Nomenclatura Combinată pentru anul 2018

0
31

Comisia Europeană a publicat pe 31 octombrie în Jurnalul Oficial Nomenclatura Combinată care urmează să se aplice începând cu 1 ianuarie 2018, informează Deloitte România.

Prin urmare, începând cu această dată, va fi necesară utilizarea noilor coduri NC pentru operațiunile vamale, declarațiile Intrastat, precum și pentru operațiunile efectuate în baza unor autorizații vamale și fiscale eliberate pe baza codurilor NC 2017.

Noua Nomenclatura Combinată poate include clasificări noi pentru produsele companiei dumneavoastră. Daca importați / exportați mărfuri în / din Uniunea Europeană, din ianuarie 2018, va trebui să utilizați noile coduri NC în procesul declarării mărfurilor.

Modificarea NC aduce modificări nu doar în cazul operațiunilor vamale, ci și în cazul raportărilor în sistemul statistic Intrastat. Mai precis, în cazul codurilor tarifare utilizate pentru mărfurile care fac obiectul comerțului între statele membre ale Uniunii Europene.

De asemenea, sunt afectați și deținătorii de autorizații vamale și fiscale emise în baza codurilor valabile în 2017 (de ex. autorizațiile privind utilizarea unor regimuri vamale suspensive).

Pentru a evita neplăceri administrative și operaționale începând cu 1 ianuarie 2018 (de ex. staționarea prelungită a mărfurilor în vamă), vă recomandăm să realizați această conversie a codurilor cât mai curând posibil.