Productia de miere a anului 2018 va fi la 60% – 70% din ceea ce se obtine intr-un an bun

0
248
Programul Național Apicol

Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea, afirma recent ca vremea capricioasa din acest an va reduce productia de miere la 60% – 70% din ceea ce se obtine intr-un an bun cu valori de 25.000 – 27.000 de tone, insa pretul mierii nu va creste.

“A fost o iarna usoara, calda, care a dus la cresterea consumului de mancare si fiind temperaturi crescute albinele si-au inceput mai repede activitatea. Acest lucru a presupus niste eforturi si pentru apicultori de a le hrani suplimentar. Cu toate acestea, albinele nu au iesit chiar atat de dezvoltate din iarna pe cat ne-am fi asteptat. Culesul de rapita a fost compromis 50% pentru ca au fost ploi, vant si zile reci si nu s-a putut valorifica. Salcamul a fost cel care a asigurat o productie aproape de un an normal, intre 14 si 16 kilograme pe familia de albine. A urmat culesul de tei care in unele zone, mai ales in vestul tarii, a fost bun, undeva intre 8 – 10 kilograme de miere pe familie, dar a fost compromis in sud, inclusiv in zona Ciucurova din judetul Tulcea, care este cel mai mare masiv melifer silvic de tei din Europa. Si aceasta tot datorita schimbarilor de vreme”, a explicat pentru AGERPRES Ioan Fetea.

Acesta sustine ca nici la floarea soarelui – care anul trecut a salvat productia de miere – apicultorii nu au avut rezultate mai bune, pentru ca a durat foarte putin perioada de cules, in jur de 3 – 4 zile, si nu s-a putut valorifica mai mult.

In ceea ce priveste pretul mierii, seful ACA a afirmat ca nu ar exista motive ca acesta sa creasca, in conditiile in care se aduce din afara si se face aceasta cupajare cu miere ieftina “de te miri de unde si nu stii ce e in borcan”.

Potrivit ACA, in ultimii doi-trei ani, consumul de miere a inregistrat o crestere de 15%, pana la 550 de grame pe locuitor pe an, insa si in aceste conditii Romania se afla tot in sfarsitul clasamentului, la nivel european.

miereDatele statistice arata ca romanii consuma de 3-4 ori mai putin comparativ cu cele doua kilograme consumate in Germania sau 1,5 kilograme in Olanda si Belgia. Din pacate, tot din cifrele statistice se vede ca romanii consuma in fiecare zi 70 de grame de zahar si doar trei grame de miere.

Consumul de miere ar putea fi impulsionat daca legea privind distributia mierii in scoli va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2019, asa cum au anuntat recent autoritatile, iar prin implementarea programului s-ar putea valorifica pe piata interna pana la 3.000 de tone de miere.

Romania produce, in medie, 22.000 de tone de miere anual, clasandu-se pe locul patru in Europa, iar efectivele au atins in anul 2015 un varf de 1,47 milioane de familii de albine. In prezent exista 1,45 milioane de familii de albine, cresterea anuala fiind de doar 3-5%.
La nivel national, sunt inregistrati in jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre acestia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.