Obligații noi pentru exportatori privind declararea originii mărfurilor

0
139

Noi reguli și norme privind declararea originii mărfurilor în schimburile comerciale dintre Uniunea Europeană și teritoriile terțe vor intra în vigoare.

Printre acestea, cea mai importanta este obligația înregistrării exportatorilor în Registrul Exportatorilor Autorizați (REX). În cazuri specifice, obligația de înregistrare are termen limită data de 31 decembrie 2017.

În contextul schimburilor comerciale între UE și țările SGP, la 31 decembrie 2017, autoritățile vamale ale Statelor Membre vor finaliza procesul de înregistrare a exportatorilor europeni în Registrul Exportatorilor înregistrați (denumit în continuare „sistemul REX”). După această dată, exportatorii europeni care doresc să emită dovezi de origine pentru exporturile de mărfuri cu valori mai mari de 6.000 de euro per transport, către tarile SGP, în scopul aplicării cumulului bilateral, vor trebui să obțină statutul de exportator înregistrat în sistemul REX. Certificatele de origine preferențială EUR 1 sau formă A nu vor mai putea fi utilizate.

În contextul schimburilor comerciale în cadrul Acordurilor care reglementează comerțul preferențial dintre UE și țările partenere, exportatorii care doresc sa facă dovada originii mărfurilor a căror valoare depășește 6.000 euro/per transport exportate din UE către țări partenere, vor trebui să dețină calitatea de exportator înregistrat în sistemul REX, dacă Acordul de liber schimb aplicat prevede această obligație.

Pană la această dată, obligația mai sus menționată este prevăzută expres doar în cadrul schimburilor comerciale de produse originare dintre UE și Canada cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2018 și în cadrul Acordului UE – Vietnam.

Așadar, în contextul noilor pârghii de supraveghere și control al originii, în viitor este posibilă introducerea acestei obligații și în cadrul altor acorduri comerciale încheiate între UE și țările partenere.

În contextul schimburilor comerciale în cadrul acordului care reglementează comerțul preferențial dintre UE și țările și teritoriile de peste mări, exportatorii europeni care doresc să facă dovada originii mărfurilor a căror valoare depășește 10.000 euro/transport către țările și teritoriile de peste mări vor trebui să se înregistreze în sistemul REX, până la data de 1 ianuarie 2020.

Norme tehnice naționale și dispoziții tranzitorii pentru exportatorii autorizați

Potrivit noilor norme naționale în vigoare (Ordinul nr. 2792/2017), companiile din România care dețin o autorizație de exportator autorizat și efectuează exporturi către țările din cadrul SGP cu declararea originii, au obligația să se înregistreze în sistemul REX până la 31 decembrie 2017.

De asemenea, societățile care dețin în România calitatea de „exportator autorizat” au obligația de a se înregistra în sistemul REX, în cazul în care exportă mărfuri originare în schimburile comerciale cu Canada, Vietnam și Teritoriile de peste mări.

Daca efectuați schimburi comerciale de mărfuri pentru care emiteți o dovada de origine, vă recomandăm să analizați din timp impactul noilor reguli mai sus menționate asupra activității desfășurate.