Inovație ce ar putea revoluționa industria ambalajelor alimentare

0
31

Mimica a creat o etichetă – numită Mimica Touch (fostă Bump Mark) – care arată într-un mod inovator că produsele alimentare au expirat.

Compania pretinde că noua tehnologie va revoluționa industria ambalajelor alimentare și va reduce impactul deșeurilor alimentare asupra mediului.

Eticheta bio-reactivă care arată consumatorilor atunci când alimentele lor au devenit improprii pentru consum, folosește simțul tactil pentru a oferi respectiva indicație.

Eticheta se află pe ambalaj și produce umflarea unei anumite părți a acestuia, atunci când alimentele au început să se strice.

Potrivit lui Laurence Kayson, director de dezvoltare a afacerilor la Mimica, consideră că printr-o abordare corectă, folosindu-se senzorii, problema codificării deșeurilor alimentare se poate rezolva folosind date inteligente. Kayson va vorbi mai mult despre această problemă la Congresul mondial AIPIA (Active & Intelligent Industry Association) – Congresul mondial pentru ambalaje inteligente 2017, care va avea loc la Amsterdam, în perioada 2-3 noiembrie.

„Mimica Touch este un produs bazat pe date care utilizează un model biologic pentru a arăta în timp real efectul cumulat al schimbărilor ce au loc în produsele alimentare ambalate, fără a fi nevoie de un dispozitiv de citit”, a spus el.

Practic, modificările care se petrec în alimente se produc și în gel, care este, de asemenea, o materie vie (biologică).

Bump Mark a fost creată inițial de Solveiga Pakstaite, un student la design industrial și tehnologie de la Brunel University din Londra. Mimica Touch este acum o etichetă ce arată expirarea alimentelor, în curs de brevetare, care reacționează la mediul înconjurător și furnizează informații tactile.

Modul de funcționare al etichetei se bazează pe gelul din interiorul Mimica Touch, care este făcut dintr-un produs secundar din industria alimentară: gelatina.

Schimbări de temperatură

Deoarece este un aliment în sine, se comportă în același mod în care produsele alimentare ambalate se comportă, compoziției moleculare. Gelul reacționează la schimbările ce se ptrec în alimentele ambalate și la schimbările de temperatură din lanțul de distribuție. Acestea se traduc în schimbări ale alimentelor la nivel molecular care se traduc apoi în informații tactile pentru utilizator.

Mimica Touch a fost concepută pentru a fi utilizată în echipamentele existente de ambalare – este un ambalaj mic, format dintr-o tavă din plastic și o peliculă de acoperire cu gel în interior.