66 de asociații din toată Europa se tem de sfârșitul liberei circulații a ambalajelor

Acesta este cazul pentru 66 de asociații care îndeamnă Europa să mențină piața unică drept temei juridic în domeniu.

0
315

În timp ce temeiul juridic al Directivei privind ambalajele și deșeurile din ambalaje ar trebui să evolueze, după cum pare să dorească Franța și Consiliul Europei, unii se tem de sfârșitul liberei circulații a ambalajelor în Europa, transmite Process Alimentaire.

În ajunul începerii negocierilor privind revizuirea pachetului pentru economia circulară, Organizația Europeană pentru Ambalare și Mediu (Europen) și alte 65 de asociații industriale din întreaga Europă au emis o declarație comună prin care solicită Uniunii Europene să mențină libera circulație a ambalajelor între țările membre.

Franța și Consiliul solicită renaționalizarea regulilor de ambalare

ambalaje1Baza juridică a Directivei privind ambalajele și deșeurile de ambalaje (94/62), afectată de pachetul „Economia circulară” aflată în prezent în curs de revizuire, se bazează în prezent pe ideea de piața unică (articolul 114). Aceasta înseamnă că fiecare țară membră este supusă acelorași reguli privind ambalarea în întreaga Europă. Franța și Consiliul European par să aibă intenția de a schimba acest temei juridic pentru a-l înlocui cu articolul 192 privind sănătatea și mediul. Pe această bază, un stat ar putea, de exemplu, să interzică vânzarea pe teritoriul său a produselor alimentare ambalate în carton reciclat sau în ambalaje care conțin bisfenol A.

Dorința de a legaliza excepția franceză pe bisfenol A?

În plus, poziția actuală a Franței în ceea ce privește bisfenolul A nu este, fără îndoială, lipsită de legătură cu această dorință de recâștigare a controlului legislației în domeniul ambalajelor. Franța a suspendat autorizația de utilizare a bisfenolului A în ambalajele alimentare la începutul anului 2015, când Europa susținea ideea unei limite specifice de migrație (0,05 mg / kg de furaj) și a unei doze zilnice tolerate (4 mg / kg corp / zi). Unele țări din Comunitate o consideră o formă de protecționism din partea Franței și o încălcare a liberei circulații a mărfurilor.

„Statele membre își vor trage singure un glonte în picior în cazul în care vor contesta piața unică a ambalajelor pentru consum”, a declarat Hans Van Bochove, vicepreședinte pentru relații publice pentru  Coca-Cola European Partner.

Președintele Europen declara la rândul său că: „Riscăm să ne trezim destul de repede, cu un mozaic de reguli naționale care vor însemna sfârșitul liberei circulații a mărfurilor și începerea problemelor dintre statele membre.”

Virginia Janssens, CEO al Europen, a adăugat: „Susținem obiectivele de mediu ale pachetului economiei circulare, dar nu prin fragmentarea pieței unice obiectivele din acest domeniu vor fi realizate în mod colectiv.”

Un compromis ar trebui să vadă cu o zi înainte de sfârșitul verii

În mod concret, Comisia a propus revizuirea pachetului economiei circulare acum doi ani. Parlamentul a votat versiunea sa la începutul lunii martie 2017, păstrând piața unică drept temei juridic. Această versiune pare să se potrivească cu asociațiile care au semnat declarația.

Consiliul Europei încă discută pe această temă.

Va trebui să găsească un compromis între textul original, textul revizuit de Parlament și Consiliu, pentru a fi în conformitate cu Tratatul de la Lisabona. Aceasta va implica organizarea unei trilaterale (discuție închisă) al cărei rezultat ar trebui să apară a priori a doua zi înainte de sfârșitul verii.

Printre cele 65 de asociații se numără Asociația Română pentru Ambalaje și Mediu (ARAM) și AmCham EU.