BVB: Sphera si Purcari intra in indicele BET, care a ajuns la 15 companii

0

Bursa de Valori Bucuresti ( BVB ) a extins de la 13 la 15 numarul de companii care vor face parte din indicii BET (indicele principal al pietei) si BET – TR (indicele care include si dividendele acordate de companiile din BET), Comisia Indicilor aproband luni includerea companiilor Sphera Franchise Group si Purcari Wineries.

Conform unui comunicat al BVB, este pentru prima data in istoria pietei locale de capital cand acesti indici vor include 15 societati. Modificarile vor fi aplicate incepand cu data de 24 septembrie.

“Investitorii au fost pregatiti pentru o astfel de masura inca de luna trecuta, cand am anuntat ca indicii BET si BET-TR vor putea include un numar mult mai mare de companii. Odata cu extinderea la 15 companii, investitorii au parte de o diversificare imbunatatita in ceea ce priveste companiile incluse in acesti indici, care ofera astfel un nivel diminuat al riscului sectorial incorporat in cei doi indici”, a declarat Adrian Tanase, CEO al Bursei de Valori Bucuresti.

La randul sau, presedintele Consiliului de Administratie al BVB, Lucian Anghel, a subliniat ca bursa romaneasca devine tot mai deschisa oportunitatilor si diversificarii.

Doua noi domenii de activitate sunt de acum reprezentate in indicele principal al BVB

“Doua noi domenii de activitate ancorate puternic in economia nationala si care contribuie intens la dezvoltarea si cresterea economica a Romaniei sunt de acum reprezentate in indicele principal al BVB, care devine o bursa tot mai deschisa oportunitatilor si diversificarii”, a spus Lucian Anghel.

Actiunile Sphera Franchise Group, unul dintre cei mai importanti operatori din domeniul foodservice din Romania, au intrat la tranzactionare la BVB pe 9 noiembrie 2017, cu simbolul bursier SFG.

Compania, care administreaza restaurante sub brandurile KFC, Pizza Hut si Taco Bell, a devenit astfel primul operator din domeniul foodservice listat la BVB.

Actiunile Purcari Wineries, producator de vin de top din Europa Centrala si de Est, au inceput tranzactionarea pe piata principala a BVB, sub simbolul WINE, pe 15 februarie 2018. Purcari este prima companie din Republica Moldova care s-a listat la BVB.

Grupul Purcari este unul dintre cele mai mari grupuri vinicole regionale, cu 1.060 de hectare de vita de vie in gestiune si cu o retea de exporturi care acopera peste 30 de tari.

Ponderile simbolurilor din componenta indicilor BET si BET-TR vor fi determinate pe baza numarului de actiuni si a preturilor de inchidere inregistrate la finalul sedintei de tranzactionare din data de 14 septembrie 2018. Noile structuri ale indicilor BVB vor fi anuntate la finalul zilei de 14 septembrie 2018 si vor intra in vigoare incepand cu sedinta de tranzactionare din data de 24 septembrie 2018.

BET (Bucharest Exchange Trading index) este primul indice dezvoltat de BVB si reprezinta indicele de referinta al pietei locale de capital. Infiintat pe 19 septembrie 1997, BET a avut in componenta sa un numar maxim de 10 companii timp de aproape doua decenii. In martie 2017, a fost extins la 12 companii prin includerea CONPET si MedLife. La jumatatea anului 2017, BET a fost extins la 13 companii, odata cu includerea DIGI Communications NV.

Dupa includerea Sphera Franchise Group si Purcari Wineries, cele 15 companii care vor face parte din indicii BET si BET-TR vor fi Banca Transilvania, BRD – Groupe Societe Generale, Bursa de Valori Bucuresti, CONPET, DIGI Communications, Electrica, Fondul Proprietatea, MedLife, OMV Petrom, Nuclearelectrica, Purcari Wineries, Romgaz, Sphera Franchise Group, Transgaz, Transelectrica.

Comisia Indicilor a decis, tot in sedinta din 3 septembrie, sa introduca societatea Alro in Watchlist pentru o eventuala includere in BET si BET-TR in perioada urmatoare.

Luna trecuta, Consiliul Bursei a aprobat, modificarea manualelor indicilor BVB, dupa o decizie similara a Comisiei Indicilor BVB. Au fost introduse noi reguli pentru indicii BET si BET-TR astfel incat cei doi indici sa reflecte evolutia celor mai lichide companii listate la BVB si tot atunci numarul maxim al companiilor care pot fi incluse in cei doi indici a fost extins la 20 de companii.