Un start-up franțuzesc pune într-o lumină nouă murăturile

0
244

website builder

Start-up-ul francez La Note Bio pune în valoare tendința consumatorilor de a cere tot mai mult produse alimentare sănătoase, punând într-o lumină nouă varza murată tradițională franceză (din Alsacia).

„Folosim o tehnică ancestrală pentru a face acest produs, iar fabrica de varză murată în care ne aflăm există de trei generații, astfel încât avem foarte multă experiență în domeniu”, a declarat co-fondatorul Jacky Biard pentru FoodNavigator la expoziția NatExpo din Paris. „Ceea ce am vrut să facem a fost să luăm această metodă și să o aplicăm la diferite legume, dar și să condimentăm diferit, astfel încât oamenii să nu trebuiască să o mai mănânce doar gătită.”

Vânzarea acestor produse în borcane mai mici face produsele mult mai accesibile publicului larg, a adăugat el.

La Note Bio a fost fondată de Jean-Luc Meyer, directorul producătorului francez de produse ecologice Meyer Wagner (cu sediul în orașul alsacian Krautergersheim, care conține în denumire, cuvântul german pentru varză) și Jacques Biard, care a lucrat în calitate de inginer consultant specializat în inovații pentru dezvoltare durabilă. Folosind finanțări de la Meyer Wayner, Biard și Meyer au creat La Note Bio în noiembrie 2016 și au lansat primele produse în luna ianuarie a acestui an. Biard a declarat că firma a luat o decizie conștientă de a nu utiliza denumirea „choucroute” pe ambalaj – cunoscută mai bine de vorbitorii englezi decât termenul similar german pentru varza murată (sauerkraut) – pentru că, pentru francezi, numele este sinonim cu varza tocată preparata cu carnați si carne conservată, un produs tipic din regiunea estica a Franței, Alsacia.

„Majoritatea oamenilor o mănâncă gătită, ceea ce distruge bacteriile lactice care oferă efecte probiotice efective. De asemenea, cunosc doar choucroute, adică atunci când varza fermentată este servită ca un acompaniament pentru carne. Vrem ca oamenii să descopere aceste legume și din multe alte motive”.

Beneficii naturale pentru sănătate

„În special în rețelele organice, oamenii devin tot mai conștienți de bacteriile bune care sunt prezente în mod natural în intestin și care sunt benefice digestiei. Oamenii doresc, de asemenea, să obțină beneficii de sănătate în mod natural, prin hrana lor, mai degrabă decât prin suplimente”, a spus el.

Gama conține patru soiuri de legume simple – morcov, varză și morcov, păstârnac și varză roșie – și trei soiuri condimentate: „asiatic” cu semințe prăjite de susan și sos de soia; „Indian” cu turmeric și stafide și „Mistral” cu ierburi Provence. De asemenea, a lansat recent ravioli umplute cu legume. Lista ingredientelor pentru soiurile de legume simple este scurtă: legume, apă și sare.

„Bacteriile lactice se dezvoltă în mod natural, în timpul procesului de fermentare, care poate dura până la șase săptămâni”, a explicat Biard.

În comerțul cu amănuntul borcanele cu aceste legume se vând cu prețuri cuprinse între 3,40 si 3,70 euro, produsele fiind disponibile în prezent în magazinele ecologice din estul Franței , inclusiv în Biocoop, cel mai mare retailer ecologic din țară. Cu toate acestea, Biard a spus că este încrezător că, datorită ratei rapide de creștere a pieței organice din Franța de 15-20%, aceste produse vor fi urmate și de altele.

Regiunea Benelux este deosebit de interesantă pentru posibilele oportunități de export, a adăugat el.

La Note Bio îi sfătuiește pe comercianții cu amănuntul să păstreze legumele lactate fermentate pe raft timp de 45 de zile la 4°C.

„Lactofermentația este o formă naturală de conservare, așa că durează mai mult decât aceasta, dar aromele continuă să se dezvolte, așa că sugerăm păstrarea la 4°C pentru stabilizarea gustului.”

Următorul pas pentru dezvoltarea start-up-ului este dezvoltarea mai multor arome. Biard dorește să profite de popularitatea kimchi-ului, versiunea coreeană a verzei fermentate cu chili, pentru dezvoltarea unui produs iute.