Preocupari pentru protectia mediului, legate de ambalajele pentru comercializarea carnii de pasare

0
1291
laborator

Limitarile legate de sustenabilitatea ecologica a polipropilenei – un material plastic utilizat in mod obisnuit pentru ambalarea carnii de pasare – a determinat producatorii din toata Europa sa se reorienteze catre ambalaje PET.

Producatorii de ambalaje pentru comercializarea carnii, din Europa si comerciantii cu amanuntul sunt in cautarea unor ambalaje din plastic mai prietenoase cu mediul, care sa ajute in acelasi timp si la maximizarea vanzarilor.

plastic2Limitarile utilizarii polipropilenei, in ceea ce priveste performanta sa de oprire a patrunderii aerului atmosferic si a agentilor patogeni si in ceea ce priveste atractivitatea acesteia la raft, au crescut cererea europeana pentru ambalaje mai sustenabile, arata producatorul de ambalaje pentru produse alimentare, Linpac.

“Schimbarea stilului de viata al consumatorilor si constientizarea sporita din partea acestora a problemelor de mediu, precum cea a deseurilor alimentare si a ambalajelor, se afla in spatele trecerii de la polipropilena (PP) la ambalaje de tip Rfresh PET”, a declarat Alan Davey, director de inovare la Linpac.

plastic4Ambalajele Rfresh PET sunt produse in proportie de 95% din plastic reciclat. Un alt beneficiu al acestui ambalaj, legat de protectia mediului, tine de capacitatea sa de a permite sigilarea tavitelor la temperaturi reduse, utilizandu-se astfel mai putina energie si contribuind astfel la imbunatatirea amprentei de carbon. Pentru a sigila aproximativ 70 milioane de tavi din polipropilena, la 200 de grade sunt necesari aproape 200.000 de wati (w) de energie, in comparatie cu 131.000 wati pentru a sigila aceeasi cantitate de tavi PET la 150 de grade.

“La sfarsitul duratei lor de utilizare, tavile din rPET pot fi reciclate si introduse inapoi in lantul de ambalare. Acest lucru nu este valabil si in cazul tavitelor din PP (polipropilena), care sunt utilizate in mod obisnuit si in ambalarea mai multor tipuri de produse nealimentare – de exemplu, a produselor chimice pentru gradina – fapt care, in cazul in care ajung din nou in acelasi lant de reciclare pot contamina fulgii de PP, facandu-le improprii pentru o utilizare ulterioara in ambalarea produselor alimentare.

plasticDavey a declarat ca ambalaje PET au devenit din ce in ce mai mult o “alegere populara” pentru ambalarea carnii de pasare, dar toate beneficiile pe care le aduce folosirea lor in comparatie cu ambalajele din polipropilena “sunt doar la inceputul recunoasterii lor de catre procestaori si comerciantii cu amanuntul”.

Impachetarea ”clean” creste vanzarile

In afara de beneficiile legate de protectia mediului, aferente ambalajelor din PET, Davey a subliniat faptul ca “este evident” ca tavitele rPET ar putea ajuta la maximizarea vanzarilor deoarece consumatorii sunt mai capabili de a verifica starea proaspata a carnii.

“Performanta amblajului ca bariera pentru oprirea patrunderii la produs a aerului atmosferic si a agentilor patogeni creste cu pana la 50 de ori atunci cand se utilizeaza ambalaje rPET”, a adaugat el.

“Lantul de aprovizionare devine mai complex, astfel incat este imperios necesar ca ambalajele sa ajute mai bine la pastrarea prospetimii produsului, astfel incat carnea de pasare sa para mai apetisanta odata ce ajunge pe raftul supermarketului”.

plastic9Davey a declarat de asemenea, ca pentru ca “schimbarea sectorului ambalajelor carnii de pasare” sa fie ireversibila si sa cuprinda intreaga piata mondiala de gen este necesar ca o serie de ”factori critici” precum realizarea unor tipuri inovatoare de design a ambalajelor si a unor modele grafice atragatoare, sa se manifeste cat mai pregnant.