RAPORT: Piata ambalajelor din sticla este “stabila”, dar inca se confrunta cu provocari specifice

0
969

Industria europeana (UE) a ambalajelor din sticla pentru produse alimentare si bauturi a crescut, atingand  in prezent un nivel de echilibru, comparativ cu alte sectoare ale industriei ambalajelor;  dar va trebui sa ramana ”in garda” pentru a face fata unor provocari in crestere, potrivit ultimelor previziuni ale Rabobank.

Cererea pentru ambalajele din sticla pentru produsele alimentare si bauturi produse in cadrul UE a ramas stabila in ultimii ani, in volum, arata un raport Rabobank. In schimb, industria ambalajelor din metale rigide, materiale plastice rigide si materiale de ambalare flexibile, au experimentat rate relativ inalte de crestere.

”Acest lucru se datoreaza in parte cresterii in segmente in care nu sunt utilizate in mod traditional ambalaje din sticla, cum ar fi produsele alimentare din carne sau cele din segmentul ”convenient” (ce ofera confort in consum), dar, de asemenea, si schimbarilor in pozitia concurentiala pe segmentul ambalajelor din sticla.”

Mediul puternic concurential din industria ambalajelor din sticla i-a fortat pe protagonistii industriei sa se adapteze pentru a ramane competitivi, a declarat Rabobank. Multi au cunoscut un semnificativ proces de consolidare in ultimii 10-15 ani, cota de piata a celor mai mari zece producatori de bere fiind in crestere intre 2015 si 2016 cu aproape 10%.

sticla2

Si, in 2015, sticlele pentru imbutelierea bauturilor au reprezentat aproximativ 78% din cererea de recipiente din sticla pentru alimente si pentru bauturi din UE. Aceasta cota a scazut usor, in conditiile in care recipientele din sticla pentru alimente au castigat in importanta in ultimii zece ani. Avand in vedere ca sticlele de bere reprezinta categoria unica cu cea mai mare pondere in totalul ambalajelor din sticla, orice schimbari care se petrec in sectorul berii sunt resimtite de intreaga industrie, a declarat Rabobank.

Banca olandeza a  avertizat ca scaderea consumului de bere si presiunea venita din partea materialelor de ambalare ”rivale” au fost factorii care au limitat cresterea segmentului ambalajelor de sticla.

”Producatorii de ambalaje din sticla, pentru a depasi provocarile industriei, ar trebui sa se bazeze pe avantaje de scara , sa inoveze sau sa se consolideze”, explica analistii Rabobank.

sticla

Unul dintre aspectele cele mai surprinzatoare ale sectorului ambalajelor din sticla este pastrarea unor marje relativ ridicate de profit.

Susan Hansen, specialist in strategii de fuziuni si achizitii ala lanturilor de distributie, la nivel mondial la nivel mondial a declarat ca:

“In concluzie, noi credem ca perspectivele de evolutie pentru industria recipientelor din sticla vor ramane stabile, dar domeniul va trebui sa faca fata unor provocari specifice. Concentrarea eforturilor pe cresterea flexibilitatii si considerarea inovarii ca fiind un proces continuu, sunt esentiale pentru companiile din sector. In ciuda faptului ca ambalajele din sticla sunt un material traditional sau unul preferat pentru ambalare pentru produse specifice, cum ar fi berea, bauturile spirtoase, vinul sau uleiul de masline, nu exista nicio garantie ca acest lucru nu se va schimba in viitor.”