Gestiunea paletilor in FMCG-ul romanesc: Intre pierderi si performanta

0
1270

Gestiunea proprie a paletilor, inca predominanta la nivelul lanturilor de distributie din Romania, aduce cu sine probleme si riscuri, genereaza pierderi si implica multe resurse de timp si bani ce ar putea fi redirectionati catre dezvoltarea afacerii de baza.

Companiile cu sistem propriu de gestiune a paletilor pot genera ineficiente, ca parte intrinseca a activitatii logistice, din retincenta la schimbare sau din lipsa informatiilor despre alternativele din piata.

In ultimii ani, amploarea provocarilor din Supply Chain, la nivelul fiecarui sector din FMCG-ul romanesc, au incurajat adoptarea unui management logistic integrat. Companii de top, avand capital autohton sau strain si activitati de productie sau doar de importexport, in principal din industria bunurilor de larg consum, si-au optimizat lantul de distributie prin externalizarea completa sau partiala a managementului paletilor. Practic, acestia „au cedat” gestiunea paletilor catre CHEP, liderul mondial de servicii de reutilizare prin inchiriere a paletilor, care a introdus acest sistem si in Romania, incepand cu anul 2013. Astfel, prin implementarea acestui sistem, se obtine optimizarea costurilor cu depozitarea si transportul, se elimina costurile de colectare si reparatie a paletilor si se reduc riscurile de deteriorare a marfii sau de retur de la retaileri.

CHEP A ADUS IN LANTUL NOSTRU DE DISTRIBUTIE EFICIENTIZAREA COSTURILOR OPERATIONALE“. Razvan Dogarelu, Purchasing, Strategy & Business Development Director, Expur

In cazul propriei gestiuni, pe langa costul de achizitie, trebuie avute in vedere si costurile ascunse: circa 23% din costul total sunt cheltuieli de colectare, costurile administrative ajung pana la 8% iar cele de inspectie, reparatie si reciclare a deseurilor sunt estimate tot la 8% din costul total.

Producatorii de ulei si zahar, lideri in adoptarea solutiilor de optimizare logistica

Potrivit unei analize CHEP, in Romania, producatorii de ulei alimentar si zahar sunt foarte receptivi la solutiile de optimizare logistica. Cele doua piete sunt caracterizate de un grad de concentrare mare, marje de profit mici, volume uriase de marfa de livrat la nivel national, care implica costuri mari de transport si grad redus de recuperare a paletilor. Pe fondul competitiei stranse de la nivelul fiecarui sector, in lanturile de distributie ale companiilor producatoare de ulei si zahar s-a facut “conversia” partiala sau completa la sistemul de inchiriere pentru a obtine plus de eficienta logistica.

Diferente de viziune logistica, diferente in eficienta

chep3Intr-un context economic dificil, companiile care prefera sa isi gestioneze parcul de paleti se confrunta cu dificultatea mentinerii marjei de profitabilitate si a unei cresteri sustenabile pe termen lung. Comparativ cu acestea, companiile cu o abordare centrata pe initiative de eliminare a pierderilor si de imbunatatire a performantei din Supply Chain au ales externalizarea ca solutie sustenabila garantata.

Analizele de cost efectuate de catre CHEP indica diferente considerabile de eficienta logistica intre companiile cu gestiune proprie si cele care au externalizat managementul paletilor. In cazul propriei gestiuni, pe langa costul de achizitie, trebuie avute in vedere si costurile ascunse: circa 23% din costul total sunt cheltuieli de colectare, costurile administrative ajung pana la 8%, iar cele de inspectie, reparatie si reciclare a deseurilor sunt estimate tot la 8% din costul total.

Prin comparatie, companiile care au externalizat total gestiunea paletilor au scazut la zero aceste cheltuieli de colectare din piata si inspectie, reparatie, respectiv reciclare a deseurilor. Per total, s-a atins o optimizare de pana la 20% a costurilor alocate anual managementului paletilor.

TOP 7 PROVOCARI IN LANTUL DE DISTRIBUTIE DIN SECTORUL FMCG

1. Capitalul rulant blocat in stocul de paleti

Achizitia unui parc de paleti este o investitie semnificativa, chiar daca acestia sunt utilizati sau nu. Prin sistemul de inchiriere, se plateste doar pentru perioada de folosire a paletilor comandati, de la livrarea lor in fabrica pana la distributia marfurilor paletizate in piata. Astfel, banii blocati in paletii nefolositi si in mentinerea stocului pot fi redirectionati mai eficient catre dezvoltarea afacerii de baza.

2. Costurile ascunse in Supply Chain

Gestiunea proprie a paletilor implica si cheltuieli neprevazute: pe langa costurile variabile cu recuperarea, reparatia si gestionarea paletilor, costul de achizitie se poate modifica frecvent, in functie de fluctuatiile preturilor carburantilor si al cherestelei. In sistemul CHEP, costurile sunt predictibile, intrucat se platesc doar paletii inchiriati.

3. Timpul, banii si efortul alocate recuperarii din piata si gestionarii balantelor de paleti

Recuperarea echipamentelor din piata si incheierea balantelor de paleti cu retailerii consuma timp, costa si sunt greu de gestionat atat pentru producatori, cat si pentru distribuitori. Problema dispare prin externalizarea catre CHEP, care preia automat relatia cu comerciantii; in momentul in care paletii sunt eliberati de marfa, acestia sunt colectati de catre CHEP, deci producatorul este degrevat de organizarea returului si scutit de cheltuielile aferente.

4. Calitatea inferioara a paletilor recuperati din piata si retururile mari de marfa

Frecvent, paletii recuperati sunt deteriorati sau de calitate inferioara celor livrati. Se impune reparatia sau achizitia altor paleti, pentru a diminua riscul de accidente operationale si de a evita refuzul retailerului de a receptiona marfa livrata pe paleti neconformi. Costurile suplimentare de retur sunt acoperite de producator. Prin inchiriere, CHEP colecteaza paletii de la punctele finale de livrare, ii inspecteaza, ii repara si ii repune in circuit. Astfel, producatorul beneficiaza de un standard calitativ ridicat al paletului, care asigura integritatea marfurilor transportate si fara risc de retur marfa de la retailer.

5. Disponibilitatea incerta a stocului de paleti in sezoanele de varf

Dificultatea de recuperare a paletilor atrage problema disponibilitatii unei cantitati suficiente, in varfuri de sezon. Sistemul de inchiriere ofera garantia ca producatorul va avea intotdeauna la indemana un numar suficient de paleti, oricand si oriunde.

6. Plata taxei de mediu si obligatia declararii paletilor catre Agentia Fondului de Mediu

Companiile care nu reusesc sa atinga tintele de reciclare si de valorificare impuse de lege pot plati pana la 2 lei pentru un kilogram de lemn nerecuperat din piata. CHEP reduce semnificativ expunerea fiscala si simplifica partea administrativa, preluand obligatiile de declarare a paletilor catre AFM si atingerea tintelor de reciclare prevazute de legea nr. 249/2015.

7. Gestionarea exporturilor de marfa

CHEP_LogoActivitatea de import-export creste complexitatea procesului de distributie si organizarea lantului logistic, ceea ce poate duce la costuri si riscuri mai ridicate decat in distributia pe piata locala. Sistemul CHEP confera avantaje pentru exportatori, prin sinergiile de transport si distributie din retea, fiind eliminate in totalitate costurile de achizitie si de recuperare a paletilor. Reteaua CHEP in Europa acopera 32 de tari si peste 315.000 de puncte de livrare.