inspecția

Conform cu Automated Imaging Association (AIA), inspecția video include orice gen de aplicație industrială sau non-industrială în care o combinație de hardware și software realizează, pe baza capturării și procesării de imagini, ghidarea operațională a diferitelor echipamente în executarea funcțiilor acestora.

Sistemele industriale de inspecție video trebuie să fie robuste, fiabile și stabile, în comparație cu sistemele de inspecție video utilizate în domenii precum cel academic/educațional și, de obicei, sunt mult mai ieftine decât cele utilizate în domenii precum cel guvernamental/militar. Așadar, inspecția video industrială presupune costuri reduse, acuratețe bună, robustețe și fiabilitate ridicate, rezistență la factori mecanici sau temperatură.

Sistemele de inspecție video funcționează folosind senzori digitali plasați în camere video industriale cu optică specializată pentru a capta imagini, pe care software-ul și hardware-ul unui computer le poate procesa sau analiza. Se pot, de asemenea, măsura diferite caracteristici ale obiectului, iar toate aceste informații vor folosi în procesul ulterior al luării de decizii.

UN SISTEM DE INSPECȚIE VIDEO, CONSTRUIT ÎN JURUL CAMEREI CU REZOLUȚIA ȘI OPTICA POTRIVITE, VA INSPECTA CU UȘURINȚĂ DETALIILE DIFERITELOR PRODUSE

Luați ca exemplu un sistem de inspecție a nivelului de umplere al recipienților într-o distilerie. Fiecare sticlă trece prin fața unui senzor de inspecție ce declanșează un sistem vision ce emite un flash și captează o imagine a sticlei. După obținerea imaginii și stocării acesteia în memorie, software-ul vision o proceseză, o analizează și, luând în calcul nivelul de umplere al sticlei, emite un răspuns de tip admis/ respins.

Dacă sistemul detectează o sticlă neumplută corespunzător – răspuns de tip respins – semnalează un sistem de rejecție pentru a înlătura sticla. Operatorul poate vizualiza pe un display sticlele rejectate și statisticile procesului. Sistemele de inspecție video pot face, de asemenea, și măsurători obiective, cum ar fi determinarea distanței între două puncte stabilite, sau pot oferi informații legate de locație, informații care vor ghida un robot să alinieze diferite produse într-un proces de producție.

Avantajele inspecției video

 

Dacă ochiul uman este cel mai bun pentru interpretarea calitativă a unei aplicații complexe, nestructurate, inspecția video excelează, datorită vitezei pe care o are, acurateții deosebite și repetabilitații pe care o poate oferi, la măsurători cantitative ale unei aplicații structurate. De exemplu, pe o linie de producție, un sistem de inspecție video poate inspecta sute, sau chiar mii de produse pe minut. Un sistem de inspecție video, construit în jurul camerei cu rezoluția și optica potrivite, va inspecta cu ușurință detaliile diferitelor produse, detalii care sunt prea mici pentru a fi văzute de ochiul uman. Eliminând contactul fizic dintre un sistem de testare și produsele ce urmează a fi testate, inspecția video previne deteriorarea acestora din urmă. În plus, inspecția video asigură o siguranță adițională și beneficii operaționale prin reducerea implicării umane într-un proces de producție. Mai mult, aceasta previne contaminarea umană în încăperile curate.

inspecie_video_ImarkComponentele inspecției video

Componentele de bază ale unui sistem de inspecție video includ: iluminarea, lentilele, senzorul de imagine, procesarea video și comunicațiile. Sistemul de iluminare luminează produsul ce urmează a fi inspectat, permițând caracteristicilor sale să fie văzute clar de cameră. Lentilele captează imaginea pe care o prezintă senzorului sub formă de lumină. Senzorul din cameră convertește această lumină într-o imagine digitală care este apoi trimisă procesorului pentru analizare.