Germania domină în sectorul echipamentelor de ambalare

Cererea externă i-a ajutat pe producătorii germani de echipamente pentru industria alimentară să-și extindă producția, pentru al șaselea an consecutiv, generând 13,5 miliarde € în 2015.

0
491

 

Producția de mașini și echipamente de ambalare și prelucrare a produselor alimentare a crescut cu 4% în 2015, potrivit datelor de furnizate de VDMA Meat Processing Machinery Technology Group. Aceasta este o veste deosebit de bună pentru acest sector, având în vedere că, per total, industria de utilaje și echipamente pentru industria prelucrătoare a stagnat în 2015.

Industria echipamentelor pentru  ambalarea produselor alimentare din Germania este a patra ca mărime dintre cele 34 de sectoare industriale ale renumite industrii constructoare de mașini și echipamente din Germania, iar exporturile au reprezentat aproximativ 86% din cifra sa de afaceri de 13,5 miliarde €.

Motorul creșterii

hartie1Cu o cotă de piață de 28%, Germania este lider mondial în exportul de mașini și echipamente de prelucrare a cărnii, în conformitate cu datele corespunzătoare anului 2014 furnizate de VDMA. Olanda (cu o cotă de piață de 23%) este a doua în ceea ce privește exportul mondial de mașini și echipamente de prelucrare a cărnii, SUA și Italia (cu 7%) ocupă împreună locul al treilea, iar Austria se bucură și ea de acapararea unei cote de piață de 5%, în vreme ce restul de 30% din exportul mondial de mașini și echipamente de prelucrare a cărnii este dat de alte țări ale lumii.

Dispunând de o cerere puternică venită atât de pe piața internă, cât și de peste hotare, sectorul mașinilor și echipamentelor de prelucrare a cărnii german a realizat o producție de circa 1 miliard de € în 2015.

“Sectorul mașinilor de prelucrare a cărnii este unul dintre motoarele de creștere ale industriei de utilaje și echipamete pentru industria alimentară, iar cererea continuă să fie puternică, “, a spus Klaus Schroter, președinte al VDMA, la o conferință de presă, la Frankfurt. “Consumul global de carne este în creștere, gama de produse din domeniul ”produse comode” este în creștere, iar cantitatea de carne prelucrată efectiv – și, astfel, valoarea adăugată – este, de asemenea, în creștere.

 

Problema rusă

”Noi trebuie, totuși, să ne concentrăm mai mult asupra piețelor volatile. Crizele politice și economice ne-au lovit mult mai tare decât de fluctuațiile ciclice obișnuite – și acest lucru este valabil mai ales dacă ne gândim la piața rusă”, a declarat Schroter.

food_packagingExporturile germane de echipamente de prelucrare a cărnii în Rusia au scăzut cu aproape 50% din 2014. Exporturile au scăzut cu 15% în 2015, comparativ cu 2014, iar acest declin a fost precedat de o diminuare cu aproape o treime a relațiilor comerciale în 2014. Cu toate acestea, scăderea exporturilor de echipamente de prelucrare a cărnii pe piața rusă a fost mai puțin rezultatul evoluției situaţiei politice din Rusia, având de-a face mai mult cu fluctuațiile cursului de schim ​​euro-rublă și cu deprecierea acesteia din urmă, ceea ce a întârziat o serie de proiecte de investiții profitabile.

Dar, luând în calcul  nevoia tot mai mare a Rusiei de a-și moderniza parcul de mașini de prelucrare a cărnii, Schroter declarat că se așteaptă ca întârzierile înregistrate în realizarea unor proiecte de investiții să dispară în următorii doi ani. Prin urmare, dacă din embargoul rus se poate desprinde o primă veste bună, o altă veste bună pentru sector este aceea că exporturile germane de mașini și echipamente pentru prelucrarea cărnii destinate pieței ruse au fost compensate din plin de expansiune comerțului pe alte piețe internaționale, în creștere cu 10% per total.

“Pentru industria noastră, Uniunea Europeană este cea mai stabilă regiune din punctul de vedere al vânzărilor. America de Nord a rămas o regiune de încredere de-a lungul anilor pentru exporturile noastre, iar Asia și America Latină devin tot mai importante, “, a adăugat Schroter.