Planuri de reciclare pentru PET-urile opace

Scopul lor este de a produce noi sticle de lapte, din sticlele utilizate, urmărind reciclarea a 50% dintre PET-urile opace.

0
306

Paprec, cea mai importantă companie de reciclare a materialelor plastice din Franța, și Laiterie Saint-Denis (LSDH) au creat un joint venture pentru realizarea unui canal de reciclare dedicat PET-urilor opace, anunță Process Alimentaire.

Alerta venită de la Food Waste, de la începutul anului 2017, privind lipsa de reciclabilitate a PET-urilor opace și reacția fostului ministru francez al ecologiei, Ségolène Royal, au provocat reacția industriei. Acest lucru este evidențiat prin crearea unui joint venture între Paprec, liderul reciclării materialelor plastice din Franța și Laiterie Saint-Denis (LSDH), pentru a crea un canal de reciclare dedicat PET-ului opac. Proiectul este ambițios deoarece, până în prezent, rata de integrare a PET-ului reciclat nu depășește 25%, dacă vorbim de PET-ul transparent.

Primele sticle PET opace cu 50% rPET până la sfârșitul anului 2017

Cei doi parteneri au răspuns, de asemenea, împreună cu grupul de distribuție Carrefour, la una dintre cererile de proiecte lansate de Eco-Emballages pentru crearea unui proiect-pilot. Acest lucru va permite testarea la scară industrială de această dată a fezabilității tehnice și economice a proiectului lor deja evaluat în laborator. Ambiția tuturor părților interesate este aceaa a comercializării primelor sticle de lapte Carrefour în PET opac reciclat până la sfârșitul anului 2017 – începutul anului 2018.

Alți participanți activi în acest proiect includ producătorii de preforme, furnizori LSDH, și anume SGT și PDG Plastics, la fel ca și un alt utilizator industrial al acestor sticle, și anume Laiterie Saint-Père.

Paprec se angajează să recupereze toate sticlele PET de alimente opace, știind că doar o sticlă din două plasate pe piață este introdusă în prezent de către gospodării în circuitul de colectare a deșeurilor selective. Sortarea se vor desfășura în centrul deținut de companie în orașul Rennes, iar reciclarea se va face în unitatea din Limay.

Dezvoltarea economiei circulare și evitarea plății suprataxelor privind contribuțiile la Fondul de Mediu

„După ce am facut preformele de catre unul dintre furnizorii nostri, vom face noi sticle de la cele recuperate in colectia selectiva. Sticlele noastre de lapte vor avea o a doua viață: acesta este un cerc virtuos real, emblematic al economiei circulare complete pe care avem ambiția să-l construim”, continuă Emmanuel Vasseneix, președintele grupului LSDH.

„Reciclarea s-a aflat într-un impas, odată cu creșterea PET-ului opac în fluxul de ambalaje. Substanțele utilizate în PET-ul opac nu fac posibilă integrarea sa în lanțurile de prelucrare a deșeurilor de mase plastice existente pentru PET-ul colorat, spune Sébastien Petithuguenin, CEO al Paprec Recyclage. Bucla închisă pe care intenționăm să o dezvoltăm reprezintă o un mod de rezolvare al acestei dificultăți: și garantează o capacitate perenă de a folosi materialul respectiv într-o mulțime de aplicații.”

Trebuie amintit că dincolo de presiunea presei, o amenințare de natură economică planează, de asemenea, asupra utilizatorilor de PET opac, din moment ce eco-organismele (Eco-Emballages și Léko) vor aplica o suprataxă, din 2018 la contribuția ecologică deșeului de PET opac. Acesta din urmă este un element, care, alături de dorința de a acționa pentru mediu, este suficient de descurajant pentru a găsi alternative cât mai repede posibil.