Maratonul de Nutriție, Nutrienți și Sănătate 2021

Conferința internațională privind nutriția și sănătatea umană își propune să reunească oameni de știință, cercetători de renume, specialisti din domeniul sănătății, din industria alimentară cât și consumatorii pentru a face schimb de experiență dar și în scop informativ acoperind aspectele nutriției, nutrienților și sănătății umane.

Maratonul de Nutritie, Nutrienți și Sănătate reprezintă o platformă ideală pentru a pune în contact cercetători, practicieni și educatori pentru a prezenta și discuta cele mai recente inovații, tendințe, preocupări, precum și provocări practice întâmpinate, dar și soluții adoptate în domeniile nutriției și sănătății umane.

Evenimentul va avea loc ONLINE în zilele de 24 și 25 martie 2021


20 key speakeri | 20 teme arzătoare | 12 de ore de informații noi

Asociația NNS – Nutriție Nutrienți Sănătate împreună cu RO.aliment a organizat în 2019 prima expo-conferință dedicată Nutriției, Nutrienților și Sănătății, eveniment adresat specialiștilor din domeniul industriei alimentare a suplimentelor, sănătății și cercetării, urmând ca în 2020 contextul pandemic să impuna transferul catre online și respectiv orientarea temelor inclusiv catre consumator prin organizarea conferinței Maratonul de Nutriție și Imunitate. Pentru 2021 am decis să îmbinăm cele două evenimente în unul singur adresat atât industriei alimentare și a suplimentelor, medicilor, dieteticienilor, nutritioniștilor dar și consumatorilor.

„Trăim într-un secol foarte interesant, în care știința, prejudecata, teoriile revoluționare și reminiscențele de misticism medieval fac toate casă bună împreună, într-un cocktail de idei cu o aparență de-a dreptul exotică. În acest context, ne preocupă să punem puțin lucrurile în ordine sau măcar să atragem atenția asupra unor inadvertențe, pentru ca această nouă ramură a sănătății umane – și anume nutriția modernă – să înceapă să se deruleze cu mai multă eficacitate și cu adevărat în beneficiul celor interesați și mai puțin spre îmbogățirea literaturii fantasy medicale”, a afirmat Amadeo Grigorean, medic nutriționist în oncologie în cadrul ediției din 2020 a maratonului.

Industria alimentară, specialiștii în nutriție și din domeniul sănătății publice vor trebui să-și dea mâna în urmatorii ani, pentru a reconfigura întreg lanțul alimentar dar și piramida alimentară pentru ca ceea ce avem în farfurie să devină o hrană din ce în ce mai echilibrată și cât se poate de sănătoasă, a carei obținere să fie mai prietenoasă cu mediul. Urmare a pandemiei apar modificări de stil de viaţă si de regim alimentar, în consecinţă, modificări de stil de viaţă. Aici putem menţiona relaţiile cu cei din jur, starea psihologică, apariţia anxităţii, sau afectarea principalelor nevoi – mai ales cele de siguranţa și stabilitate.

STRUCTURA

Se desfasoară pe parcursul a două zile, fiecare sesiune având o durată de maxim 3 h. Fiecare zi este compusă din două sesiuni acoperind tematici diferite, astfel:

DESPRE CE VOM VORBI?

