Suedpack

Suedpack este un partener al procesatorilor din industria cărnii de mai mult de 50 de ani în Germania și Elveția și, totodată, unul dintre liderii de prestigiu ai producătorilor de ambalaje în Europa și în lume.

Înființată cu mai mult de 50 de ani în urmă, firma Suedpack s-a dezvoltat an după an, ajungând în momentul de față una dintre firmele de renume în domeniul producătorilor de folii termoformabile, grație atât dedicației întregii echipe, cât și echipamentelor de înaltă tehnologie deținute de către aceasta.

Atât succesul nostru, cât și al clienților noștri este dependent de funcționalitatea ambalajului. Firma Suedpack se distinge prin inovațiile pe care le-a adus în acest domeniu, cum ar fi Multipeel®, Easypeal, ambalaj destinate coacerii sub presiune în cuptoarele cu microunde Ecovent®, ambalaje pasteurizabile și sterilizabile.

Diversitate pentru ambalaje inovatoare

Pentru a aduce un plus de valoare foliilor pe care le produce, Suedpack are în dotare două fabrici de tipărire a acestor folii, una în Germania, care tipărește în flexografie până la 11 culori, și o alta în Elveția, care tipărește în rotogravură până la 12 culori, departamente de grafică „in house” și departamente de procesare clisee sau tamburi de printare CTP (computer to plate).

Întrucât toate aceste folii trebuie să fie stabile chimic față de podusul de ambalat, materiile prime alese la producerea lor sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de siguranță, iar tipărirea lor se efectuează între straturi în sistem „sandwich”, astfel încât pe durata contactului acestor folii cu alimentele, substanțele chimice să nu migreze din material în alimente. Toate procesele de producție necesare realizării foliilor de ambalare sunt integrate în aceeași politică a calității, sunt controlate pe parcursul fluxului tehnologic, începând de la granula de polimer, până la obținerea foliilor laminate și coextrudate.

De la idee la produs finit

Datorită utilajelor performante deținute de grup, a experienței acestuia, a preselor de tiparire flexo- și roto- de ultimă generație, putem spune că punem în practică aproape orice idee a clienților noștri și toate acestea pentru ca produsul acestora să aibă întâietate atunci când se va găsi la raft.

În culori vii, printate flexographi sau rotogravura, pe folii metalizate sau cu fereastră demetalizată, aplicând un lac mat pentru a conferi o senzație plăcută atingerii ambalajului, acestea sunt doar câteva dintre oportunitățile de identitate vizuală pe care le putem oferi ambalajelor.

Utilizând prese de tipărire flex în până la 11 culori și prese de tipărire rotogravura în până la 12 culori, datorită dedicației întregii echipe, a experienței și know how-lui departamentului de prepress, putem face față cu success oricărei încercări din partea clienților noștri, principiul nostru de bază constând în a face totul ireprosabil înainte de a porni presa.

Proprietățile ambalajelor Suedpack: opțiuni și posibilități

Ambalajele uzuale produse de către Suedpack sunt foliile de plastic destinate ambalării în atmosferă MAP, atât pe mașini de termoformare, traysealere sau flowpack, cât și ambalaje cu structură PA/PE coextrudată, destinate ambalării în vid.

Foliile pot fi prevăzute cu bariere foarte mari la gaze, proprietăți Peel pentru desfacere facilă, lac anticondens, lac antistatic, proprietăți de resigilare și, nu în ultimul rând, proprietăți mecanice și transparență foarte bune, toate acestea datorate cercetărilor de-a lungul anilor, a reușitelor sau eșecurilor cărora le-au adus tribut atâția ani de cercetare.

Ambalarea produselor de carne de tip crud – uscat a suferit o creștere a popularității în ultimii ani, astfel încât Suedpack a venit în întâmpinarea procesatorilor de carne cu folii de înaltă barieră de tip flowpack și folii rigide transparente sau metalizate auriu/argintiu, destinate termoformării pachetelor în care se face ambalarea în mediu MAP sau ambalarea de tip Skin, când folia se lipește intim pe suprafața produsului și a caserolei. Avantajele utilizării foliilor Suedpack sunt eficiența și siguranța garantată a pachetelor formate, astfel încât costurile sunt reduse, prin diminuarea la maximum a rebuturilor la ambalare, cât și a mărfurilor depreciate în rafturile magazinelor.

