate în mod legal în alt stat membru și autoritatea de implementare a acestei reglementări în Romania;
- Recomandarile Comisiei Europene privind aplicarea principiilor recunoașterii reciproce la categoria specifică a suplimentelor alimentare;
- Notificarea pe baza declarației pe proprie răspundere a operatorilor (informatiile furnizate instituțiilor de notificare conform modelului din Anexa la Reg. 515/2019 și în acord cu cerințele impuse de cadrul legal national);
- Opinia Consiliului Concurentei privind inechitațiile create pe piețele interne ale statelor membre UE în urma aplicării recunoașterii reciproce și analiza pârghiilor avute la dispoziție de autorități pentru crearea unui climat concurențial sănătos;
- Soluția la nivelul UE: realizarea unei liste comune de substanțe și specii interzise sau restricționate în suplimente alimentare (prezentarea grupului de lucru desemnat pentru elaborarea listei);
- Vor fi supuse atenției: stadiul lucrărilor, ingredientele luate în studiu, criterii și modalități de evaluare și monitorizare a acestora, propuneri concrete de completare a Anexei III (Substanțe a căror utilizare în produsele alimentare este interzisă-partea A, supusă restricțiilor-partea B sau se află sub control comunitar-partea C) din Reg. 1925/2006 privind adaosul de vitamine și minerale, precum și anumite substanțe de alt tip în suplimente alimentare.

SPEAKER: Oana Cociașu, Președinte RAC - Consiliul Român pentru Publicitate
Oana Cociașu va vorbi despre importanta autoreglementării în publicitatea la suplimente alimentare, cu focus pe Codul de bune practici al RAC, dar și ultimele proiecte, cum ar fi Marca Etică.

CE VEI AFLA PARTICIPÂND LA CURSURILE SUSȚINUTE DE CESARE VARALLO?

Cum să realizați o etichetă fără greșeli de la A la Z;
Cum să îți armonizezi produsul cu toate legile în vigoare – naționale și europene;
Ce înseamnă clean label și cum se transpune corect într-o etichetă;
Cum să evitați amenzile și scoaterea marfurilor din raftul supermarketurilor;

+ SESIUNE DE Q&A
Raspunsuri la intrebarile trimise in prealabil pe email-ul RO.aliment;
Raspunsuri la intrebarile puse direct in sala de curs.

CE VEI AFLA PARTICIPÂND LA CURSUL SUSȚINUT DE GERALD FILIP-FLINTOACĂ?

Cum trebuie scrisă o mențiune nutrițională sau de sănătate
Cine autorizează mențiunile
Care sunt limitele între care poți comunica efectele unui supliment alimentar
Cum se poate realiza o comunicare care să respecte Regulamentul 1924/2006

+ SESIUNE DE Q&A
Raspunsuri la intrebarile trimise in prealabil pe email-ul RO.aliment;
Raspunsuri la intrebarile puse direct in sala de curs.

  Pachetul de inregistrari contine video-uri-le a cate 30 de minute cat si prezentarile in format PDF.

  Alege pachetul potrivit din cele de mai jos:


  Calculul se va face la un cursul euro emis de BNR din ziua emiterii facturii.

  Daca ai ales pachetul de 1 zi, te rugam sa alegi domeniul pentru care doresti inregistrarile:


  Alege metoda de plata:

  Transfer bancar (OP)Plata online cu cardul

  Leave a Comment

  Event Details
  Partners