Deputatii europeni au votat pentru interzicerea obiectelor din mase plastice de unica folosinta incepand cu 2021

0

Articolele din plastic de unica folosinta, cum ar fi farfuriile, tacamurile, paiele pentru bauturi, bastoanele pentru baloane si betisoarele de urechi, vor fi interzise in UE in baza legislatiei adoptate miercuri de Parlamentul European (PE). Aceste produse, despre care se spune ca reprezinta peste 70% din gunoiul marin, vor fi interzise pe piata UE incepand din 2021, in conformitate cu legislatia aprobata de PE.

Raportul a fost propus pentru prima data in mai si a fost adoptat de Parlamentul European cu 571 de voturi pentru, 53 impotriva si 34 de abtineri. Ca parte a noii legislatii de gen, consumul mai multor altor produse pentru care nu exista nicio alternativa, va trebui sa fie redus de catre statele membre cu cel putin 25%, pana in 2025. Aceasta include cutiile de unica folosinta pentru burgeri si sandwich-uri sau recipientele pentru fructe, legume, deserturi sau inghetate. Statelor membre li se va cere sa elaboreze planuri nationale pentru a incuraja utilizarea produselor adecvate pentru utilizare multipla, precum si reutilizarea si reciclarea.

Alte materiale plastice, cum ar fi sticlele de bauturi, vor trebui colectate separat si reciclate cu o rata de 90% pana in 2025.

Statele membre ar trebui, de asemenea, sa se asigure ca cel putin 50% din uneltele de pescuit pierdute sau abandonate care contin materiale plastice sunt colectate anual, cu un obiectiv de reciclare de cel putin 15% pana in 2025. Uneltele de pescuit reprezinta 27% din deseurile gasite pe plajele Europei.

Un membru belgian al Parlamentului European, Frédérique Ries, a declarat:

“Am adoptat cea mai ambitioasa legislatie impotriva materialelor plastice de unica folosinta. Depinde de noi acum sa mentinem cursul in viitoarele negocieri cu Consiliul [European], care urmeaza sa inceapa inca din noiembrie. Votul de astazi deschide calea catre o directiva viitoare extrem de ambitioasa. Este esential pentru a proteja mediul marin si pentru a reduce costurile de deteriorare a mediului atribuite poluarii cu plastic in Europa, estimate la 22 de miliarde de euro pana in 2030.”

Cu toate acestea, FoodDrinkEurope, organizatie ce reprezinta interesele industriei europene a alimentelor si a bauturilor, considera ca a existat o oportunitate ratata de a reglementa mai bine domeniul de aplicare al acestei noi legislatii.

Intr-o recenta declaratie, organizatia a aratat ca:

“FoodDrinkEurope este preocupata de faptul ca rezultatul votului de astazi din plen nu reuseste sa abordeze cauza principala a producerii gunoiului marin. FoodDrinkEurope considera ca prevenirea producerii gunoiului ar trebui sa reprezinte piatra de temelie a unei abordari politice europene privind gestionarea deseurilor. Acest lucru trebuie continuat printr-o abordare globala, comuna si holistica a educatiei, inovarii, infrastructurii si a aplicarii legii.”

European Bioplastics (EUBP), asociatia europeana care reprezinta interesele industriei bioplasticului a facut si ea o serie de comentarii.

“EUBP considera decizia parlamentului de a limita utilizarea tacamurilor si a farfuriilor de unica folosinta ca fiind insuficienta, luand in considerare realitatea consumului alimentar in Europa. In anumite situatii, cum ar fi cantinele, calatoriile cu avionul sau evenimentele sportive si muzicale, acestea reprezinta o solutie indispensabila si eficienta pentru a garanta siguranta si igiena alimentelor si a bauturilor, asigurand, in acelasi timp, colectarea si reciclarea deseurilor. Totodata, materialele compostabile certificate ca biodegradabile indeplinesc cerintele si standardele riguroase ale Europei pentru sanatate si siguranta si pot fi reciclate organic impreuna cu deseurile alimentare.”