Danone, Coca-Cola si Nestlé printre firmele care semneaza un angajament pentru ambalajele din plastic

0
104

Britvic, Danone, Coca-Cola, Nestlé si PepsiCo se numara printre cele peste 40 de companii care s-au angajat sa reduca deseurile de ambalaje din plastic in Marea Britanie, pana in 2025.

Pactul britanic pentru materiale plastice doreste sa elimine ambalajele inutile de plastic de unica folosinta prin reproiectare, inovatie sau alternative si sa se asigure ca toate ambalajele din plastic sunt reutilizabile, reciclabile sau compostabile. Alti parteneri ai proiectului includ Arla, Cranswick, Dunbia, Innocent, Lucozade Ribena Suntory si Unilever.

Obiectivele includ printre altele ca 70% din ambalajele de plastic sa fie reciclate sau compostate dupa utilizare. Companiile urmaresc, de asemenea, sa mareasca continutul mediu de plastic reciclat utilizat in recipientele din plastic cu pana la 30% pentru a sustine cererea de materiale reciclate.

Cu toate acestea, criticii spun ca toate aceste tinte sunt asumate voluntar si nu exista garantii ca ele vor fi indeplinite.

Materiale alternative, sticle cu greutate redusa si rPET
Fundatia Ellen MacArthur a lansat angajamentul ca parte a initiativei sale intutulata “New Plastics Economy”, initiativa ce va fi extinsa si in Chile in cursul acestui an.

Pactul, coordonat in Marea Britanie de Waste and Resources Action Programme (WRAP = Programul de actiune privind deseurile si resursele), reuneste companii, institutii guvernamentale si ONG-uri.

Printre mebrii din randul companiilor participante se numara detinatorii unor marci de produse alimentare si bauturi, producatori si comercianti cu amanuntul, precum si producatori si furnizori de ambalaje din plastic. Acestea sunt responsabile pentru punerea pe piata a mai mult de 80% din ambalajele din plastic vandute prin intermediul supermarketurilor din Regatul Unit, potrivit estimarilor WRAP, utilizand datele Valpak.

Directorul de marketing al Britvic, Matt Barwell, a declarat ca ambalajele sale din plastic, pentru bauturi sunt reciclabile in sistemul britanic si poarta pe ambalaj eticheta de reciclare pentru a incuraja consumatorii sa recicleze.

“In 2017 am eliminat 308 de tone de ambalaje primare din sticla de plastic din lantul nostru de aprovizionare prin mutarea produselor pe noile noastre linii de imbuteliere si prin realizarea unor sticle cu o greutate mai mica”, a spus el. “Privind viitorul ambalajelor, incercam in prezent sa folosim plasticul reciclat (rPET) in sticlele noastre pentru a ne ajuta sa atingem obiectivul nostru de a creste semnificativ cantitatea de rPET pe care o folosim”.

Leendert den Hollander, vicepresedinte si director general la Coca-Cola European Partners, a declarat ca au utilizat ambalaje din plastic reciclat cu o greutate redusa si ca au investit intr-o capacitate de reciclare in Regatul Unit.

“In strategia noastra de ambalare pentru Marea Britanie, ne-am angajat sa recuperam toate ambalajele noastre, astfel incat sa se recicleze mai mult si niciunul sa nu se transforme in gunoi si sa dublam cantitatea de plastic reciclat in sticlele noastre ajungand la un continut de 50% de plastic reciclat pana in 2020”.

Cresterea continutului de plastic reciclat si problema plasticului negru nereciclabil
Se va pune accentul in mod direct pe depasirea barierelor in calea cresterii cantitatii de continut reciclat in ambalaje noi, a dezvoltarii ambalajelor reutilizabile si a problemei plasticului nereciclabil negru.

Un alt accent este dependenta de pietele de export pentru reciclare – in prezent intr-un grad de 67%.

Directorul executiv WRAP, Marcus Gover, a declarat ca este o oportunitate de a regandi viitorul plasticului pentru a-si pastra valoarea si a reduce daunele cauzate de deseuri.

“Aceasta necesita o transformare pe scara larga a sistemului de materiale plastice si poate fi realizata numai prin reunirea tuturor actorilor din lantul alimentar, in cadrul unui angajament comun de a actiona. Acesta reuneste fiecare organism, afacere si organizatie cu vointa de a actiona pentru reducerea poluarii cu plastic.”

Comerciantii si industria
Retailerii care s-au inscris in program sunt Asda, Aldi, Lidl, M & S, Morrisons, Tesco, Sainsbury si Waitrose. Andrew Opie, directorul departamentului de alimentatie si sustenabilitate al British Consortium Retail, a declarat ca in centrul initiativei vor fi comerciantii cu amanuntul.

“Industria de retail din Marea Britanie este lider in protejarea mediului inconjurator, prin reducerea utilizarii ambalajelor din plastic de unica folosinta”, a spus el. “Vrem sa vedem o abordare holistica a mediului si a resurselor, mai degraba decat de a ne confrunta cu o rezolvare a fiecarei probleme separat, asa ca salutam aceasta abordare cuprinzatoare si oportunitatea de a colabora cu alte grupuri care doresc rezolvarea impreuna cu noi a acestor probleme”.

Companiile din domeniul productiei de ambalaje care participa la initiativa sunt Aquapak, Ecover, Greiner Packaging, Faerch Plast, Jayplas, Novamont, Plastipak, SABIC si Valpak.
Barry Turner, director pentru materiale plastice si ambalaje flexibile in cadrul British Plastics Federation (Federatia britanica pentru mase plastice) a declarat ca este necesara pastrarea mediul inconjurator intr-o stare cat mai buna pentru generatiile viitoare.

“Asteptam cu nerabdare sa oferim expertiza in domeniu, continuand in acelasi timp sa dezvoltam platforma pentru deseuri marine a BPF, cu scopul de a opri raspandirea deseurilor de plastic in oceanele noastre”.

Helen Munday, sef al departamentului stiintific al Food and Drink Federation, a declarat:

“Desi nu ar trebui sa pierdem din vedere rolul foarte important pe care il joaca ambalajul de plastic in protejarea si conservarea produselor alimentare, in lantul de aprovizionare cu alimente si bauturi, FDF recunoaste pe deplin ca trebuie sa se faca mai mult a obtine valoare din ambalajului utilizat, in special prin cresterea gradului de reciclare.”