Tehnologii de ambalare pentru salate și ierburi

0
189

Un nou sistem vertical de umplere și etanșare (VFFS) poate îmbunătăți semnificativ ambalarea ierburilor proaspete și a salatelor, remarcă Packaging News.

Compania spaniolă Ulma Packaging, cu sediul în Oñati-Gipuzkoa (Spania, Țara Bascilor) a lansat soluția VTI640V VFFS în curs de brevetare.

Aceasta este proiectată pentru a economisi timp și bani și pentru a obține reducerea intervenției manuale la producător în timpul procesului de ambalare.

VTI640V VFFS utilizează un dispozitiv (cu aer) care trage produsul până la capătul pungii, la viteză mare, înainte de a-l etanșa, fără a deteriora plantele medicinale, ceea ce se poate întâmpla dacă produsul nu este manipulat corespunzător sau se blochează în tubul de formare al mașinilor de ambalare convenționale.

Soluția tehnologică găsită de compania spaniolă poate însemna că VTI640V ar putea fi o alternativă mai ieftină la ambalarea ce utilizează echipamente cu ultrasunete, produsul ambalat, în cazul noii metode, poziționându-se mai jos în pungă și mai departe de zona de etanșare a ambalajului.

Totodată, ambalarea convențională a plantelor ar putea necesita până la 16 persoane pentru a plasa produsul pe cântare și pe o bandă transportoare, iar apoi cineva ar trebui să se afle la capătul liniei de ambalare pentru a se asigura de faptul că plantele se potrivesc cu punga folosită la ambalare, situație care mărește riscul deteriorării unui produs delicat. Cu sistemul VTI640V al Ulmei Packaging, este nevoie de doar doi angajați pentru a coordona funcționarea liniei de ambalare, unul pentru operare și celălalt pentru încărcarea mașinii, ceea ce face ca echipamentul să fie mult mai eficient din punctul de vedere al costurilor, permițând altor persoane să fie direcționate spre sarcini mai productive, reducând totodată riscul degradării produsului, risc care poate apărea în cazul manipulării manuale.

Steve Brooks, manager de afaceri VFFS al Ulma, a declarat: „VTI640V este eficient din punctul de vedere al costurilor, investiția în acest echipament putându-se recupera în mai puțin de șase luni. Sistemul nu implică în esență practic niciun contact uman cu produsul, astfel încât acesta oferă un proces de producție mult mai rapid și mai eficient, cu o deteriorare mai mică a produsului, deoarece ambalarea ierburilor nu mai depinde de cât de atent se poartă operatorii cu produsul.”

Steve Brooks, manager de afaceri VFFS al Ulma

În România, compania spaniolă este reprezentată de Ulma Packaging SRL România, cu sediul în București.

Soluție în dezvoltare

Modelul C24-E al companiei italiene IMA, lider mondial în proiectarea și fabricarea mașinilor automate de prelucrare și ambalare a produselor farmaceutice, cosmetice, alimentare, a ceaiurilor și cafelei, reprezintă ultima generație de mașini pentru ambalarea ceaiurilor la plic, echipament capabil să ambaleze ierburile în plicuri de ceai la o viteză de producție de până la 400 de bucăți/minut. Soluția tehnologică, în curs de dezvoltare, a îmbunătățit câteva caracteristici pentru a atinge performanțele arătate, „pentru a răspunde cererii tot mai mari de pe piață pentru o flexibilitate maximă și o utilizare prietenoasă”, arată reprezentanții companiei.

Eficiența maximă este atinsă datorită unei serii de mecanisme care permit procesarea non-stop, cum ar fi un sistem avansat de îmbinare automată, controlul automat al greutății și ajustarea. C24-E este echipat cu un sistem de alimentare cu vibrații pentru ierburi, ce permite facilitarea fluxului produselor și reducerea drastică a degradării. În plus, senzorii de etichetare, o cameră video pentru a verifica corectitudinea ambalării și un PC monitorizează în mod constant procesul.