Fiecare deseu de ambalaj reutilizabil va costa sub 1 leu

0
131

Valoarea perceputa pentru fiecare deseu de ambalaj reciclabil va fi de sub 1 leu, a declarat, joi, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, la Europa FM.

“Saptamana viitoare va exista forma finala a proiectului privind taxa pe ambalajele reciclabile. O sa vedeti ca valoarea pentru fiecare ambalaj este de sub un leu pe bucata. Important este ca eu, cetatean Gratiela Gavrilescu, pot sa aleg daca dau din proprietatea mea deseul pe care il produc din ambalaje salubristului, daca ma duc la un colector sau daca ma duc la o cumparatura, la un anumit retailer si merg la instalatia de depunere a acestor deseuri de ambalaje, iar in schimbul lor primesc un tichet si dupa aceea merg la cumparaturi, la casa, si mi se scade din factura pe care o achit. Romanul este cel care va decide ce face cu proprietatea lui. Terminam, astfel, cu toata mizeria de pe albia raurilor si cu gropile de gunoi. Deci, saptamana viitoare vom avea intalnirea pentru prezentarea finala a actului normativ si in maxim doua-trei saptamani sa putem sa scoatem Ordonanta, intr-o sedinta viitoare de Guvern”, a afirmat Gavrilescu.

La jumatatea lunii martie, ministrul Mediului declara ca propunerile privind valoarea garantiei pe care cetatenii ar urma sa o plateasca la fiecare achizitionare de produs in ambalaj reutilizabil sunt de 0,5 – 0,6 lei/bucata.

“Trebuie sa avem foarte mare grija de ambalaje. Sper ca la finalul acestei saptamani sa avem o forma finala a ordonantei (ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deseurilor si a Legii nr. 249 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje – n. r.), dupa care sa o prezentam intr-un cadru amplu, asta insemnand toti factorii decidenti pe lantul de trasabilitatea a deseului. Sunt de parere ca suma de 2 lei (garantie pentru fiecare ambalaj reutilizabil – n. r.) cuprinsa in ordonanta nu poate fi in jurul acestei valori. Propunerile sunt undeva in jurul a 0,5 – 0,6 lei/bucata (drept garantie – n. r.)”, a sustinut Gratiela Gavrilescu.

sticleIn prezent, prin intermediul Ordonantei de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deseurilor si a Legii nr. 249 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje, se propune ca autoritatile administratiei publice locale sa aiba obligatia sa asigure colectarea separata pentru cel putin deseurile de hartie, metal, plastic si sticla din deseurile municipale.

In plus, in document se face referire la faptul ca operatorii economici care introduc pe piata nationala ambalaje reutilizabile sunt obligati sa introduca numai ambalaje reutilizabile care respecta cerintele esentiale privind caracterul reutilizabil al unui ambalaj, astfel incat acestea sa corespunda unor reutilizari multiple.

De asemenea, operatorii economici care introduc pe piata nationala produse ambalate in ambalaje primare reutilizabile sunt obligati sa aplice sistemul garantie pentru ambalajele respective la o valoare unitara de 2 lei/bucata, respectiv sa asigure preluarea ambalajelor reutilizabile de la utilizatori sau consumatori. Consumatorii isi pot recupera garantia platita la momentul achizitionarii ambalajului reciclabil atunci cand merg sa-l returneze.

In acest context, operatorii economici care comercializeaza catre consumatorii finali produse ambalate in ambalaje primare reutilizabile sunt obligati sa evidentieze distinct valoarea garantiei la indicarea pretului produsului oferit spre vanzare consumatorilor si sa informeze consumatorii asupra caracterului reutilizabil al ambalajului primar, respectiv a sistemului de preluare a ambalajelor primare reutilizabile si de returnare a valorii de garantie platita pentru acestea.

Mai mult, operatorii economici care comercializeaza produse ambalate in ambalaje primare reutilizabile sunt obligati sa primeasca ambalajele reutilizabile la schimb sau sa ramburseze, la solicitarea cumparatorului, valoarea garantiei.

Autoritatile administratiei publice locale au obligatia sa atinga, pana la 31 decembrie 2020, un nivel de pregatire pentru reutilizare si reciclare de minimum 50% din masa totala generata, cel putin pentru deseurile de hartie, metal, plastic si sticla provenind din deseurile menajere sau, dupa caz, din alte surse, in masura in care aceste fluxuri de deseuri sunt similare deseurilor care provin din gospodarii.