Valoarea adaugata bruta generata de subsectorul fabricarii altor produse alimentare s-a ridicat la circa 170 milioane EURO

0
465

Principala activitate a subsectorului din punctul de vedere al cifrei de afaceri este fabricarea zaharului (34,65%), urmata de fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei si produselor zaharoase (23%), procesarea zaharului si cafelei (11,23%) si fabricarea condimentelor si ingredientelor (11,2%).

Subsectorul fabricarii altor produse alimentare (C10.8) include procesarea materiilor prime in vederea convertirii lor intr-o varietate de produse, cum ar fi zahar, cacao si ciocolata, ceai si cafea, condimente si ingrediente, semipreparate, etc. Pentru fabricarea zaharului sunt necesare sfecla si trestia de zahar.

Pentru fabricarea de cacao, ciocolata si produse zaharoase, materia prima include boabele de cafea, zaharul, glucoza, laptele praf, laptele condensat, precum si uleiuri si grasimi, cum ar fi untul de cacao, margarina si untul din lapte de vaca. Condimentele si ingredientele sunt in general produse din parti ale plantelor uscate (radacini, frunze sau tulpini, coji, flori sau muguri, boboci, fructe sau seminte). Ceaiul si cafeaua se realizeaza din plante de ceai si, respectiv, boabe de cafea.

Conform Eurostat, valoarea adaugata bruta generata de subsectorul fabricarii altor produse alimentare s-a ridicat la 168,4 milioane EURO in 2013, in scadere cu 20% comparativ cu 2012

produse_alimentare2

Principala activitate a subsectorului din punctul de vedere al cifrei de afaceri este fabricarea zaharului (34,65%), urmata de fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei si produselor zaharoase (23%), procesarea zaharului si cafelei (11,23%) si fabricarea condimentelor si ingredientelor (11,2%). Din punctul de vedere al numarului de angajati, activitatea principala este fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei si a produselor zaharoase (35,44%), urmata de fabricarea zaharului (care reprezinta 11,28% din numarul angajatilor subsectorului).

Materia prima pentru acest subsector este procurata din productia nationala si din importuri.

produse_alimentare

Sursa: INS, http://statistici.insse.ro/shop/?page=tempo3&lang=ro&ind=AGR109A (accesat in 4 noiembrie 2015).

Ciocolata si alte produse cu continut de cacao au inregistrat o crestere semnificativa in perioada 2005 – 2013, in cele mai multe cazuri.

produse_alimentare 4

Sursa: NIS, http://statistici.insse.ro/shop/index.jsp?page=tempo3&lang=en&ind=EXP101F (accesat in 4 noiembrie 2015).

Principalele cinci companii au reprezentat 44% din cifra de afaceri a subsectorului. Cea mai importanta companie dupa cifra de afaceri pe 2014 este “AGRANA ROMANIA SA”, care activeaza in sectorul fabricarii zaharului (16,97% din cifra de afaceri), urmata de “NESTLE ROMANIA SRL”, care activeaza in domeniul fabricarii produselor din cacao, a ciocolatei si produselor zaharoase (11,45%).

Tabelul 1.18: Primii 5 jucatori din subsectorul fabricarii altor produse alimentare

produse_alimentare6

In perioada 2009 – 2013, numarul companiilor si numarul angajatilor din subsectorul fabricarii  altor produse alimentare din România a scazut.  Cifra de afaceri a crescut in perioada 2010 – 2012,  dar a scazut drastic in 2013. In Europa, toti cei trei indicatori au crescut in timp.

Figura 1.39 Evolutia principalilor indicatori (anul de referinta 2008) din subsectorul fabricarii altor produse alimentare

produse_alimentare_7

Sursa: Eurostat, code sbs_na_ind_r2 at http://ec.europa.eu/eurostat/en/data/database (accesat in 11 februarie 2016), si calculele Deloitte.