PET-uri de la PTI, cu mai putina energie

0
555

Plastic Technologies Incorporated (PTI) lanseaza o initiativa pentru a-i ajuta producatorii de sticle PET de a-si reduce costurile cu energia.

Producatorii de sticle PET, PTI si Air Power USA – specialisti in tehnologiile cu aer comprimat- au incheiat un parteneriat pentru a crea un program de audit energetic destinat sa diminueze costurile de energie in procesul de formare a sticlelor PET prin suflare.

Donald Miller, vicepresedinte al departamentului de servicii tehnice al ITP a declarat: “Intr-o lume preocupata din ce in ce mai mult de protejarea mediul inconjurator, companiile se intrec in a reduce greutatea sticlelor de plastic sau a altor ambalaje, dar tot ele scapa din vedere pierderile semnificative de energie care se produc atunci cand ruleaza echipamentul. In functie de cat de multa energie se consuma ineficient, eficientizarea consumului poate fi o ”mina de aur” pentru disponiblizarea unor resurse financiare. In cazul in care sunt implicate mai multe fabrici, economiile de energie se pot ridica usor la peste un milion de dolari anual”, a adaugat Miller.

Tehnologia vine in sprijinul imbuteliatorilor din SUA

PTI declara ca a redus costurile energetice pentru mai multi producatori de sticle PET din America de Nord, iar acum isi propune sa extinda initiativa in America de Sud si Europa. In acest sens, PTI a furnizat doua studii de caz pentru FoodProductionDaily.com pentru a arata economiile realizate de doua firme americane al caror nume nu a fost insa dezvaluit, economii estimate la 500.000 $ si respectiv 179.000 $ anual.PET_4

Echipamentele de turnare prin suflare, ce realizeaza dilatarea dozelor de plastic, consuma o cantitate mare de energie – energie electrica necesara pentru a procesa materiile prime si a produce aerul comprimat – pentru fabricarea sticlelor PET.

“Cheia pentru crearea unui program de succes, de reducere a consumului de energie este aceea de a lua in considerare cerintele legate de parametri de furnizare a aerului si ai cererii de aer [pentru echipamentul de turnare prin suflare], in acelasi timp. In trecut, companiile au avut tendinta de a se concentra asupra acestor domenii separat, si nu in mod concertat in acelasi timp”, a spus Miller.

PTI produce modele cu imbunatatiri sugerate

PET_5PTI efectueaza operatiunile de audit si evalueaza imbunatatirile care pot fi facute. Apoi redacteaza un raport de analiza cost-beneficiu, care poate fi folosit ca model pentru imbunatatirile propuse. Compania declara ca cea mai mare cantitate de energie este consumata atunci cand materialele sunt convertite dintr-o forma bruta in produsul finit sau semi-finit.

“In cazul ambalajelor reincalzite, formate prin suflare, procesul de injectare (transformarea rasinii in preforma) si apoi procesul de formare prin suflare (transformarea preformei in sticla PET) consuma cantitati mari de energie. Prin urmare, exista o sansa reala de a reduce costurile de operare in cazul in care energia este consumata doar intr-un singur proces de formare a PET-ului si nu mai sunt necesare reincalziri succesive pentru a crea produsul finit corect”, a declarat Ron Puvak, director de marketing la PTI.

PTI are sediul in Ohio si are birouri la Geneva. A fost fondata in 1985 pentru a dezvolta tehnologia PET.