ZIUA 1 | 24 martie – Tehnologie, alimentație, sănătate – Soluții nutriționale pentru o viață în permanentă schimbare 
MODERATORI: Liviu PANTA & Gabriela MOHAN
 • 11:00 SAMANTA MACI, Senior Technical Manager EMEA, Kemin Human Nutrition and Health – BetaVia™ Complete – Innovative algae-sourced ingredient for immune support
 • 11:30 AMEDEO GRIGOREAN, medic nutriționist în oncologie – Nutriția oncologică pas cu pas
 • 12:00 HEALTH COACH – Antrenorul tău de sănătate
 • 12:30 Conf, univ dr. DANIEL SIMEANU USAMV Iasi – NUTRI SCORE evaluarea nutrițională a unor alimente
 • 13:00 Dr. Ing. TAMARA MIHOCIU – “Actualizarea ghidurilor alimentare bazate pe surse locale.”
 • 13:30-14:30 PAUZĂ
 • 14:30 Prof. Dr. NICOLAE HÂNCU – Importanța iaurtului în cadrul Piramidei Alimentației Carpato – Danubiene – noutăți
 • 15:00 MARINELA IVANESCU, medic veterinar doctor in stiinte medicale – OVOIMUNO – Pulberi orodispersabile cu imunoglobuline Y, lizozim și seleniu – suport imunitar și nutritiv – natura și tehnologia împreună
 • 15:30 TATIANA ONISEI CS II Șef SNPMAPS – Conceptul de cultura a siguranței alimentare – implementare in unitățile de productie a alimentelor printr-un nou regulament european & Cum se aplica procedura de recunoaștere reciprocă în cazul suplimentelor alimentare?
 • 16:30 BIANCA TIHAUAN, cercetător științific IBA – Probioticele >importața pentru sănătate, provocări tehnologice și legislative în punerea lor pe piață
 • 17:00-17:15 Concluzii finale
ZIUA 2 | 25 martie – Provocarea momentului > Pandemia – cum să mâncăm sănătos pentru a susține sistemul imunitar!
MODERATORI: Cristian POPA & Gabriela BERECHET
 • 11.00 Conf. RAZVAN RADU RUSU USAMV Iași – Procesarea alimentelor și reducerea alergiilor/intoleranțelor alimentare la consumatori
 • 11.30 Prof. dr. biolog prorector cercetare CARMEN CHIFIRIUC Universitatea Bucuresti – Despre imunitatea antivirală
 • 12.00 Prof. Titular Decan GABRIELA BAHRIM – Concepte emergente noi pentru funcționalizarea alimentelor prin tranziția de la probiotice la metabolice ca strategie de promovare a sănătății
 • 12.30 Dr. Farmacist GABRIELA ANTOANETA VLĂSCEANU -Glicoproteinele (Gc) și imunitatea celulară – Efectul imuno-modulator al peptidelor cu greutate moleculară mică din colostrul fermentat în kefir
 • 13:00 Consultant nutriție personalizată și nutrigenetică, tehnician nutriționist CODRUȚA GABRIELA NEDELEA – Rezultatele testării nutrigenetice și influența factorilor epigenetici (nutriție, stres, somn) asupra expresiei genelor
 • 13.30-14.30 PAUZĂ
 • 14:30 Prof. Univ. Emerit RODICA SEGAL – Compușii antiinflamatori prezenți în alimente
 • 15:00 Prof. Univ. Prorector DAN VODNAR – Psihobiotice în contextul pandemic
 • 15.30 Dr. Paula TAMBA – Managementul fluxului de diagnostic pentru noul virus în cadrul IDSA București
 • 16:00 Prof. Dr. DUMITRU MILITARU ASAS – Ivermectina > de la antiparazitar la antiviral!?
 • 16:30 Titlu in lucru
 • 17:00-17:15 Concluzii finale


CINE SUNT VORBITORII?
Oameni de știință, medici, nutriționiști, profesioniști din domeniul sănătății, industriei alimentare și a suplimentelor alimentare din Europa si Romania.
CUI NE ADRESĂM?
Consumatorilor în general! Specialiștilor din industria alimentară sau a suplimentelor datorită specificului temelor abordate – departamentelor de R&D, marketing, cadrelor universitare, studenților, nutriționiștilor, biochimiștilor, cercetătorilor.
CE FACEM DIFERIT?
Eveniment unic ce are ca scop principal facilitarea accesului la informatie punând în contact CONSUMATORUL cu informații pe care în mod normal nu le poate accesa ușor, contribuind astfel la îmbunătațirea cunoștințelor despre alimente, medicamente, suplimente alimentare, sau medicină alternativă.

ZIUA 1 >>Tehnologie, alimentatie, sanatate – Soluții nutriționale pentru o viață în permanentă schimbare
 • March 24, 2021 10:45-11:00
  INTRO Claudia BOCEAN

  Prezentare program evenimente RO.aliment in 2021. Prezentare reguli pentru buna desfasurare a evenimentului.

