Volatilitatea prețurilor agricole nu poate influența stabilitatea prețurilor de consum la alimente

0

Observatorul prețurilor și marjelor (L’Observatoire de la formation des prix et des marges), prezidat de economistul Philippe Chalmin, își reiterează observația: există o discrepanță izbitoare între volatilitatea prețurilor la produsele agricole și stabilitatea prețurile de consum ale alimentelor, remarcă Process Alimentaire.

Anul 2016 va ilustra încă o dată epoca instabilității care predomină pe piețele agricole de la dispariția instrumentelor europene de reglementare. Ultimul, sistemul de cote la zahăr, va dispărea în acest an, la 30 septembrie.

Printre cele mai importante momente ale anului 2016 se numără scăderea prețurilor la cereale, reducerea în Franța numărului de operatori agricoli cu recolte slabe, deconectarea prețurilor între alimentele furnizoare de proteine și grăsimile din lactate, revenirea neașteptată a prețului untului sau creșterea prețurilor la carne de porc în a doua jumătate a anului, după reluarea achizițiilor de către China.

„Această volatilitate a prețurilor materiilor prime agricole este acum o parte a vieții cotidiene a lanțurilor agroalimentare franceze”, a declarat economistul Philippe Chalmin, care prezidează Observatorul pentru formarea prețurilor și a marjelor pentru produsele alimentare.

Ultimul său raport arată, de asemenea, decalajul dintre această instabilitate din amonte și prețurile de consum ale alimentelor la raft. Economistul este uimit de acest contrast.

„Consumatorul este mai puțin conștient de această instabilitate, în condițiile în care prețurile la alimente, în Franța au arătat în ultimii ani o stabilitate surprinzătoare”, observă el.

Producătorii sunt în mod clar cei mai afectați de această situație. Astfel, pentru toate produsele agricole combinate (inclusiv cele nesupravegheate de Observator), prețurile medii ale producătorilor agricoli au stagnat (+ 0,3% în 2016 față de 2015) și, în unele cazuri, nu au fost suficiente pentru acoperirea costurilor de producție.

În ceea ce privește industria, o nouă scădere a prețurilor se înregistrează pentru al treilea an consecutiv (-1,5%), chiar dacă prețurile la alimente au crescut cu 0,7% față de 2015.

Datele ascund însă realități diferite și trebuie analizate pe o bază sectorială.

Produsele lactate: o nouă reducere a prețurilor producătorilor

consum lactate1Prețul producției de lapte a scăzut cu 7,3% în 2016 (după un -14% în 2015). Laptele colectat în 2016 a fost plătit cu 0,31 € / kg. Prețurile de producție au scăzut, de asemenea, cu 3% pentru produsele destinate comerțului cu amănuntul și cu 4% pentru untul și laptele praf industrial. De exemplu, prețul pentru iaurtul simplu la poarta fabricii a fost de 1,15 EUR / kg (-6%), al cașcavalului Emmental la 4,43 EUR / kg (-4%) și a brânzei Camembert de 4,51 EUR / kg (-3%). Prețurile cu amănuntul fără TVA au fost 1,46 € / kg (stabil), 6,52 € / kg (stabil) și 5,86 € / kg (-2%). Pentru Observator, scăderea costului materiilor prime apare doar parțial transmisă de către industrie spre distribuție și apoi de către aceasta către consumator.

Carnea de vită: producătorii suferă

Prețurile la producător au scăzut cu 4% pentru bovinele adulte și vițeii din cauza efectului colateral al crizei lactatelor (mai multe sacrificări de vaci de lapte). Pentru Observator, scăderea prețului de intrare nu a fost transmisă în aval. Pentru carnea de vită, costul carcasei la intrarea abatorului este de 3,22 € / kg (-6,5%). O mișcare care nu se regăsește în aval: 5,06 € / kg pentru industrie (materia primă) și 7,05 € / kg în distribuție en-gros, fără TVA).

Carnea de porc: creșteri nedeclarate

Sectorul de porcine a cunoscut o creștere de 3% a prețurilor de producție în 2016, datorită noului impuls venit de la cererea de pe piața chineză. Prețul carcasei era în 2016 de 1,45 € / kg (+ 3,5%). Prețul pulpei(UVCI), a cărnii de pe coaste și a mușchiulețului a rămas aproape stabil la 3,59 € / kg, față de prețul de vânzare cu amănuntul de 5,7 € / kg. Pe de altă parte, prețul șuncii a urcat cu 6,5%, ajungând la 2,43 € / kg, dar în industria cărnii, prețurile au crescut cu mai puțin de 2%, pentru a ajunge pe raft la 10,61 € / kg (+1,6%).

Carne de pasăre: industria își compensează marjele

Prețul cu amănuntul al articolelor urmărite de Observator este în scădere la pui întreg și la carnea de pui. Astfel, în magazine, prețul fără TVA al unui piept de pui UVCI este de 8,85 EUR / kg, o scădere de 2,5%. La poarta abatorului (după sacrificare și tăiere), prețul a scăzut cu 3,5% până la 5,33 € / kg, iar la intrarea în abator, costul cărnii de pui a rămas aproape stabil la 1,29 EUR / kg.

Somon afumat: industria absoarbe costul în creștere al materiilor prime

Potrivit raportului, creșterea amețitoare a costului somonului proaspăt a fost compensată pe deplin de legătura dintre cei care prind peștele și industrie, care și-a menținut prețurile de vânzare. Prețurile la somonul proaspăt au crescut în 2016, ajungând la 6,04 € / kg, cu o creștere de peste 30%. În ceea ce privește industria, prețul somonului afumat a rămas remarcabil de stabil la 22,85 € / kg. Pe de altă parte, prețul cu amănuntul, fără TVA, a crescut ușor (+ 2,7%) până la 28,02 EUR / kg.

Pâine: prețuri mai mici la materiile prime

Pentru al treilea an consecutiv, Observatorul observă o scădere a prețurilor de producție la grâul moale la 0,15 EUR / kg (-12%). Prețul făinii pentru brutăria artizanală scade, de asemenea (-4%). Prețul mediu al baghetei obișnuite rămâne stabil la 3,29 € / kg (prețul grâului reprezentând doar o mică parte).