Caracteristicile Generației Milenare

Spre deosebire de anii anteriori, când departamentele de marketing se focusau pe generația Baby Boosters, cei născuți în anii ’50 și generațiile X, Y, Z, cei născuți în preajma anilor ’70, care au acum 50 de ani și sunt aproximativ 50% din totalul populației în Europa în prezent, al cărui comportament de cumpărare era destul de predictibil și conservator brandurilor care s-au consacrat în opțiunile lor de consum și nu sunt dispuși să facă experiențe noi sau să schimbe anumite branduri, apare acum Generația Milenară, a cărei caracteristică fundamentală este cea de „brand agnostici”, care spre deosebire de generația menționată mai sus, e dispusă să schimbe un brand cu foarte multă usurință doar datorită unor proprietăți de funcționalitate mai bună a altui ambalaj.

Generația Milenară are un comportament impredictibil și este nestatornică în fața brandurilor, putem spune că dicteaza un nou tip de comportament, devine formatoare de opinie în comportamentul cumpărătorului actual și al copiilor lor, deoarece majoritatea îi vor influența prin puterea exemplului.

Această generație, cea Milenară, devine centrul de preocupare a departamentelor de Marketing deoarece, deși nu este atât de numeroasă ca Baby Bommers, are un comportament destul de drastic și penalizator, iar comportamentul lor va influența prin inducti comportamentul copiilor lor, care vor deveni cumpărătorii de mâine.

Altfel spus, putem realiza că, dacă până acum era relativ ușor să fidelizezi un cumpărător conservator, mai ales în cazul nostru, când piața din România s-a dezvoltat de la zero aproape în anii care au urmat anilor ‘90, comportamentul cumpărătorilor cizelându-se ușor an după an, plecând de la reclame media de genul „ciocolata pitic te face voinic…” și ajungând azi la cele mai elaborate reclame ale căror protagoniști pot fi și din categoria de persoane faimoase din istoria universală, cu bugete alocate asemenea scurt metrajelor, putem vedea cum comportamentul generației Milenarilor va revoluționa fundamental noua abordare a marketingului asupra comportamentului cumpărătorilor de astăzi și de mâine și, cu cât mai repede va începe să ne pese, cu atât mai mult vom putea evolua.

Câteva caracteristici ale Generației Milenare:

 • 20% dintre aceștia ies în oraș cel puțin o dată pe săptămână pentru a lua cina;
 • 23% dintre ei au cel puțin studii universitare;
 • 72% utilizează Facebook cu regularitate;
 • 80% dorm cu telefonul lângă pat;
 • 50% dintre ei vor fi dispuși să cheltuiască mai mult pentru produse tip convenience;
 • 60% dintre ei sunt dispuși să plătească mai mult pentru produse cu amprentă de carbon redusă;
 • toți sunt brand agnostici, adică schimba brandul preferat cu mare ușurință.

Una dintre caracteristicile predominante ale Generației Milenare este utilizarea cu precădere a simțurilor tactile, putând s-o numim „Fiber based generation”, adică sunt adepții ambalajelor mate, cu conotații artizanale sau vintage, care doresc să aibă în coș ambalaje care ne duc cu gândul la produsele bunicii.

Evident, bunica nu le ambala în ambalaje termoformate injectate cu gaz inert așa cum o facem noi azi, însă tipărirea unui patern de tocator din lemn pe folia de APET rigid a ambalajului îi va face pe aceștia să se ducă cu gândul la produsele bunicii, cu atât mai mult cu cât printul foliei superioare va fi mat și va imita senzorial rugozitatea hârtiei.

Printurile mate, pe lângă caracteristica de ambalaje vintage, mai au o caracteristică deloc de neglijat, caracteristica tactilă artizanală care determină cumpărătorul să ridice pachetul din raft și să-l mențină în mână preț de câteva secunde, iar dacă subconștientul cumpărătorului va fi plăcut impesionat de atingerea tactilă „prietenoasă” (adică dacă senzația vizuală mată va fi confirmată de senzația tactilă senzorială) e foarte puțin probabil ca acel ambalaj să ajungă din nou la raft, născându-se în subconștient dorința de a avea acel produs prietenos. 70% dintre receptorii senzoriali ai omului sunt în ochi, aceasta înseamnă că una dintre cele mai eficiente pâghii de determinare a dorinței de cumpărare este ambalajul produsului, crearea dorinței de cumpărăre este determinată de ținerea produsului în mână preț de câteva secunde, ridicarea și ținerea produsului în mână determinând senzația involuntară de proprietate și manipulând subconștientul precum glutamatul în cazul hipotalamusului, prin confimarea senzației vizuale de către cea tactilă. Reciproca e la fel de adevarată, dacă dorim să nu avem un coș prea voluminos, va trebui să ne abținem să mai ridicăm produse din raft.