 • March 24, 2021 11:00
  BetaVia™ Complete – Innovative algae-sourced ingredient for immune support

  Conștientizarea consumatorilor pentru sănătatea imunologică nu a fost niciodată mai mare precum în ultimele luni. Atât consumatorii europeni cât și cei globali au clasat în mod constant imunitatea printre cele mai importante probleme de sănătate și pe măsură ce oamenii se adaptează la „noua lume normală”, această tendință a creșterii imunității va continua, consumatorii devenind mai informați cu privire la valoarea pe care o are nutriția pentru a ne menține sănătoși.

  Kemin Human Nutrition and Health a introdus recent pe piața europeană BetaVia™ Complete, un ingredient natural, care întărește imunitatea, provenit din alga Euglena gracilis.

 • March 24, 2021 11:30
  Nutriția oncologică pas cu pas
 • March 24, 2021 12:00
  Health Coach – Antrenorul tău de sănătate

  Medicul tocmai ți-a dat un verdict crunt: suferi de o boală gravă, iar opțiunile medicale sunt puține și extrem de neplăcute.

  Ce este de făcut?

  Vestea bună este că nu mai ești singur în lupta cu boala și ai un aliat nesperat: un Health Coach!

  Despre ce poate face un Health Coach într-o astfel de situație aflați participând la Maratonul de Nutriție, Nutrienți și Sănătate.

  Speakers:
 • March 24, 2021 12:30
  NUTRI-SCORE evaluarea nutrițională a unor alimente

  Evaluarea nutriționala a alimentelor este o activitate destul de complexă care cuprinde pe lângă determinarea compoziției chimice obișnuite (conținutul în apă, substanță uscata, proteine, glucide, lipide) și determinări mai de finețe cum ar fi: conținutul în acizi grași, vitamine, minerale, aminoacizi. Pe baza datelor de compoziție chimică simplă, dar mai ales complexă se pot aplica diverse formule de calcul care să permită o evaluare mult mai detaliată a alimentelor.

 • March 24, 2021 13:00
  “Actualizarea ghidurilor alimentare bazate pe surse locale.”
 • March 24, 2021 13:30-14:30
  Pauză
 • March 24, 2021 14:30
  Importanța iaurtului în cadrul Piramidei Alimentației Carpato - Danubiene - noutăți

  Piramida alimentară carpato-danubiană este o adaptare a modelului mediteranean și parțial al celui Nordic la cultura din țara noastră. Acestea două din urmă au efecte benefice dovedite științific vis-a-vis de importanța aplicării lor în medicina preventivă și curativă, dar și în optimizarea calității și duratei vieții.

 • March 24, 2021 15:00
  OVOIMUNO - Pulberi orodispersabile cu imunoglobuline Y, lizozim și seleniu - suport imunitar și nutritiv - natura și tehnologia împreună

  Dintre darurile naturii, oul este considerat de către nutriționiști un cocktail de principii active, o pilulă care conține vitamine și minerale esențiale necesare pentru o alimentație sănătoasă.
  Biodisponibilitatea elementelor active din ou este limitată în momentul în care consumăm oul, atât de procesele de pregătire culinară, cât și de digestie. Acestea sunt distruse de temperaturile mari și de pH-ul acid . Pentru a păstra nealterate toate aceste componente valoroase s-a folosit ca și procedeu de deshidratare – liofilizarea, în prezența carbohidraților.

 • March 24, 2021 15:30
  Conceptul de cultura a siguranței alimentare – implementare in unitățile de productie a alimentelor printr-un nou regulament european & Cum se aplica procedura de recunoaștere reciprocă în cazul suplimentelor alimentare?
 • March 24, 2021 16:30
  Probioticele >importața pentru sănătate, provocări tehnologice și legislative în punerea lor pe piață

  În ultima vreme, mai ales în contextual actual, probioticele reprezintă un subiect de interes, tot mai multă lume alegând să le includă în dietă. În această comunicare ne propunem să aprofundăm ce sunt mai exact acestea, care sunt beneficiile lor și din ce alimente sau suplimente le putem obține pentru a putea profita de proprietățile lor unice în menținerea echilibrului și a sănătății sistemului nostru digestiv și a întregului organism.

