Uleiul de nuca Luna Solai si Puiul Fericit de la Agricola, premiate la Bruxelles

0
645

Produsele alimentare romanesti au fost premiate la Bruxelles in cadrul competitiei organizate de Institutul International de Gust si Calitate. Printre alimentele cu care tara noastra se poate mandri peste hotare se numara si cateva preparate traditionale.

In total, in competitie au fost inscrise 1360 de produse, de pe toate continentele, din care 11 din Romania. Potrivit Agerpres, toate alimentele fabricate in Romania au venit inapoi cu premii.

Romania a fost reprezentata de 11 produse, toate premiate cu 2 sau 3 stele de Aur din maximum 3, respectiv Luna Solai cu uleiul de nuca obtinut prin presare la rece cu 2 stele, Puiul Fericit de la Agricola cu 2 stele, AUR’A de la Natural Gold Water cu 3 stele, Bergenbier ALE cu 2 stele, Painea lui Manole cu 2 stele, Wembley Dry Gin cu 3 stele, pateul de pastrav afumat Trutta Dux cu 2 stele, Salamul de Sibiu Agricola cu 2 stele, Elixir — ulei de rapita presat la rece si ulei de soia de prima presa de la Dachim cu 2 stele fiecare.

In cadrul testelor, degustatorii sunt rugati sa evalueze produsele ca si cum acestea ar fi in bucataria lor, nu in conformitate cu standardele restaurantelor. Fiecare produs evaluat este analizat in forma unui raport de analiza senzoriala pe baza unor criterii, cum ar fi mirosul, gust, impact vizual, textura, etc.. Toate acestea sunt luate in considerare de catre fiecare membru al juriului.

Printre produsele traditionale romanesti ‘abonate’ la ‘Superior Taste Award’ au fost in anii trecuti Magiunul din prune Topoloveni si dulceturile din fructe din gama Topoloveana.

Avem produse preferate de europeni, cum le facem preferatele romanilor?

In cadrul EXPO-Conferintei RO.aliment “Produsul romanesc si valoarea lui pe piata”, produsele romanesti vor fi puse in valoare, participantii din randul producatorilor si procesatorilor de legume-fructe, carne, lactate, bauturi, retail, reprezentanti ai autoritatilor si asociatiilor putand lua parte atat la discutii despre promovarea produselor romanesti, cat si degusta produse veritabile romanesti in “Ora de Bun Gust”.

Un moment special al Expo Conferitei RO.aliment va fi cel al testarii produsului romanesc intr-un panel de degustare unic printre evenimentele expozitionale de gen. Astfel, companiile romanesti vor intra in competitia pentru trofeul “Gustul Ales”.Competitia este deschisa pentru toate produsele care pot dovedi ca sunt fabricate in Romania, in fabrici din tara. Companiile se pot inscrie trimitand un mail pe adresaoffice@roaliment.ro. Produsele din concurs vor fi jurizate luand in calcul trei categorii de criterii: gust si miros, caracteristici specifice fiecarei grupe (textura, limpiditate, palatabilitate, etc), aspect si raport calitate/pret. Nu exista un numar limitate de produse cu care se poate participa, singura conditie fiind legata de incadrarea in categoria de concurs. O data ce produsul a fost inscris in competitie, juriul format din personalitati din domeniul in care se incadreaza produsul ii vor testa calitatile organoleptice.

In procesul de decizie votul publicului va conta in proportie de 50%, diferenta revenind juriului.

Produsele castigatoare vor fi anuntate in presa, dar vor primi mai ales recunosterea de Gustul Ales.

Mai multe informatii pe website-ul EXPO-Conferintei RO.aliment sau pe e-mail office@roaliment.ro.