Home Noutati Pornind de la o singura celula, un startup din Silicon Valley produce...

Pornind de la o singura celula, un startup din Silicon Valley produce carne in laborator

0
carne_de_pasare_laborator

Peste 10-20 de ani, majoritatea carnii consumate ar putea fi produsa in laborator. Este opinia directorului unui startup din Silicon Valley, care produce carne din celule prelevate de la animale vii.

Considerand tot mai evidente efectele nocive ale cresterii animalelor asupra planetei, mai multe companii au gasit solutii pentru a produce carne artificiala.

„Aceasta arata ca o bucata de pui si chiar este. Dar aceasta bucatica a fost produsa dupa metoda Silicon Valley”, este prezentarea facuta produsului.

Concret, puiul de la care provine bucata de carne este viu si liber, fiindca acest startup din San Francisco a dezvoltat o metoda de a genera carne pornind de la o singura celula.

„Obtinem celula de la radacina unei pene, dintr-o bucata de pui deja sacrificat, dintr-o proba de tesut. Aducem celula aici, gasim nutrientii de care avem nevoie ca sa creasca si producem carne in cel mai sigur si curat mod cu putinta”, sustine presedintele firmei, Josh Tetrick.

OmegaOamenii de stiinta studiaza, intr-un laborator de langa San Francisco, celule prelevate de la vite si pui. In altul, se testeaza solutiile proteice necesare dezvoltarii celulelor. Procesul de „cultivare” a celulelor exista, insa compania incearca modalitati care sa duca la rentabilizarea procesului, prin reducerea costurilor. Este un mod de a produce carne considerat o solutie ce vine in sustinerea mai multor probleme, care tin de ecologie, etica sau sanatatea consumatorilor.

„Realitatea este ca sunt miliarde de gaini inchise si omorate in fiecare an. Sute de mii de gaini sunt tinute in spatii mici, inghesuite, hranite cu soia si porumb pentru care e nevoie de suprafete foarte mari de teren si multa apa a caror productie presupune emisii enorme de gaze de sera. Plus ca se folosesc foarte multe antibiotice” subliniaza Josh Tetrick.

Exista, la acelasi startup, o alternativa pentru oua, aflate deja in vanzare in restaurante sau magazine din toata America. Este un substitut lichid pe baza de plante, iar in patru luni s-a vandut o cantitate echivalenta cu 3 milioane de oua. Fiind o tehnologie foarte noua va fi supravegheata de doua agentii guvernamenteale.

In mai multe tari, alte cateva companii lucreaza la metode asemanatoare de productie a carnii, insa mai au de lucrat la rentabilizare.

Skip to toolbar