 • March 24, 2021 17:00-17:30
  Concluzii finale
ZIUA 2 >>Provocarea momentului > Contextul pandemic – cum sa mancam sanatos pentru a sustine sistemul imunitar!
 • March 25, 2021 10:45-11:00
  INTRO Claudia BOCEAN

  Prezentare program evenimente RO.aliment in 2021.

  Prezentare reguli pentru buna desfasurare a evenimentului.

 • March 25, 2021 11:00
  Procesarea alimentelor și reducerea alergiilor/intoleranțelor alimentare la consumatori

  Haideți să începem împreună o călătorie în acest domeniu puțin cunoscut de publicul larg, rămânându-vă vouă misiunea de a continua explorarea cunoașterii!

 • March 25, 2021 11:30
  Despre imunitatea antivirală
 • March 25, 2021 12:00
  Concepte emergente noi pentru funcționalizarea alimentelor prin tranziția de la probiotice la metabolice ca strategie de promovare a sănătății

  Tranziția de la probiotice la postbiotice (metaboliți sintetizați de bacteriile probiotice în procese fermentative dirijate) și paraprobiotice (celule probiotice inactivate prin diferite procedee) reprezintă concepte moderne pentru obținerea de ingrediente și alimente funcționale utilizând culturi de microorganisme selecționate, în procese fermentative optimizate, prin controlul și parametrilor biotehnologici, precum substratul fermentativ, culturile starter, condițiile de fermentare și de postprocesare a mediului fermentat.

 • March 25, 2021 12:30
  Glicoproteinele (Gc) și imunitatea celulară – Efectul imuno-modulator al peptidelor cu greutate moleculară mică din colostrul fermentat în kefir

  Macrofagele sunt celule de santinelă fagocitară, cu o plasticitate ridicată, ce menține homeostazia. Ca răspuns la diferiți stimuli de mediu (citokinele și alți factori), își modifică în mod constant starea funcțională (fenotipul). Funcția macrofagelor e suma desemnării lor, a mediului celular în care trăiesc și a tipului de situație sau agent patogen la care sunt expuse. Prin reprogramare la starea homeostatică, contribuie la fiziopatologia bolilor multiple, inclusiv cancerul și diferite tulburări inflamatorii.

 • March 25, 2021 13:00
  Rezultatele testării nutrigenetice și influența factorilor epigenetici (nutriție, stres, somn) asupra expresiei genelor

  Testarile nutrigenetice pot contrinui la reducerea sau prevenția apariției unor afecțiuni, ajutând astfel organismul la menținerea sănătății pe termen lung . Deși citirea unei pozitivități în testul genetic înseamnă doar predispoziție genetică, interpretarea statistică a unui rezultat raportat la o populație, reprezintă un indicator relevant pentru măsurile de prevenție. Este cunoscut faptul că anumite variații (polimorfisme) comune combinate între ele și asociate comportamental pot crește riscul anumitor afecțiuni.

 • March 25, 2021 13:30-14:30
  Pauză
 • March 25, 2021 14:30
  Compușii antiinflamatori prezenți în alimente

  Intensele studii care se efectueaza in prezent referitoare la cauzele maladiilor cu care se confrunta civilizatia moderna conduc din ce in ce mai mult la concluzia, acceptata atat de medici cat si de nutritionisti, ca in majoritatea cazurilor sunt prezente procesele inflamatorii. Iar maladia care ne-a lovit in ultimul an a adus zilnic in atentia noastră gravitatea si consecințele acestor fenomene. Si, nu de putine ori, ne-au parvenit informații despre importanța unor nutrienti in proțectia antivirală.

 • March 25, 2021 15:00
  Psihobiotice în contextul pandemiei cu noul coronavirus

  Psihobioticele sunt bacterii intestinale cu beneficii asupra funcționării creierului. Multe studii din literatură se adresează comunicării bidirecționale dintre intestin și creier, subliniind impactul pe care îl are asupra întregii stări de sănătate și asupra tulburărilor care pot fi generate de aceasta relație.