Metaforic vorbind, jumătate din drumul către farfuria noastră l-a parcurs produsul doar prin simpla ridicare de pe raft și aceasta a fost posibilă datorită ambalajului prietenos și funcțional pe care acesta îl are.

Alte caracteristici deloc de neglijat ale consumatorilor:

 • 66% dintre consumatori încearcă un nou produs deoarece ambalajul acestuia le-a captat atenția;
 • 60% dintre consumatori cumpără același produs repetitiv datorită funcționalității ambalajului;
 • 59% dintre consumatori compară ambalajele produselor între ele pentru a lua decizia de cumpărare;
 • 50% dintre consumatori au schimbat un brand din cauza ambalajului.

În cuantumul procentelor evidențiate mai sus, se poate confirma statistic importanța unui ambalaj în promovarea produsului pe care îl conține (mai mare de 50%).

Milenarii dictează moda pentru eticheta de mâine:

 • folosesc telefonul multitasking în timp ce cumpară, preferă produse calitative și cu design ecofriendly, produse tip convenience;
 • citesc informațiile nutriționale și folosesc telefoanele pentru obținerea altor informații prin scanarea codurilor QR, în cazul în care acestea există.

Mai mult de 50% dintre articolele produse în Europa sunt ambalate în plastic, ambalajele din plastic având opondere de cca 17% din volumul materialelor de ambalat. Cel mai important factor în reducerea amprentei de carbon este contribuția importantă pe care acesta îl are în reducerea costurilor, prin funcția sa de protecție asupra alimentelor.

Trenduri și caracteristici ale ambalajelor flexibile impuse de comportamentul de piață:

 • resigilarea – este o caracteristică mult mai utilizată decât în anii anteriori;
 • înalte bariere la gaze pentru folii transparente versus foliile metalizate utilizate înainte, noi valențe către aplicații m/w;
 • sterilizarea – noi valențe de pasteurizare pentru pet-food și tuna fish care azi încep să fie sterilizate în caserole din plastic și înlocuiesc conservele de tablă sau sticlă;
 • mai multe straturi în coextrudare – asigură un control mai precis al grosimii straturilor și crește bariera foliilor prin creșterea numărului de interfețe prin care un permeat trece, crește siguranța barierelor funcționale prin posibilitatea dublării acestora în interiorul structurilor;
 • crearea diferitelor forme pentru ambalajele flexibile – o încercare în ceea ce privește ținerea sub control a pierderilor de material pentru profile diversificate;
 • mai multe ambalaje sterilizabile la temperaturi înalte – produsul este sterilizat în autoclavă. Sunt mai ușor de deschis decât ambalajele metalice sau cele din sticlă, au un impact asupra mediului mult mai redus, pierderile datorate spargerii sunt reduse substanțial, geometria pachetelor fiind în general plată, temperatura de sterilizare în centrul produsului este atinsă într-un interval de timp mai redus decât la sterilizarea în conserve, fapt care face ca tratamentul termic aplicat să fie mai puțin agresiv, conferind produsului un gust mai bun;
 • sustenabilitatea ambalajelor flexibile îmbracă noi forme – reciclabilitatea ambalajelor este un aspect al sustenabilității acestora și este determinat de înlăturarea acestora la sfârșitul ciclului de viață. Amprenta de carbon a ambalajelor ia în considerare mai mulți factori, salvarea costurilor atât în producție cât și pe durata transportului acestora, un camion plin de role de folie flowpack necesară ambalării în pungi stand up este echivalentul a 15 camioane pline de caserole/ containere rigide necesar ambalării unui același volum de produs. Alte salvări de costuri provin din etichetare, capace, ambalaj secundar și terțiar necesar paletizării mărfurilor;
 • ambalajele au o pondere de 1,7% în amprenta de carbon în UE. Ambalajele din plastic au o pondere de doar 0,6%. Nu s-a luat în calcul beneficiul pe care acestea îl aduc în prevenirea pierderilor de produse alimentare. Substituirea ambalajelor de plastic cu alte materiale alternative nu ar face decât să crească amprenta de carbon pentru această industrie;
 • Ținând cont de balanța emisiilor de carbon, se poate spune că utilizarea ambalajelor din plastic, prin prelungirea termenului de valabilitate și prevenirea degradării produselor, aduce beneficii de cinci ori mai mari decât cuantumul de emisii obținute la producerea și recuperarea acestora.