Nomenclatura combinata in vigoare din 2019

0
412

Comisia Europeana a publicat Nomenclatura combinata („Nc”) in vigoare de la 1 ianuarie 2019. Incepand cu aceasta data va trebui sa utilizati noile coduri Nc pentru operatiunile vamale, operatiunile cu produse accizabile, declaratiile Intrastat precum si pentru operatiunile efectuate in baza unor autorizatii vamale si fiscale eliberate in baza codurilor Nc 2018.

Printre schimbarile aduse de noua Nomenclatura combinata, aplicabila de la 1 ianuarie 2019, au fost adaugate noi coduri tarifare sau au fost modificate cele existente pentru:

– Produse acvatice proaspete, refrigerate adecvate pentru consum uman de la pozitia Nc 0308 30;

– Uleiuri usoare si preparate de la pozitia 2710 12;

– Table si benzi de aluminiu de la pozitia 7606 12 pentru corpuri, capace si inele de doze pentru bauturi definite printr-o noua nota complementara 2 la capitolul 76.

Noua Nomenclatura combinata poate include clasificari noi pentru produsele dumneavoastra. Daca importati / exportati marfuri in Uniunea Europeana / in afara Uniunii Europene, din ianuarie 2019 va trebui sa utilizati noile coduri Nc in procesul declararii marfurilor.

Modificarea Nc nu afecteaza numai operatiunile vamale, dar si operatiunile cu produse accizabile si raportarile in sistemul statistic Intrastat, si anume codurile tarifare folosite pentru marfurile care fac obiectul comertului intre statele membre ale Uniunii Europene.
De asemenea, sunt afectati si detinatorii de autorizatii vamale si fiscale emise in baza codurilor valabile in 2018 (de ex. regimuri vamale suspensive).

Pentru a evita neplaceri administrative si operationale incepand cu 1 ianuarie 2019 (de exemplu, stationarea prelungita a marfurilor in vama), va recomandam sa realizati aceasta conversie a codurilor cat mai curand posibil.