 • March 25, 2021 15:30
  Managementul fluxului de diagnostic pentru noul coronavirus în cadrul IDSA București

  Pentru a veni in ajutorul sistemului de sanatate public si avand la baza o experienta de 18 ani in domeniul biologiei moleculare, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) a semnat un protocol de colaborare cu Spitalul Universitar de Urgenta – Bucuresti. Astfel, in data de 23 martie 2020, in cadrul institutului a inceput testarea probelor provenite de la pacientii si personalul Spitalului Universitar de Urgenta – Bucuresti, in vederea detectiei virusului SARS-CoV-2.

 • March 25, 2021 16:00
  Ivermectina - de la antiparazitar la antiviral!?

  Ivermectina este un antibiotic cu proprietati antiparazitare dovedite care se gaseste ca substanță activa în mai multe medicamente de uz veterinar și de uz uman. Pentru că s-au făcut comentarii controversate privind utilizarea ivermectinei la oameni, precizez că ivermectina se utilizează la oameni încă din anul 1987 sub forma de comprimate și atenție, ”pentru utilizarea ivermectinei în tratamentul unor afecțiuni umane” s-a decernat premiul Nobel în anul 2015.( OMS il recomanda pentru utilizare pe scara larga la oameni)

 • March 25, 2021 16:30-17:00
  Concluzii finale
Bianca TIHAUAN
cercetător științific IBA
Absolventă a Facultății de Biologie din cadrul Universității București (2012), masterat în Microbiologie Aplicată și Imunologie în cadrul aceleași facultăți, a obținut titlul de Doctor în Biologie în 2020, subiectul tezei fiind Sistemele naturale și mixte de conservare pentru formulări topice inovatoare.
Dumitru MILITARU
Profesor Doctor ASAS
Prof. dr. Dumitru Militaru este membru al Asociaţiei Generale a Medicilor Veterinari din România – A.G.M.V.R., membru al Asociaţiei Parazitologilor din România, membru al Colegiului Medicilor Veterinari din România – C.M.V.R și membru titular al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Sisești”.
Paula TAMBA
șef serviciu biologie moleculară și OMG - IDSA București
Paula Tamba este șef serviciu biologie moleculară și OMG la IDSA București de patru ani, însă are o activitate de 14 ani în cadrul acestui institut.
Ionuț MORARU
Doctor în științe medicale
Medicul Ionuț Moraru este Doctor în științe medicale al UMF București; medic stagiar la Spitalul Brancovenesc, medic stagiar la Spitalul Clinic Panduri, medic general la Spitalul Orsova, fost Director al Asociației pentru Protecția Pacienților cu Talasemie Majoră – Anemie Cooley; a fondat Centrul Național pentru Talasemie Majoră la Spitalul Clinic Fundeni;
Dan VODNAR
Profesor Universitar și Prorector Cercetare USAMV Cluj Napoca
“Eu cred în puterea exemplului şi în concluzii, precum: PERSEVERENŢA BATE INTELIGENŢA! PASUNEA ÎNSEAMNĂ SUCCES! VALOAREA UMANĂ ESTE MULT MAI MARE DECÂT PREJUDECATA CELORLALŢI! MUNCA ÎNNOBILEAZĂ ŞI INSPIRĂ OMUL”
Rodica SEGAL
Profesor universitar emerit doctor inginer membru ASAS
Cu o vasta sctivitate stiintifica in domeniile: Caracteristicile nutriţionale ale alimentelor; Componenţi biologic activi ai alimentelor; Alimente functionale; Relaţia alimente- alimentaţie – sănătate ; Influenţa procesărilor asupra potentialului nutritional si biologic al alimentelor; Calitatea produselor alimentare.
Amedeo GRIGOREAN
Medic si nutritionist in oncologie
Pasiunea pentru nutriție debutează în jurul anului 2010, la început ca o preocupare pentru îmbunătățirea sănătății și stilului de viață personal și al familiei. Pregătirea ulterioară prin cursuri specializate duce la obținerea calificării profesionale de nutriționist în 2015.
Nicolae HANCU
Medic și nutriționist, profesor emerit doctor, membru de onoare al Academiei Române
