Perspectiva actuala privind etichetarea nutritionala in domeniul bauturilor alcoolice.

0
777

In timp ce aproape fiecare produs alimentar ambalat trebuie sa aiba o eticheta nutritionala, indicand dimensiunea portiei si valoarile nutritionale oferite, pentru bauturile alcoolice nu exista o astfel de obligatie. Pete Martin, director de reglementare la firma de consultanta in domeniul etichetarii, Ashbury Labeling ofera o perspectiva actuala privind etichetarea nutritionala in domeniul bauturilor alcoolice.

Orice dietetician va va spune ca alcoolul este “zahar lichid”, cu o valoare nutritiva mica si este foarte usor sa se estimeze valoarea calorica pentru o sticla de bere, de vin sau de tarie. Actualul “razboi impotriva zaharului” si interesul general pentru o alimentatie sanatoasa se traduce prin faptul ca din ce in ce mai mult, consumatorii sunt mai dornici sa cunoasca valoarea nutritiva si calorica a tuturor alimentelor si bauturilor pe care le consuma.

Desigur, exista reguli si in domeniul bauturilor alcoolice cu privire la ce se poate si ce nu se poate sa contina o eticheta la o astfel de bautura. Producatorii si propietarii marcilor de bauturi alcoolice trebuie sa se asigure, de exemplu, ca prin eticheta lor nu se promoveaza sau nu se incurajeaza comportamente explicit sexuale sau ilegale ori consumul excesiv de alcool.

Cu toate acestea, etichetarea ingredientelor si a informatiilor nutritionale privind bauturile alcoolice care contin mai mult de 1,2% alcool este voluntara in Uniunea Europeana si in majoritatea pietelor mondiale. In prezent nu exista niciun regulament comun care sa reglementeze etichetarea bauturilor alcoolice pe intreg teritoriul UE, fiecare tara putand adopta orice legislatie in domeniu doreste.

Comisia Europeana a publicat un raport in primavara anului 2017 prin care solicita industriei bauturilor alcoolice sa elaboreze un cod de practica voluntar pentru a comunica consumatorilor ingredientele si informatiile nutritionale, fie pe eticheta, fie pe internet. Industria bauturilor are ca data limita anul 2021 pentru elaborarea unui astfel de raport, care sa prezinte progresele inregistrate.

Etichetarea nutritionala curenta aplicabila produselor alimentare impune comunicarea unui set de informatii precum: energie, exprimata in kilojuli si kilocalorii; grasimi, in grame, din care grasimi saturate, in grame; carbohidratii, in grame, din care zaharuri, in grame; proteina, in grame; sare, in grame.

Industria bauturilor a comunicat publicului larg, dar si autoritatilor despre faptul ca astfel de informatii au fost puse la dispozitia consumatorilor online prin intermediul codurilor QR sau al unor link-uri web (de exemplu, acest lucru este interesant daca este acceptat, deoarece principiul respectiv ar putea fi adoptat si in domeniul etichetarii produselor alimentare in general).

Convingerea specialistilor este ca industria berii si a cidrului va pune foarte curand la dispozitia consumatorilor astfel de informatii pe eticheta, dar industria vitivinicola este mai putin dispusa spre un astfel de demers. Grupul Euro Consumer nu a fost in favoarea acestui fapt, deoarece a considerat ca este prea devreme pentru o solutie web bazata pe faptul ca nu toata lumea are acces la internet si ca informatiile nutritionale ar trebui sa fie obligatorii pe ambalaj, ca si in cazul bauturilor racoritoare.

Multe supermarketuri indica deja in mod voluntar informatii nutritionale si despre ingrediente prin utilizarea unor indicii vizuale, cum ar fi simbolul femeii insarcinate si avertismente privind unitatile de consum de alcool.

Exista probleme suplimentare legate de utilizarea a cantitatii de 100 ml ca unitate pentru exprimarea valorilor nutritionale. In timp ce 100 ml trebuie sa fie afisate ca mijloc de comparatie, bauturile spirtoase, de exemplu, nu sunt consumate neaparat in cantitati de 100 ml sau multipli ai acesteia, astfel incat trebuie sa existe o indicatie a valorii nutritionale pe masura sau pe ”shot”. Acest lucru are apoi un impact asupra tuturor informatiilor nutritionale care se pot pune fizic pe eticheta tiparita.

Exista, de asemenea, consideratii practice in ceea ce priveste sectorul on-trade – cum vor comunica barurile si restaurantele valoarea nutritionala a consumului de alcool catre clientii lor sau ar trebui sa comunice astfel de informatii?

Pietele din afara Uniunii Europene au reguli diferite privind etichetarea nutritionala a bauturilor alcoolice si exista progrese noi.
In lumina reflectoarelor: reglementari pe trei piete ale UE

Germania
Adevarata bere germana include doar patru ingrediente, iar Germania cere ca repectivele ingrediente sa fie declarate pe ambalaj. Conform unei clauze de recunoastere reciproca, orice bautura fermentata produsa in afara Germaniei poate fi comercializata sub denumirea de “bere” in Germania, cu conditia ca aceasta sa fie comercializata in mod legal sub numele de “bere” in tara de fabricatie.

Avand insa in vedere reglementarea de mai sus, consumatorul poate vedea cel putin, din lista ingredientelor daca berea este o bere germana autentica sau importata.

Franta
In Franta exista dorinta de a spori vizibilitatea logoului obligatoriu pentru femeia gravida. Un nou logo extins, cu contrast mai mare, este in pregatire si este asteaptat pentru anul viitor.

Orientarile autoritatilor franceze privind etichetarea berii (incepand cu iulie 2017) cer aceeasi etichetare obligatorie ca Regulamentul UE privind FIC, fiind incurajata declararea listei de ingrediente.

Spania
Pentru bere si alte bauturi alcoolice cu un continut de alcool de peste 1,2% in volumul total, o lista de ingrediente nu este necesara din punct de vedere juridic, insa nu este neobisnuit sa gasiti o lista de ingrediente (si chiar informatii nutritionale) pe majoritatea etichetelor de bere de pe piata spaniola.

Berea fara alcool (alc. <1%) si alte bauturi amestecate cu bere, astfel cum sunt definite in legislatia nationala, nu sunt scutite de etichetarea nutrittionala a produsului lor daca alc. <1,2%. Standardele compozitionale spaniole privind berea au fost actualizate in 2016 pentru a include definitia acestor tipuri de beri datorita popularitatii crescande a acestora pe piata spaniola.

In opinia unor experti in domeniul reglementarii din Spania, producatorii de bere sunt mai deschisi sa furnizeze informatii privind ingredientele si informatiile nutritionale, nu numai pentru interesul consumatorilor, ci datorita profilului caloric redus al berii comparativ cu alte bauturi alcoolice si posibilitatii de a declara continutul acestora de minerale si vitamine.

In mod evident, tarile din UE isi construiesc deja deja propriile abordari, ce presupun insa, in prezent, doar o conformare voluntara si, prin urmare, este doar o chestiune de timp pana cand etichetarea nutritionala pe ambalaj devine lege.


De Pete Martin, director de reglementare, Ashbury Labeling