Presedintele Federatiei Romane de Diabet, seful catedrei de diabet, boli de nutritie si metabolism al Universitatii Iuliu Hatieganu din Cluj Napoca, formatorul scolii de nutritionisti din tara noastra
Samanta MACI
Senior Technical Manager EMEA
Responsabilă pentru suportul tehnic și științific intern și extern din Europa in cadrul companiei Kemin, departamentul Human Nutrition and Health
Gabriela BAHRIM
Profesor universitar doctor, decan FSIA Galați
Profesor titular la facultatea Știința și ingineria alimentelor din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, cu o vechime de 35 de ani în învățământul superior și în cercetare, dezvoltare și inovare.
Tamara MIHOCIU
Doctor inginer industria alimentara
Șef statie experimentari procesare carne INCD-IBA Bucuresti
Health Coach
Tatiana ONISEI
CS II Sef Seviciu National pentru Plante Medicinale, Aromatice si Produsele Stupului,
Organizator si coordonator al Programului de instruire în domeniul specific al suplimentelor alimentare pe bază de plante medicinale aromatice și produse ale stupului, desfasurat la INCDBA-IBA Bucuresti, dedicat operatorilor care activeaza in domeniul suplimentelor alimentare.
Răzvan RADU
Conferentiar USAMV Iasi
Conferentiar USAMV Iasi
Marinela IVANESCU
Medic veterinar doctor in stiinte medicale
21 de ani de activitate in cadrul Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti: 10 ani chimie alimentara, 5 ani director tehnic, 6 ani sef serviciu control reziduuri
Gabriela Antoaneta VLĂSCEANU
Dr. Farmacist primar
deține un doctorat în domeniul medico – farmaceutic și altul în domeniul agro-alimentar și în prezent este Conferențiar la Universitatea Bioterra București, Facultatea de Asistență Medicală Generală
Cristian POPA
Inginer specialist industria alimentară
Inginer specialist industria alimentară
Gabriela MOHAN
Doctor inginer Specialist industria alimentara
In anul 2003 a obtinut titul de doctor în științe inginerești cu lucrarea “Cercetari privind influenta unor procese fizice asupra calitatii si valorii nutritive a pastelor fainoase”.
Liviu PANTA
Doctor in medicina veterinara, nutritionist
Liviu Pantă este membru fondator al Societății Naționale pentru Nutriție în Zootehnie și Medicină Veterinară cu experienta
Gabriela BERECHET
Specialist gastrotehnică și tehnologii alimentare
Autor a peste 70 de articole stiintifice destinate alimentelor, tehnologiilor si amenajarilor tehnologice ale bucatariilor profesionale.. Autor al mai multor carti: Cartea bucătarului profesionist - 2016, Cartea cofetarului-patiser | 2018.
Carmen CHIFIRIUC
Profesor doctor biolog prorector cercetare Universitatea Bucuresti
Este coordonator/membru cheie/responsabil a 17 granturi de cercetare cu finanțare internă și 5 cu finanţare externă și membru în echipa de cercetare a 50 de proiecte naționale și internaționale.
Codruta NEDELEA
Consultant nutriție personalizată și nutrigenetică, tehnician nutriționist și master trainer nutriție
Este consultant nutriție personalizată și nutrigenetică, tehnician nutriționist și master trainer nutriție în cadrul școlii Fitness Scandinavia. Absolventă atât a Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității București, dar și a masterului de nutriție și remodelare corporală din cadrul Facultății de kinetoterapie din cadrul UNEFS
Daniel SIMEANU
Conferentiar Universitar Doctor
Conf. univ. dr. Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, Facultatea de Zootehnie.

  Alege tipul si numarul de pachete:

  Alege metoda de plata:
  Transfer bancar (OP)Plata online cu cardul - link de plata trimis pe email

  Leave a Comment

  Event Details
  Sponsors